Post entry

Endomines: guldbolag som börjar producera guld

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Endomines AB kommer att dra igång provdriften för att producera guld i en underjordsgruva i Pampalo i slutet på 2010 om allt går som planerat.

Full produktion planeras första kvartalet 2011. Man har redan startat vissa byggnationer som är beroende av årstiderna för att inte försena starten av guldproduktionen.

Det som man idag kan räkna in som värde i bolaget är malmreserverna i Pampalo, Hosko, Rämepuro, Muurinsuo som uppgår till 1 378 kton klassificerade som bevisad och sannolik malm, med en genomsnittlig halt på 4,5 g guld per ton det ger 198 480 oz som är lättare att räkna på och jämföra med utländska företag.

Vidare har Endomines AB kända och indikerande mineraltillgångar på 447 261 oz, alla dessa reserver är beräknade enligt JORC. (Se klassifikation av mineraltillgångar längst ned i denna analys)

Finansiering av gruvdriften i Pampalo

Finansieringen av gruvdriften blir genom lån av Nordea bank Finland avseende Pampalogruvan på 82 MSEK lånet skall vara fullt återbetalt 5 år efter gruvan i Pampalo färdigställts eller senast 31 dec 2015.

Det statliga finska finansbolaget Finnvera plc har ingått avtal med Endomines AB att garantera 62 MSEK av projektets finansiering Endomines har ställt vissa panter som säkerhet.

Statliga finska Arbets- och näringsministeriet har förutsatt en nyemission och lånefinansiering och beviljat Endomines investeringsbidrag på ca 26 MSEK att användas specifikt för Pampalos infrastrukturinvestering. Nyemissionen kommer att ge 179 MSEK finansieringen beräknas räcka minst den kommande 12 mån perioden.

Guldförsäljningen

Det som kan göra det svårt att räkna på vinsten är hur Endomines kommer att hedga guldpriset för genom ett avtal med Nordea Bank är bolaget tvungen att hedga 50 % av guldförsäljningen. Hedge-instrumenten skall marknadsvärderas konturenligt och omvärderingen påverkar bolagets resultat redan från 2009.

Nordea har en break klausul som gör att hedgepositionerna kan stängas när som helst.

Guldpriset

Under de närmaste åren kommer priset på guld att ligga över $1000/ounce ingen kan med säkerhet säga att guldpriset kommer att gå under $1000/ounce den närmaste tiden men mest troligt kommer guldpriset inte att understiga $1000, i stället kommer den nog att slå rekordet på $2200/ounce från 1980 talet inflations justerat vilket gör att Endomines kommer att tjäna bra med pengar på guldet som bolaget säljer.

Ingen kan se in i framtiden, guldpriset kan även kollapsa men det är inte troligt.

Vad är det som påverkar guldpriset?

Guldpriset år 2009 har väl påverkats mest som en tillflykt till säkrare investering än papperspengar och spekulation att dollarn kommer att förlora i värde på grund av stora underskott i statsbudgeten i USA.

Fortsättningsvis kommer guldet att hålla priset uppe på grund av dollarn och rädsla för att inflationen kommer att öka. Riksbankernas guldreserver kommer inte att minska de kommer i stället att öka helst i den Asiatiska delen av världen.

Indien är den största guldköparen till smycken och där har efterfrågan varit låg än så länge det är inte konsumenterna som driver upp priset på guld utan neråt gående press på dollarn.

Indierna köper inte guld så länge guldpriset stiger, men skulle guldpriset sjunka så kommer indierna att hålla uppe priset över $900/oz och stabiliseras guld priset över $1000/oz så kommer de att börja köpa guld till smycken.

Investeringar för att komma i gång med gruvan

De totala kostnaderna för att komma igång med gruvan är beräknade till 217 MSEK. Varav anrikningsverket och uppgraderingen av elnätet tar största delen av kostnaderna. Kostnaden för produktionen cash cost är beräknad till $420/oz vilket för mig verkar lågt med tanke på att man bryter mesta dels underjord, jag skulle vilja reservera mig att kostnaden kan komma att bli högre.

Vinsten under 7 år

Om bolaget får ett genomsnittspris på $850/oz x 198 480= $168 708 000 på 7 år gruvbrytning och man räknar med en dollarkurs på 5,5 SEK blir det 927 894 000 SEK brutto.

Jag räknar sedan med cash cost på $425/oz då har bolaget kvar 463 947 000 SEK.

Totala kostnader för att bygga anrikningsverk och nödvändig infrastruktur och uppstarten av gruvan är beräknad till 287 000 000 SEK - 463 947 00 SEK= 176 947 000 SEK återstår av försäljningen av guldet.

Som jag ser det så ger det en aktiekurs på 9,65 kr fördelat på 18336 Milj aktier enbart på vinsten på guldet, och efter nyemissionen fördelat på 73,3 milj aktier en aktie kurs på 2,41 kr.

Övriga värden

Pampalo har kända indikerade antagna malmtillgångar på 214 000 oz som en viss del kan vara brytvärda i framtiden, Hosko har kända indikerade antagna malmtillgångar på 94 000 oz, i Hosko har extrema mängder guldhalter hittats i enstaka borrkärnor på en meter med över 1kg guld. Guldhalterna förekommer i sk nugget effekt vilket är en nackdel för prospekteringarbetet och fördyrar undersökningen.

Rämepuro har antagna och indikerande malmtillgångar på 31 000 oz. Muurinsuo har antagna och indikerande malmtillgångar på 55 000 oz

Pampalo east och Kuivisto har antagna och indikerande malmtillgångar på 28 050 oz.

Endomines har ytterligare områden som verkar intressanta längs Karelska guld linjen som kan innehålla guld men som inte är borrade.

Bolaget har även en ilmenitfyndigheter som beräknas kunna brytas inom snar framtid, man kan väl även tänka sig att denna fyndighet kan komma att säljas om intressenter finns.

Vad används ilmenit till?

Ilmenit har ett stort användningsområde, man bryter malmen för att i första hand göra titanium dioxide den används till färg, plast, papper kosmetika, Tandkräm, rostfria legeringar och mycket mer. Användningen av titanium dioxide kan komma att öka 5-8 % årligen när Kina och Indien växer och fördelen är att den säljs på långtidskontrakt.

Feasibility study kommer att vara klar inom snar framtid och vad värdet blir på fyndigheterna är svårt att säga men 40 MSEK har nämnts tidigare men värdet på fyndigheten kan komma att öka.

Förväntad aktiekurs

Om man räknar en aktiekurs på 18 336 utstående aktier blir aktiekursen på kortsikt 7,00kr och på en långsikt tidshorisont 15,00kr. Då har jag räknat lågt med god marginal till 50 % högre kurs.

Risker för bolaget

• Geologer okänd för mig

• Valutarisk

• Försenad produktion start och kostnader

• Mindre guld än analyserna visar

• Guldpriset

Mineraltillgångar (förklaring)

Mineraltillgångar

Mineraltillgångar är en i berggrunden förekommande ansamling av mineraler ur vilka en kommersiell utvinning av värdemineraler kan komma att ske. Mineraltillgångar indelas i följande kategorier:

Antagen mineraltillgång

Antagen mineraltillgång är en, genom borrning, provtagning och geovetenskapliga tolkningar, identifierad mineraltillgång med så gles information att geologi och haltsamband inte kan styrkas och där det tekniska underlaget utgörs av rimliga antaganden. Detta innebär att fortsatta undersökningar inte med säkerhet leder till att hela eller delar av en antagen mineraltillgång kan överföras till en högre kategori.

Indikerad mineraltillgång

Indikerad mineraltillgång är en, genom borrning och provtagning identifierad mineraltillgång med en informationstäthet som är för gles för att bekräfta samband men som tillsammans med geovetenskapliga tolkningar ändå ger en rimlig uppfattning om geologiska och haltsamband, tillräckliga för att tekniska och ekonomiska kalkyler ska kunna utföras för att bedöma projektets lönsamhet.

Känd mineraltillgång

Känd mineraltillgång är en, genom borrning och provtagning uppsluten mineraltillgång med så tät information att geologi och haltsamband är bekräftade. Det tekniska underlaget är genomarbetat och medger brytningsplaner som grund för tekniska och ekonomiska analyser för att beräkna projektets lönsamhet.

Malmreserver

Malmreserver är de delar av en mineraltillgång som kan brytas och förädlas med beaktande av företagets lönsamhetskrav. Hänsyn tas till gråbergsinblandning, pelaravsättningar och processutbyten med mera. Malmreserver delas in i följande kategorier:

Sannolik malmreserv

Sannolik malmreserv är en sannolik malmreserv är de delar av en känd och indikerad mineraltillgång som genom brytningsteknisk undersökning och lönsamhetsstudie visar att det tekniskt och ekonomiskt går att bryta och förädla fyndigheten.

Bevisad malmreserv

Bevisad malmreserv är en bevisad malmreserv är de delar av en känd mineraltillgång som genom brytningsteknisk undersökning och lönsamhetsstudie visar att det tekniskt och ekonomiskt går att bryta och förädla fyndigheten.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?