Post entry

Endomines: Bryter loss totalt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Endomines har precis tagit ett stort kliv, produktionen är igång. Första lastbilsflaket med guldkoncentrat fraktades nyligen iväg till Bolidens smältverk.

Endomines består av moderbolaget Endomines AB, med två helägda dotterbolag: Endomines Oy och Kalvinit Oy.

Verksamheten i Endomines Oy omfattar prospektering och utveckling av guldfyndigheter samt guldbrytning . Kalvinit Oy fokuserar på utvecklingen av den industriella mineralfyndigheten ilmenit . Bolagets nuvarande mineralfyndigheter är belägna i Finland . Det är alldeles nyligen man tagit det stora klivet och börjat producera. Det är nu den riktigt intressanta resan börjar.

Än så länge har man följt både tidplanen och budgeten.

All finansiering finns på plats och risken att gå in i företaget i detta skede är betydligt lägre än innan produktionsstarten.

Ledningen består av inga mindre än:

# Markus Ekberg, universitets utbildad inom geologi och mineralogi. Har lett en rad gruvprojekt och har numera över 25 års erfarenhet.

# Karl-Axel Waplan, fd. VD i Lundin Mining och VD i Northland Resources.

PM: "Endomines har i dag glädjen att meddela att guldgruvan i Pampalo, Ilomantsi kommun i östra Finland är klar för produktion. Kommersiell produktion har nu påbörjats och det första guldkoncentratet producerades under januari och början av februari. Första leverans av guldkoncentrat till Bolidens smältverk i Harjavalta lämnade verket på måndagen den 7 februari. ... Markus Ekberg, verkställande direktör i Endomines AB"

Bakgrund: Endomines har under 2009-2010 tagit flera viktiga steg från prospektering mot fullskalig produktion av guld. Bolaget påbörjade kommersiell produktion vid gruvan i Pampalo i februari 2011. Målsättningen är att successivt komma upp i en årlig produktion på 900-1000 kg guld.

Därefter kommer ytterligare förekomster längs den Karelska Guldlinjen att exploateras. Endomines har dessutom undersökningstillstånd i finska Lappland (guld), Österbotten (ilmenit) samt södra Finland (kalksten/wollastonit).

Just nu arbetar företaget hårt för att säkerställa att gruvan och verket når ett stabilt tillstånd och sin optimala kapacitet, så snart som möjligt. De första försäljningsintäkterna får företaget inom de närmaste månaderna. Det innebär att vi kommer få se början på ett fritt kassaflöde, som skall användas för att fullfölja bolagets tillväxtstrategi.

Pampalo guldgruvan beräknas producera cirka 27 000 troy oz betalbar guld per helår till en genomsnittlig Cash Cost över gruvans livslängd som understiger 550 USD per troy oz betalbar guld.

För att förklara innebörden av produktionen med enkla ord räcker det att säga att ett års producerat guld är värt c:a 114 000 000 SEK (exkl. kostnader).

Guldpriset: På längre sikt räknar jag med att det, som i många andra fall, är Kinas efterfrågan som ska driva på priset. Nu börjar kineserna på allvar få upp ögonen för guldet. Kina beräknas redan i år gå om Indien som den största guldimportören.

Aktien: Om vi räknar med att Endomines redovisar en vinst per aktie på 1,40 kr på årsbasis när produktionen går för fullt, innebär det att vi dagsläget har ett P/E tal på ungefär 8. När bolaget når full produktion kan vi räkna med att P/E talet stiger betydligt. Jämförbara guldbolag handlas för ungefär 16 gånger vinsten för 2011.

Jag ser därför Endomines aktie som billig. Räknar man in ytterligare framtida vinster och framsteg blir prognosen bara allt tydligare, uppsidan är enorm. Den negativa sidan begränsas av att bolaget har en stark kassa, ledningen är ytterst kompetent och många riskfyllda moment har bolaget redan passerat.

Omsättningen i aktien har förbättrats ordentligt efter meddelandet om produktionsstart. Aktien har stöd vid ca 9.00 kronor och eftersom den nyss bröt igenom taket i den stigande trendkanal indikeras vidare uppgång.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?