Post entry

EpiCept: lidandet närmar sig sitt slut

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I juli 2008 ligger fokus åter på läkemedlet Ceplene, en gång ett mirakelmedel för behandling av Malignt Melanom, nu mot akut Myeloid Leukemi (AML). Registrering har nekats både i USA och i EU. Den överprövning som just nu pågår av avslaget inom EU väntas bli det sista som händer EpiCept innan konkursen.

EpiCept – verksamhet och bakgrund Epicept är ett specialläkemedelsföretag. Produktportföljen är inriktad på områdena smärta och cancer. Vad gäller smärta består produktportföljen av sex projekt, varav tre är i klinisk fas II och III. När det gäller cancer, så finns det två projekt i klinisk fas, men det är framförallt läkemedlet Caplene, (numera) för behandling av akut Myeloid Leukemi (AML) som hoppet ligger till.

Ceplene – produkten som kommer att frälsa eller förgöra Läkemedlet är för behandling av AML. Enligt EpiCept är AML den vanligaste typen av leukemi hos vuxna. Uppskattningsvis insjuknar 12 000 personer och 9 000 avlider årligen av sjukdomen i USA. I EU finns uppskattningsvis 47 000 patienter med AML och 14 000 insjuknar årligen. I nuläget finns inga effektiva behandlingar för AML patienter. Ceplene blir, enligt EpiCept, den första. Läkemedlet är för behandling av AML. Enligt EpiCept är AML den vanligaste typen av leukemi hos vuxna. Uppskattningsvis insjuknar 12 000 personer och 9 000 avlider årligen av sjukdomen i USA. I EU finns uppskattningsvis 47 000 patienter med AML och 14 000 insjuknar årligen. I nuläget finns inga effektiva behandlingar för AML patienter. Ceplene blir, enligt EpiCept, den första.

EpiCept – motgångarna EpiCept har tidigare utan framgång försökt få läkemedlet registrerat i USA för behandling av Malignt Melanom. Efter denna motgång bytte man behandlingsområde och försökte få det registrerat i EU, denna gång för behandling av AML. Även denna ansökan fick avslag. Nu ligger hoppet till att omprövningen som pågår av det senaste beslutet skall ge ett godkännande av Ceplene i EU. Det finns ju alltid en chans, men oddsen är nog starkt emot, vilket brukar vara fallet med de flesta överprövningar.

EpiCept har dessutom inga pengar kvar. Företaget har förlängt betalningstiden på lån, flyttats till observationslistan och en nyemission är annonserad. Det går med andra ord inte särskilt bra för EpiCept just nu.

EpiCept – potentialen Skulle EpiCept få sitt godkännande i EU för Ceplene har det talats om mångdubbling av aktiekursen. 47 000 patienter är visserligen en begränsad marknad, men om nu Ceplene är den enda effektiva behandlingen mot AML, så skulle ett godkännande innebära att en ny marknad, med Ceplene som enda produkt, skapas. Potentialen för läkemedlet är sannerligen enorm.

EpiCept – aktie och marknadsvärde Jag kan inledningsvis säga att jag gått in i EpiCept maximalt i portföljtävlingen eftersom jag tror att ingen annan aktie har samma potential för kursstegring som EpiCept. Dessutom har jag en tusenlapp av mina egna pengar investerade i aktien i verkligheten. Varför skriver jag då en säljrekommendation? Jo, för att jag inte egentligen tror på ett godkännande. För mig är ett sådant scenario alldeles för orealistiskt. Det vore snudd på mirakel om EpiCept skulle lyckas vända sin svit av motgångar genom en lyckad överprövning. Och mirakel är sällsynta. Min rekommendation är: SÄLJ! Sälj medan du har chansen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?