Post entry

EpiCept: lågt värderat!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Även om man sätter övriga pipeline till värde 0 så måste ändå EpiCept ses som undervärderat med Cepleneavtalet i hamn.

Epicept har jobbat i motvind rent förtroendemässigt sedan man gick ihop med "skandalomsusade" Maxim och tog över deras handelsplats på Nasdaq OMX i Stockholm. Detta är det första, och sista argumentet som alltid återkommer när man diskuterar aktien. Min fråga till dessa brukar då vara - har du räknat på bolaget? I så fall - menar du trots det att dagens värdering avskräcker?

För att inte förlora all trovärdighet i analysen har jag valt att lägga mig lågt på i stort sett alla punkter där en uppskattning krävs.

För det första - Cepleneavtalet med Meda gäller inte bara Europa, utan även länder så som Japan, Kina och Australien. Detta bortser jag ifrån, jag räknar endast på de 16 000 nya fall av AML som drabbar personer i EU-området.

För det andra - royaltysatsen är okänd. Jag räknar med 15 %, vilket borde vara i underkant eftersom upfrontsdelen av avtalet är så låg.

För det tredje - jag sätter 0 i värde på smärtkrämen NP-1 (där avtal mångdubbelt Cepleneavtalet väntas inom ett halvår), hjärntumörsmedicinen Azixa samt VDA-medicinen Crinobulin.

För det fjärde - på grund av lång historik och stora utvecklingskostnader finns det ett förlustavdrag ett par hundra miljoner kr. Detta bör egentligen avsättas ett visst värde i kursen, men även detta värderar jag till 0.

För det femte - ett p/e mellan 15-20 är vanligt på unga läkemedelsbolag. Jag sätter 10 i enlighet med ovanstående försiktighetsprincip.

För det sjätte - kassaförbränningen har hittills legat runt 1,5 musd/mån. Jag höjer denna till ca 2 musd (15 mkr).

För det sjunde: Kostnaden att framställa Ceplene är försumbar, kanske t.o.m. en liten intäktspost för EpiCept. Alltså något jag inte tagit i beaktning.

För det åttonde: Jag har heller inte tagit i beaktning att omsättningsbaserad ersättning utbetalas av Meda till EpiCept när man uppnått vissa förutbestämda omsättningsnivåer.

För det nionde: Epicept har flertalet gånger sagt att man vill ha USA-marknaden för sig själva. Detta ligger dock ett år fram i tiden och jag sätter därför denna marknad till 0.

Förutsättningar:

Antal aktier: 44 miljoner (131 miljoner/3 = 43,6)

p/e: 10

Royalty: 15 %

Pris per behandling: ca 300 000 kr (31 500 Euro)

Kassaförbränning: 15 milj kr/månad

Behandlade patienter/år med nuvarande avtal: 8 000 st (jag räknar med att man når hälften av EU:s patienter inom 1-1½ år och 0 i övriga avtalsländer).

Räkneexempel:

Omsättning:

8 000 * (300 000 * 0,15) = 360 000 000 kr

Kostnader:

15 000 000 * 12 = 180 000 000 kr

Vinst: 180 000 000 kr

VPA: 4 kr

Motiverad kurs: 40 kr (vilket innebär ett börsvärde på 1,7 mdkr).

Slutsats

Även om det skulle behövas en mindre utspädning av aktiestocken bör det finnas gott om utrymme för uppsving när väl försäljningen kommer i gång.

Alla bör göra sin egen uträkning, men jag kommer fram till att köp är motiverat till dagens kurs och med en placeringshorisont på 1-2 år.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?