Endomines: Guldchanser i finska Karelen
2011-05-26 09:50, Edited at: 2011-05-26 10:37Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Guldpriserna ligger på historiskt höga nivåer och förväntas stanna där. Detta gynnar ett finlandsbaserat gruvbolag med nyligen påbörjad produktion.
1. Marknad och produkt Endomines är verksamt inom gulddelen av gruv- och prospekteringsbranschen med utgångspunkt i den Karelska Guldlinjen i Finland. Här kontrollerar Endomines dels den än så länge viktigaste gruvan i Pampalo, men också alla hittills kända guldförekomster i området. Finland är en väldigt lämplig marknad för Endomines guldprospektering tack vare landets välutvecklade infrastruktur och fördelaktiga lagstiftning. Även den politiska stabiliteten i landet är en stor trygghet; detta kan vara ett större hinder för prospekteringsföretag verksamma i t.ex. Afrika där bl.a. Mineral Invest prospekterar efter guld med blandade framgångar.
Priset på guld har sedan millennieskiftet stigit från ca 300 USD/oz till ca 1500 USD/oz, samtidigt som den totala efterfrågan på guld överstiger den totala produktionen i världen, som ligger på runt 2600 ton/år. Den stora efterfrågan på guld kommer framför allt från smyckesindustrin, men den senaste tiden har guld blivit allt mer populär som investeringsform, mycket tack vare den stabila prisuppgång guldet har visat. I Asien, framför allt i Kina är guldsmycken fortfarande vanligare än aktier som investeringsform bland medelklassen. Endomines kunder är i huvudsak smältverk i Europa. Det ska nämnas att det har spekulerats i huruvida det konstant stigande guldpriset är en bubbla, vilket kan ses som en potentiell riskfaktor för Endomines. För att försäkra sig mot ett eventuellt fall i priset på guld har Endomines tillsammans med Nordea ingått ett avtal om 50 % av produktionen fram till 2015 till ett fast pris om 843 euro/oz. Det är dessutom den allmänna uppfattningen att priserna kommer ligga kvar på historiskt höga nivåer.
2. Finansiell stabilitet och utveckling I februari i år påbörjades den första produktionen i guldgruvan i Pampalo, efter att byggnadsarbetena färdigställdes, enligt plan, fjärde kvartalet 2010. Detta innebär att produktionen har kommit igång och nettoomsättningen uppgick för det första kvartalet till 25,7 mkr, och väntas uppgå till 184 mkr för helåret 2011 och 270 mkr 2012. Detta är alltså att jämföra med 2010 då omsättningen inte hade kommit igång och innebär en omsättningstillväxt 2011-2012 på 47 %. Den beräknade nettovinsten uppvisar liknande positiva utveckling: -89,3 mkr 2010, 40 mkr 2011 och 107 mkr 2012, med nästan likadana siffror för EBIT. Detta ger i sin tur en förväntad rörelsemarginal 25 % för 2011 och 42 % för 2012. Omsättningstillgångarna ligger idag på 82 mkr och förväntas stiga till 146 mkr fjärde kvartalet 2011. Verksamheten uppvisade ett negativt kassaflöde 2010, mycket beroende av ett starkt negativt fritt kassaflöde som resultat av arbetet med att kunna få igång produktionen tidigt 2011. För innevarande år beräknas dock kassaflödet uppgå till 51,4 mkr tack vare positivt kassaflöde från den löpande verksamheten och ett kraftigt minskat negativt flöde från investeringsverksamheten.
3. Ljus framtid Endomines har i och med den påbörjade produktionen nått en viktig milstolpe i företagets utveckling från att uteslutande syssla med prospektering till att nu också börja generera intäkter. Efter att de två första stegen i produktionsfasen (anläggning av gruva samt undersökning av malmkroppen) har slutförts i Pampalo guldgruva kommer nu själva kärnverksamheten att ta ordentlig fart. Utöver Pampalo guldgruva kontrollerar företaget också de övriga 22 guldfyndigheterna längs den Karelska Guldlinjen som när produktionen i Pampalo har visat vägen kan ge upphov till en ökande omsättning. Risken för sanktioner och bakslag p.g.a. otillbörlig miljöpåverkan hålls nere genom en aktiv minimering av miljöpåverkan.
Hittills har jag bara pratat om prospektering och produktion av guld – Endomines sysslar även med prospektering av Ilmenit. Ilmenit används huvudsakligen som råvara för tillverkning av titandioxidpigment som i sin tur används i målarfärg, plast och gummi för att uppnå olika sorters pigment. Efterfrågan på Ilmenit väntas öka i framtiden, framför allt i Kina, tack vara den förbättrade globala ekonomin. Endomines har dock skrivit ner värdet på ilmenittillgångarna och trots att nya gruvor kommer utvecklas står det klart att utvecklingen av dessa kommer ta längre tid än väntat. Därför, och för att guldprospekteringen utvecklas väl, anser jag att man bör överväga att uteslutande satsa på guldet.
En annan viktig fördel för Endomines är att man redan innan produktionen har tagit ordentlig fart har slutfört den kortsiktiga personalrekryteringen. Bristen på utbildad arbetskraft är ett problem för gruvindustrin, men Endomines har lyckats utbilda 60-70 % av de anställda inom företaget.
4. Triggers det kommande året Endomines förklarade att man hade som avsikt att ansöka om notering på NASDAQ OMX Nordics, och alltså flytta från nuvarande First North. Detta skulle innebära ett större utrymme i medierna och förhoppningsvis ett större intresse från de stora investerarna. Att företaget i samband med detta också lyckas visa upp svarta siffror i resultaträkningen måste ses som positivt för aktien. Det faktum att Endomines kontrollerar ett stort område med stora chanser till guldfyndigheter och ökad omsättning borde göra företaget intressant för de två svenska jättarna Boliden och Lundin Mining. Om det skulle koma ett bud på företaget under året bör premien vara betydande för att det skulle locka aktieägarna.
5. Attraktiv värdering Aktien kan tyckas vara dyr sett till P/E-tal baserat på dagens aktiekurs och förväntad vinst för 2011. Men man ska komma ihåg att det är första året som företaget beräknas göra en vinst, och baserat på 2012 års förväntade vinst är aktien betydligt mer attraktiv, med ett P/E-tal om 7. Den förväntade tillväxten i omsättning och rörelsemarginal talar också för att en framtida aktiekurs om 9 kr inte är rimlig.
Endomines har visserligen redan haft en extremt trevlig och stabil resa på börsen sedan början av 2009, medan Mineral Invest som också sysslar med guldprospektering har rasat kraftigt. Jämfört med Mineral Invest känns Endomines som en tryggare, men samtidigt inte alls tråkig, investering. Mineral Invest får väl fortfarande ses som ett förhoppningsföretag som kan ta sig upp från nuvarande nivåer på aktien till nya all-time high. Men det ska mycket till för det.
6. Bra ledning Sedan 2008 sitter 59-årige Karl-Axel Waplan som styrelseordförande med över 30 år i branschen bl.a. som koncernchef på Lundin Mining 2005-2008. Med i styrelsen sitter även Timo Lindborg; nästan 30 års erfarenhet av gruvbrytning i Sverige och Finland, Staffan Simberg; IT-proffs med 20 år på Nokia, Lars-Göran Ohlsson med nästan 40 år i branschen bl.a. som VD på Dannemora Mineral, Eva Redhe Ridderstad; tidigare VD och Styrelseordförande på Erik Penser Fondkommission, m.fl. Kort sagt en oerhört kompetent styrelse med erfarenheter från många områden med tyngdpunkt inom gruvbrytning. VD sedan 2009 är Markus Ekberg och han är inte sämre han – över 25 års erfarenhet av gruvprojekt i Finland, Norge, Australien och Irland på höga befattningsposter. Ytterligare en anledning till att ha förtroende för ledningen är det stora ägandet i företaget. VD äger personligen 60 000 aktier och styrelsen (inkl. familj) äger sammanlagt över 3,3 milj. aktier, motsvarande ett värde idag på ca 30 mkr.
7. Teknisk analys Jag tänker inte göra någon djupare teknisk analys, utan konstaterar bara att den långsiktiga trenden är alltjämt positiv, men att aktien har handlats ned från en tidigare nivå på knappt elva kr/aktie till den nuvarande nivån på 9 kr/aktie. Detta anser jag ger ett ypperligt tillfälle att köpa sig in i företaget till ett rabatterat pris.
Med tron att nuvarande P/E-tal på 17 inte sjunker nämnvärt sätter jag en riktkurs på 20 kr/aktie, baserat på 2012 års förväntade vinst/aktie, och rekommenderar starkt köp.