Post entry

Duroc: stjärnglans över industrihandeln

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ifjol förvärvade Duroc två intressanta bolag inom industrihandel. Dagens rapport bevisar att detta var ett strategiskt bra val då såväl tillväxt som resultat imponerar.

Ifjol utökade Duroc sin verksamhet till att även omfatta industrihandel då Swedish Tool-gruppen samt Gerber förvärvades. I dagens rapport bekräftas att denna strategi var synnerligen lyckad då såväl försäljningstillväxt som resultat imponerar. Affärsområdet nådde under det fjärde kvartalet ett rörelseresultat på 10,5 Mkr, vilket motsvarar en rörelsemarginal på 7,3 procent och bör betraktas som överraskande starkt då resultatet fortfarande pressats av integrationskostnader. Det som även imponerar är att försäljningen fortsätter att öka kraftigt och uppgick under kvartalet till hela 142,3 Mkr, vilket motsvarar en ökning på cirka 12 procent jämfört med föregående kvartal. Trots en rekordstor orderstock så spår dock bolaget att den kraftiga tillväxten kommer att mattas av under året, men det råder dock inte någon tvekan om att de förvärvade bolagen blivit en kassako för Durockoncernen.

Ser man på det andra affärsområdet Teknik/produktion där Duroc Engineering, Rail, Tooling samt Micor/Lamitec ingår ökade omsättningen till 59,1 Mkr (47,7), vilket motsvarar en ökning på cirka 23 procent jämfört med fjolåret. Ökningen är dock till stor del orsakad av förvärvet av sågklingetillverkaren Lamitec. Det försämrade resultatet orsakades även av just sågklingeverksamheten och rörelseresultatet minskade under kvartalet till 0,9 Mkr (1,2). Till det positiva hör att både Tooling och Rail presterar god lönsamhet och fortsatta investeringar inom Tooling kommer att innebära fortsatt god tillväxt. Ytterligare presterade Engineering endast ett marginellt minusresultat på 0,2 Mkr för kvartalet vilket ökar förhoppningen om att den uppmärksammade mobila lasern nu står redo för ett ordentligt resultatlyft.

Tack vare förvärven, främst inom industrihandeln tredubblades Durockoncernens omsättning till 560,4 Mkr (199,5) med ett resultat efter skatt på 16,0 (28,0). Att resultatet försämrades jämfört med fjolåret beror dock på den realisationsvinst på 24 Mkr som uppkom då Duroc under 2006 avyttrade intressebolag i Tyskland samt innehavet i Impact Coatings. Nettoomsättningen för det fjärde kvartalet uppgick till 201,5 Mkr (48,1) med ett rörelseresultat på 10,1 Mkr (-1,1), avsevärt mycket bättre än förväntat.

Utsikterna för samtliga dotterbolag i koncernen bedöms i rapporten som ljusa, frånsett sågklingeverksamheten där en tydlig avmattning börjat märkas. Att överhuvudtaget Duroc förvärvade Lamitec är lite märkligt tack vare den dystra framtidsbilden. Visserligen förstärks konkurrenskraften av sammanslagningen mellan Micor och Lamitec och det kan vara så att Duroc eventuellt klär upp bruden för en vidareförsäljning. Studerar man den redan så starka rörelsemarginalen för industrihandelsverksamheten så finns det givetvis möjligheter till ytterligare förbättrat resultat när synergieffekterna börjar märkas till fullo och när alla konsolideringskostnader är tagna. En fortsatt stark verkstadskonjunktur bidrar även till ökad efterfrågan för såväl nya maskiner samt gamla men även underhåll vilket Duroc erbjuder via sitt breda affärskoncept.

Den starka kassan på 86,8 Mkr bäddar även för fortsatta förvärv vilket sannolikt kommer att ske, speciellt inom industrihandeln där Duroc har målsättningen att bli störst i Norden. Förr eller senare lär dock verkstadskonjunkturen i Norden gå in i en svagare period vilket givetvis kommer att påverka Duroc, men i viss mån kan bolaget motverka detta då dotterbolaget Vislanda Maskin är verksamma inom renovering och underhåll av gamla maskiner, en affärsverksamhet som tenderar att kraftigt öka då konjunkturen försämras.

När nu industrihandeln fått upp ångan rejält och redan nått överraskande starkt resultat finns det all anledning att vara optimistisk inför detta år. Ytterligare kan affärsområdet Teknik/produktion presentera överraskningar från utvecklingen av den mobila lasern eller från det pilotprojekt som Rail har med ett europeiskt banverk gällande teknologin att i princip eliminera skrikljudet från räl. Jag räknar således med att Duroc når en omsättning på 724 Mkr, starkt påverkad av industrihandeln som beräknas nå en försäljning på 504 Mkr och en försiktig rörelsemarginal på 7 procent, alltså sämre än marginalen för Q4. Gamla Duroc beräknas marginellt öka resultatet med cirka 2 Mkr. VPA beräknas till 3,82, vilket innebär att Duroc värderas med ett p/e-tal på 8. Justerat för nettokassan på cirka 45 Mkr sjunker p/e-talet till 6. Med tanke på den starka tillväxten för Industrihandeln samt förutsättningarna för ett successivt förbättrat resultat anser jag ett p/e-tal på 12 vara motiverat, vilket ger en riktkurs på 45 kr.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?