Post entry

Duroc: guldkantad verktygsbox

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Med ett p/e-tal på 7, ett börsvärde under Eget kapital och en 5 procents direktavkastning är det ett riktigt smörgåsbord som industrikoncernen Duroc bjuder på. Och ännu smaskigare ser det ut då bolaget tydligt signalerar om stigande lönsamhet samt tillväxt. Om verkstadskonjunkturen därtill lyckas hålla sig någorlunda på fötter innebär dagens värdering ett fyndläge.

Trots en stark bokslutsrapport och lovande framtidsutsikter har industrikoncernen Duroc återigen fallit tillbaka på börsen så som så många gånger bolaget gjort förr. Dock har Duroc med huvudägaren Traction i spetsen tröttnat på att få kalla handen från marknaden och vidtagit åtgärder till försök att tvätta bort den tråkighetsstämpel som koncernen omgärdats av. Ifjol förvärvades industrihandelsgruppen Swedish Tool samt Ernst Gerber vilket innebar ett nytt verksamhetsben att stå på och trots belastandet av integrationskostnader så gav förvärven omedelbart genomslag på lönsamheten då rörelseresultatet ifjol pressades upp till fullt godkända 21,7 Mkr (1,2) med en nästan tredubblad omsättning på 569,4 Mkr (199,5). Beräknat på fjolårsresultatet handlas Duroc idag med ett p/e-tal på 13 men på grund av att förvärven integrerades löpande under året var rörelsemarginalen svajig och det var först under det sista kvartalet som affärsområdet nådde en godkänd rörelsemarginal på 7,3 procent, vilket innebar ett rörelseresultat på 10,5 Mkr för kvartalet. Det nya affärsområdet Industrihandel ser alltså ut som en liten guldklimp, välbehövlig för Duroc som länge tampats med lönsamhetsproblem. Industrihandeln som omfattar försäljning och installation av verktygsmaskiner och produktionslinjer samt även erbjudande av service och underhåll gör Duroc till en stor marknadsaktör och då bolaget tydligt deklarerat att man har ambitionen att bli störst i Norden lär fortsatta förvärv bli aktuella framledes vilket kan möjliggöras av en stark kassa på cirka 86 Mkr.

I jämförelse med proformaomsättningen från 2006 torde Industrihandeln ha vuxit med cirka 20 procent under fjolåret och med en rekordstor orderbok finns det goda förutsättningar för tillväxt även i år. Ledningen spår dock en måttligare tillväxttakt men som kan pumpas upp med hjälp av fler förvärv. Med en snabb räknekalkyl på en blygsam tillväxt på cirka 7 procent skulle omsättningen hamna på 500 Mkr och i takt med att synergier realiseras till fullo bör rörelsemarginalen ytterligare trimmas upp något och en marginal på cirka 7,5 procent skulle innebära ett rörelseresultatet på 37,5 Mkr. I jämförelse med dagens börsvärde på cirka 200 Mkr ser aktien alltså riktigt billig ut, men allt är dessvärre inte guld som glimmar eftersom Durocs gamla verksamhet inom material- och laserteknologi, endast presterar nöjaktiga siffror. Orsaken till detta är framförallt på grund av den utförsbacke och resultatförsämring som råder för koncernens sågklingeverksamhet inom Micor-gruppen. Förutsättningar för lönsamhetsförbättringar finns dock framöver tack vare synergier och stärkt marknadsandel då bolaget under fjolåret förvärvade Lamitec vilket ökar årsomsättningen till cirka 80 Mkr. För att få en godkänd lönsamhetsnivå bör dock Duroc överväga en förflyttning av sågklingetillverkningen till lågkostnadsländer. Övrig verksamhet inom gamla Duroc som nu finns i affärsområdet Teknik/produktion ser dock rätt stabil ut och då investeringar i kapacitetsförbättringar gjorts under fjolåret, främst inom Duroc Tooling och Engineering kan det dyka upp positiva överraskningar under året, särskilt om Engineering lyckas få upp volymerna. Gamla Duroc bjuder alltså på en blandad lönsamhetskompott som därtill ger sur bismak om man ser ur ett historiskt perspektiv då tidigare års resultat knappt räckt till för att täcka de koncerngemensamma kostnaderna. Risken finns alltså att lönsamhetsutvecklingen fortsätter att gå sidledes, särskilt då förväntade lönsamhetsförbättringar inom Tooling och Engineering riskerar att slås tillbaka av försämringar inom Micor-gruppen.

Då fjolåret präglades av förvärv som löpande konsoliderades under året och då integrationskostnader pressade resultatet finns det alltså goda förutsättningar för ett betydligt starkare resultat i år, förutsatt att verkstadskonjunkturen fortsätter att vara någorlunda gynnsam. Lyckas Industrihandeln nå det beräknade rörelseresultatet på 37,5 Mkr och att Teknik/produktion fortsätter att prestera tillräckligt för att täcka de koncerngemensamma kostnaderna handlas aktien idag med ett p/e-tal på 7, vilket sjunker till knappt 6 om vi exkluderar nettokassan på 45 Mkr. Skulle då Duroc mot förmodan klara av att krama ur ett par procents rörelsemarginal ur sågklingeverksamheten samt nå fullgod lönsamhet inom Engineering kan innevarande år bli överraskande starkt, som därtill ytterligare kan förstärkas av nya förvärv. Noterbart är att aktien även handlas 20 procent under Eget kapital som uppgår till 35,27 kr per aktie, vilket alltså vittnar om att aktien är billig. Visserligen kämpar Duroc med en tråkighetsstämpel på börsen och bör således handlas med viss rabatt, men ett företag med en urstark balansräkning och stigande lönsamhet bör inte värderas under Eget kapital. Jag tror därmed att aktiemarknaden ännu inte noterat den ansiktslyftning som Duroc gjort under fjolåret och när nu samtliga förvärv konsoliderats och då synergier finns som kan ytterligare trimma marginalerna uppåt bedömer jag aktien som mycket köpvärd, särskilt när bolaget även bjuder på en direktavkastning på 5 procent. Ett p/e-tal på 10 bör således vara motiverat, vilket ger en riktkurs på 38,50 kr som bör vara möjligt att uppnå på 3-6 månaders sikt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?