Post entry

Elverket Vallentuna: på offensiven

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Elverket expanderar mitt i rådande lågkonjunktur. Det sker med en prispressarstrategi. Tillväxten har legat på 19 procent de senaste tio åren.

Elverket Vallentuna AB är ett av landets snabbast växande elbolag och blev 2006-2007 utsett till Gasellföretag av tidningen Dagens Industri. På den fria elmarknaden säljer bolaget el till konkurrenskraftiga priser i hela landet.

Elverket är en väl förankrad lokal nätägare och ser till att alla hushåll, företag och andra verksamheter i Vallentuna har trygg elförsörjning. Hela 90 procent av nätkunderna i Vallentuna har valt att köpa el av Elverket. Elverket är också den lokala bredbandsleverantören i Vallentuna. Elverket noterades på Aktietorget 2002. Företaget har 33 medarbetare och omsatte 358 Mkr år 2008. Runt om i landet finns Elverkets drygt 43 000 kunder.

Den historiska försäljningsutvecklingen är påfallande stark. De fem senaste åren har den legat på 23 procent. Prognosen ligger på ca 19,5 procent. Bolaget har med

bibehållen lönsamhet ökat omsättningen i genomsnitt 19 procent varje år de senaste tio åren.

Jag tror att det fortsättningsvis blir bättre än så, på grund av att Elverket nu aviserat att de tänker gå in på tio nya områden. Första nationella satsningen sker i Sörmland, vilket är nära bolagets huvudmarknad, uppländska Vallentuna. De har valt ut regioner där de kan vara konkurenskraftiga gentemot det lokala elbolag som dominerar på området.

Till sin hjälp har Elverket Vallentuna rekryterat ny ekonomichef, Sofia Hultberg. Hon kommer från Fortum Distribution där hon arbetat som Nordisk ekonomichef. Hultberg har lång erfarenhet från energibranschen. I pressmeddelandet betecknas hon som en person som besitter stora kunskaper och erfarenheter om energibolagets ekonomiska och finansiella vardag. Hon anses även besitta en utpräglad affärsinsikt och ett helhetstänk som kommer att främja Elverkets fortsatta tillväxt

Tillväxtstrategin är påfallande enkel: Inga nya kontor kommer att öppnas. I Eskilstuna annonserade Elverket Vallentuna lokalt och jämförde priset på den produkt de erbjöd med det lokala bolaget. De kunde då konstatera att en normalvilla kunde spara runt 1.700 kronor per år på att välja Elverket Vallentuna. Satsningen inriktar sig i första hand på privatsidan, och när de blivit mer kända inom regionen kommer de att uppvakta små och medelstora företag.

Elverket Vallentuna drar nytta av den ökade kostnadsmedvetenheten under lågkonjunkturen. Det är nu som många blivit benägna att byta elleverantör och välja billiga alternativ.

Energileverantören räknar redan med att få en del gratis publicitet, när lokala tidningar välkomnar dem och skriver om att de pressar priserna åt regionens invånare.

Första kvartalet 2009 var starkt:

Omsättning: 134,4 Mkr (101,7)

Resultat efter skatt: 5,4 Mkr (3,3)

• Vinst per aktie: 0,83 SEK (0,50)

VD Jonas Borghart har kommenterat att differensen mellan SYS- och STO-priset har minskat under början av 2009. I rapporten bekräftas detta, med starkare marginaler som följd.

Omsättningstillväxten uppgick till 32 procent och resultatet efter skatt ökade med hela 64 procent.

- Två faktorer ligger bakom omsättningsökningen; ett högre elpris och flera sålda kilowattimmar. Två tredjedelar beror på det högre elpriset under årets första kvartal.

- Resten är resultatet av ökad försäljning av kilowattimmar. Dels var vintern kallare, dels har Vallentuna Elverks kundstock växt jämfört med motsvarande period förra året.

En sval sommar torde gynna elkonsumsionen, då de flesta av kunderna är privata elvärmekunder.

Elverket har i allt större utsträckning säkrat sig gentemot valutasvängningar. Inköpen på Nord Pol sker i Euro. Kunderna betalar med svenska kronor. Valutarisk uppkommer enbart när Elverket säljer till fast pris. Då tecknas valutaderivat vid de tillfällen marknaden upplevs som osäker.

Vinsten har legat på i genomsnitt 2 kronor per aktie de fem senaste åren, och nådde även den siffran under 2008, om man räknar bort extraordinära kostnader. Prognosen för 2009 kan sättas till 2 kr. Där är den första femtioöringen redan tagen. Den försiktige räknar med 2 kronor också för 2010 eftersom att Elverket har aviserat att de förutser en lägre tillväxt på grund av minskad nybyggnadstakt.

Vistmarginalen har krympt genom åren. Den har sjunkit från 17,1 procent år 2003 till 2,2 procent år 2008. Genomsnittet ligger på 8,3 de senaste fem åren. Jag räknar med att konkurrensen har ökat och kalkylerar fortsättningsvis med fem procent.

Utdelningen har hållit sig kring en krona, men blev under lågkonjunkturåret 2008, 50 öre. Bolaget delar normalt ut halva vinsten. Kanske man kan beteckna det som ”aktieägarvänligt”?

Elverket Vallentuna kan inte anses som billigt, om man räknar i P/E tal. Nuvarande aktiekurs kring 42 kronor ger ett P/E-tal på 21, räknat på årets vinstprognos på två kronor. Det kan tyckas högt men är lägre än P/E genomsnittet på 24,9 för de fem senaste åren.

Jag tror att den som kan köpa aktien kring 41 kronor gör en bra affär. Dessvärre är likviditeten och volatiliteten låg, så det kan vara svårt.

Aktiekursen har sackat betänkligt relativt index, om man mäter sedan årsskiftet. Priuset närmar sig nu en bottennivå. De senaste tre åren har priset på Elverket Vallentuna aktien inte underskridit 35 kronor.

Vallentuna Elverk är under nuvarande vinst - och tillväxtantaganden, och räknat på en marginal på fem procent, värd 50 kronor.

I maj 2009 toppade aktien på 46 kronor. Det blir också min målkurs. Den låga likividiteten gör att jag inte - trots goda utsikter - sätter målkusen till det motiverade värdet på 50 kronor.

I September 2007 bjöd EON 55 kr per aktie för Elverket Vallentuna, men lyckades inte nå aktieägarmajoritet. Eon köpte Graninge 2004 och övertog därmed Graninges ägande i Elverket i Vallentuna. Ett nytt bud kan komma. Eon äger ca 40 procent av aktierna, men sitter såvitt jag förstår saken inte i styrelsen. Cirka 60 % av aktiekapitalet i Elverket ägs lokalt av mindre ägare som också är kunder i Elverket.

Vinst/Förlustkvoten är 6,5. Det innebär att det finns en tydlig uppsida i aktien, när Elverket Vallentuna börjar expandera till nya regioner framåt höstkanten. Aktier som har en vinstkvot på tre brukar betecknas som köpvärda.

Jag kan tänka mig att efterfrågan på aktien ökar i takt med att allt fler privatpersoner upptäcker företaget och önskar bli både kund och aktieägare.

Rådet blir att införskaffa aktien, men att passa på någon dag när andra tröttnat på sitt innehav.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?