Post entry

Endomines: Eld i berget inom kort

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Endomines är ett företag som står på tröskeln till vuxenlivet. Från att ha prospekterat ska man nu gå till att börja producera.

Endomines är ett Svenskt/Finskt bolag med fyndigheter i Finland.

Bolaget är uppdelat i tre. Moderbolaget -

Endomines AB som i sin tur har två dotterbolag -

Endomines Oy med guldreserver och

Kalvinit Oy med Ilmenitreserver.

Man har i ett första skede valt att satsa på guldproduktionen för att sedan med hjälp av kassaflöde kunna finansiera en uppstart av ilmenitbrytningen.

Bolaget har även öppnat för köp av fler fyndigheter om sådana tillfällen skulle uppstå.

Möjligheten till en kostnadseffektiv brytning i Finland är i dag god, med en välbyggd infrastruktur och stabilt politiskt läge. Det kan även vara av intresse att det i dag pågår en intensiv prospektering i landet efter diverse mineral och metaller, däribland uran, diamant och platinum. Det vi har framför oss är alltså något av en

skandinavisk gruv-boom , givet att världsmarknadspriserna är fortsatt höga. Endomines långsiktiga mål är att bli och förbli en del av denna!

Ledningen utgörs företrädesvis av gamla rävar inom gruvindustrin med en imponerande mängd erfarenhet inom just gruvverksamhet. På styrelseordförandens stol sitter

Karl-Axel Waplan , före detta VD i Lundin Mining och nuvarande VD i ett annat bolag som är up and coming, nämligen Northland Resources.

VD i Endomines är

Markus Ekberg , utbildad inom geologi och mineralogi på masternivå vid universitetet i Turku, eller Åbo som vi svenskar säger.

Denna man besitter en stor portion erfarenhet efter att ha lett gruvprojekt i flertalet länder i 25 år, bland annat i Norge, Irland och Australien.

Endomines guldgruva heter Pampalo och är av underjordisk typ. Nogranna borrningar har utförts under 2009 och 2010 för att kunna ge en hint om hur mycket guld som faktiskt finns i berget i Pampalo.

Den 27 september i år kom det ett PM med glada besked!

Markus Ekberg berättar:

"Vi är mycket glada för de utmärkta resultaten. Ökning av de brytvärda malmreserverna med 50 % innebär att Pampalogruvans produktionsplan kan utökas med två år. Denna ökning förklaras främst av lägre cut-off som en följd av att guldpriset gått upp jämfört med tidpunkten då de tidigare beräkningarna gjordes. Ökningen gör att Pampaloprojektet är ännu mer robust än tidigare. Mineraltillgångarna och malmreserverna i Endomines övriga guldfyndigheter längs Karelska Guld Linjen kommer också att uppdateras i sinom tid” .

Beräknade malmreserver i Pampalo är nu:

22.000 ton i lager , guldhalt:

4 gram/ton.

750.000 ton bevisade , guldhalt:

3,6 gram/ton

511.000 ton sannolika , guldhalt:

3,0 gram/ton

Summa summarum ger detta oss 1 283 000 ton malm med en genomsnittlig guldhalt på 3,37 gram/ton. Och då är inte gruvan färdigprospekterad ännu. Det kan alltså komma mer!

Syftet med den senaste borrkampanjen var att se potentialen på 3-4 års sikt. Det är dit horisonten sträcker sig nu.

Man har alltså nu identifierat malm som kommer räcka i drygt 4 år enbart i Pampalo, givet att bolaget kommer upp i produktionsmålet där som är 900-1000 kg. guld om året.

Bolaget har fler områden med mindre men extremt guldhaltigt berg (upp emot 10 gram/ton i Hosko) som säkerligen kommer att kunna exploateras men detta ligger en bit in i framtiden och därför kommer jag inte att lägga fokus på detta just nu.

En sak ska man dock komma ihåg! Dessa siffror baserar sig på ett guldpris på 1150 USD/oz. Om guldpriset skulle sjunka under detta så kommer mängden malm möjligtvis minska.

Varför då då? Malmen ligger ju kvar! Ja visst ligger den kvar, men det är inte nödvändigtvis som malm längre. Malm är nämligen bara betäckningen på det berg som är ekonomiskt brytvärt. Om priset på varan sjunker till en nivå där kostnaden för brytningen är högre än vad man får i betalt vid försäljning så är det inte längre malm utan enbart guldhaltigt berg.

Därmed inte sagt att man inte kan avvakta med brytningen tills dess att priset stiger igen, men då kommer ju en hel del spekulation in i bilden.

Finansieringen av gruvan är

KLAR, tack vare lån från finska staten och Nordea. Just nu förbereds uppstarten av verket och installationen av allt material går enligt plan.

PM om detta kom 12 augusti i år. Då sades det:

Metso Minerals (Sala) har nu levererat till Endomines AB:s helägda dotterbolag Endomines Oy gavlarna till kvarnen som utgör den slutliga leveransen av utrustning till processverket i anslutning till Pampalo Guldgruva. ”Jag är mycket nöjd med att den slutliga leveransen av processutrustning nu finns på plats. Vi har erhållit all utrustning för genomförandet av Pampaloprojektet enligt tidsplanen. Installationen av kvarnen kommer att påbörjas inom de närmaste dagarna och installationen av krossanläggningen pågår enligt plan. De elektriska installationerna och arbetet med automatiseringen av verket framskrider också effektivt vilket gör att vi, som tillkännagavs hösten 2009 i Bolagets nyemissionsprospekt, känner oss trygga med att kunna påbörja testproduktionen under hösten 2010” kommenterar Markus Ekberg VD i Endomines AB. ”Kostnaderna för projektet följer i huvudsak budgeten. För att förbättra vissa kritiska delar i processen har mindre merkostnader uppstått vilka dock ligger inom ramen för budgeterade oförutsedda kostnader” fortsätter Ekberg. Byggandet av den nya kraftledningen fortskrider också väl och den förväntas vara klar något före tidsplanen .

Endomines har tillsammans med Nordea prissäkrat hälften av den kommande produktionen i Pampalogruvan till ett pris av 843 €/oz. Det priset motsvarade vid dåvarande valutakurs 1271 $/oz.

Resterande 50 % har potential att ge aktieägarna i Endomines en rejäl bonus om guldpriset skulle fortsätta upp, samtidigt som man får en tryggare placering av sina pengar. Jag ser det som en win/win helt klart med tanke på det ekonomiska läget i ett globalt perspektiv.

Aktien har haft det kämpigt att ta sig igenom motståndet vid 8 kr, men har nu tagit sig igenom. Stöd finns vid ca. 7.50 samt ett mycket starkt stöd vid ca. 6.50.

Nästa stora trigger är givetvis uppstarten av Pampalo som bör komma innan hösten är över och jag känner mig trygg med det.

Projektet har kommit så långt så det finns egentligen inga stora frågetecken mer än hur inkörningen kommer att gå. Det här är givetvis ett riskmoment och vi kan bara vänta och se. Personligen känner jag mig trygg tack vare ledningens stora erfarenhetskonto. Dock är det ju inte de som ska stå för driften rent praktiskt utan folk ska utbildas och tränas. Misstag kan alltid ske i början av projekt som dessa. Ett fallerande guldpris kan också ge smolk i bägaren men det är risker som dessa man får leva med när man investerar i gruvbolag. Just nu går guldet oerhört starkt och det finns utrymme för prisfall, särskilt med tanke på prissäkringen på 50 % av guldet från Pampalo.

Det finns så mycket mer att skriva om Endomines och deras övriga projekt, men nu har jag gett er lite av grunden så nu får ni bygga vidare själva. :-)

There\'s a pot full of gold at the end of the Rainbow. I\'m going for it.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?