Post entry

Elektronikgruppen - vinsthämmad

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Kan man hoppas på en vändning i Elektronikgruppen? Dessvärre ser det ut att dröja till 2009 innan alla affärsområden går med vinst.

Elektronikgruppen är en av de ledande leverantörerna i Norden av högtekniska komponenter, system och produktionsutrustningar till elektronikindustrin. Norden är Elektronikgruppens hemmamarknad, men bolaget bedriver verksamhet i åtta länder och är etablerat i bland annat Baltikum, Polen och Kina.

Elektronikgruppen har under några år haft en dålig lönsamhetsutveckling. Förklaringen har varit en relativt svag efterfrågan på elektronikkomponenter, vilket medfört en överetablering av distributörer. Detta har inneburit en prispress och svag lönsamhet i hela branschen.

Delårsrapporten var inget undantag.

Omsättning och orderingång ligger på en stabilt stigande nivå:

Januari–juni (första halvåret)

Omsättning 452 (429) Mkr

Orderingång 467 (440) Mkr

Däremot var resultatet - ovanligt - eller skall man säga "sedvanligt" svagt?

Resultat per aktie (Första halvåret, januari - juni) -0,72 (2,33) kr

Även kassaflödet är negativt. Det sätter stopp, eller bromsar för nyförvärv.

Kassaflöde från den löpande verksamheten -13,5 (-1,8) Mkr

Periodens resultat (april - juni 2008), efter finansnetto, minskade till -5,0 (17,9) Mkr. Den kraftiga

lönsamhetsförsämringen är främst hänförlig till fortsatta leveransproblem i kombination med en lägre efterfrågan inom affärsområde Products, samt en negativ marginalutveckling inom affärsenheten Display & System inom Electronics.

* Leveransproblemen orsakas av fortsatta kvalitetsproblem från underleverantörer i Asien. En bromsande faktor är brist på insatsmaterial för induktiva komponenter. Till detta kommer att redan inmonterade komponenter har måst utbytas och ersättas.

* EG produkts väntas inte kunna visa lönsamhet före år 2009, eftersom att efterfrågan sjunkit till "avsevärt lägre nivå", jämfört med motsvarande period i fjol.

* För EG Electronics, som är Elektronikgruppens största affärsområde, steg samtidigt försäljningen från 146 till 161 miljoner kronor, medan resultatet låg stabilt på 7,5 miljoner kronor under kvartalet.

* Den svaga dollarn utgör alltjämt en belastning för såväl koncernens omsättning som marginaler. Valutakursdifferenser har påverkat resultatet negativt under perioden med -2,6 (-0,2) Mkr. En starkare dollar skulle underlätta för bolaget. Halva förlusten på fem miljoner härör från den svaga valutan.

Soliditeten den 30 juni uppgick till 42 procent, att jämföra med 49 procent vid årets ingång. Soliditeten ska inte understiga 35 procent. Möjligheten till förvärv har därmed minskat betänkligt.

Allt är nu inte nattsvart: På koncernnivå redovisar Elektronikgruppen en omsättningstillväxt på 8 procent under kvartalet till 229 miljoner kronor.

Avkastningen nådde 15,3% under år 2006. Förhoppningarna på 2007 var stora, men infriades inte. Bolaget ger fortfarande utdelning. Under perioden var den 2,10kr per aktie.

Det är det negativa nettoresultatet som tynger. Minus 1,8 miljoner, jämfört med en tidigare vinst på 4,2 miljoner för det andra kvartalet 2007.

Värderingen av Elektronikgruppen är inte speciellt hög, de svaga resultaten har skrämt iväg spekulerarna. Inte en enda aktie omsatt på rapportdagen. Eget kapital uppgår till 35,39 kr per aktie.

Det går att fundera på om det finns utrymme för en vändning uppåt från en låg lönsamhetsnivå. Det dröjer dock innan 2009 innan alla affärsområden teoretiskt kan gå med vinst. Med tanke på att Elekronikgruppen under en rad år med högkonjunktur, inte lyckats nå avkastningsmålet på 20 procent, blir det ett säljråd.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?