Eniro: short squeeze?
2011-03-04 11:56, Edited at: 2011-03-11 06:05Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Eniro har pressats på ett oförklarligt sätt senaste tiden. Blankningsattacker från hedgefonder verkar vara förklaringen.
Eniros historik senaste åren, både bolagsmässigt och aktiemässigt, behöver väl knappast diskuteras så mycket mer då det ältats till leda via diverse kanaler. Kort sammanfattat så handlar det om att Eniro håller på att transformeras "från offlineberoende till onlinemöjligheter", som bolaget själva vill kalla det. I denna satsning så har det handlat om att bredda sitt tjänstutbud och förbättra kvaliteten på internet och mobilt. Detta har lyckats bra och internet har växt rejält senaste åren. Problemet är dock att nedgången inom papperkatalogerna har skett snabbare än beräknat (påverkat av finanskrisen till viss del givetvis). Eftersom Eniro sedan 2005, då man förvärvade norska Findexa för drygt 10 miljarder kr, varit hårt skuldsatt så har denna nedgång ansträngt bolagets lånevillkor och man har fått göra två nyemissioner (2009 & 2010) för att ta ner den räntebärande nettoskulden från 9,7 miljarder kr till 4,0 miljarder kr.
Så, hur illa är det egentligen har ju den stora frågan varit och framförallt, har börsens dom varit rättvis?
Intäkterna har alltså minskat från 6,6 miljarder kr 2009 till 5,3 miljarder kr 2010 (en hel del finska verksamheter har dock sålts eller avvecklats, så organiskt är minskning mindre) och EBITDA-vinsten har minskat från 1,8 miljarder kr till 1,3 miljarder kr. För 2011 väntas det bottna på 4,6 miljarder kr i intäkter och 1,1 miljarder kr i EBITDA-vinst.
Sett till detta är alltså nuvarande värdering väldigt väldigt låg, 2,4 miljarder kr i börsvärde och relativt låga 4 miljarder kr i räntebärande nettoskuld. Bolaget värderas alltså som att det skulle vara under något slags hot. Värderingen var faktiskt t.o.m. högre 2010 då det gick rykten om att banker hotade ta över verksamheten. Efter nyemissionen är ju den finansiella situationen stabil (nettoskuldsättningen är bara 3,3x EBITDA, alltså på lägsta nivån sedan 2005), lånen löper nu till 2014 och med den takt Eniro amorterar så kommer ju räntekostnaderna att sjunka i en snabb takt. Ser man dessutom till marknadsläget (Eniro är det marknadsledandet företaget inom lokalt sök i Sverige, Norge, Danmark & Polen) där ju annons/sök speciellt på internet och mobilt ökar kraftigt samt att nyföretagandet ökar rejält, så ser det ju mycket bra ut för Eniro, även om konkurrenterna inte ska räknas helt bort.
Vi är alltså antagligen många som förundras över den enorma nedgång som drabbat aktien, inte minst analytikerna på Swedbank som efter rapporten för fjärde kvartalet (som var över förväntan) höjde sin riktkurs till 35kr och analytikerna på SEB som upprepade 50kr. Svaren är antaligen flera. Mycket handlar det nog om svaga ägare, mest svenska fonder, som inte ser långsiktigt på sitt innehav och inte tar något egentligt ägaransvar. Sedan så har vi ju den "fysikaliska lag" som ofta gäller för börsen att en boll i rullning är svår att stoppa. Vi har även press från nyemissionen nyligen förstås och en allmänt negativ börs. Men, den allra största anledningen till de senaste veckornas ras verkar vara något helt annat. Det har sedan rapporten varit uppseendeväckande stor dominans av utländska mäklare bland säljarna. Eftersom Eniro numera domineras av svenska ägare verkar detta underligt. Till exempel har det nettosålts 1,5 miljoner aktier bara via Goldman Sachs mäklare och totalt 3,5 miljoner via utländska mäklare (att jämföra med 0,3 miljoner aktier som nettosålts från svenska mäklare). Gissningsvis är det alltså hedgefonder som har utsatt Eniro för en enorm blankningskampanj.
Detta är väl inte förvånande då Eniro länge varit en närmast sönderspekulerad aktie. Såväl ras som rejäla uppgångar har ju varit verkligheten de senaste åren ofta utan uppenbara anledningar. Nu verkar det dock som detta går mot sitt slut. Från och med idag visar mäklarstatistiken på vändning. Helt plötsligt är det via de utländska mäklarfirmorna, främst Goldman Sachs dessutom, som nettoköpen sker. Det ser alltså ut som att de ger upp sitt försök att kollapsa Eniro-aktien mer och börjar återköpa sina blankade aktier.
Rimligt att tänka sig är alltså att aktien börjar röra sig upp mot de riktkurser mellan 35-50kr som satts nyligen. Kan sedan VD Johan Lindgren, ordförande Lars-Johan Jarnheimer och resten av Eniros nya team hålla vad de lovar för 2011-2012 så kan detta vara ett av börsens mest undervärderade bolag.