Post entry

Dignitana: oupptäckt aktie med raketpotential

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Skalpkylningsbolaget Dignitana från Lund med en välkänd huvudägare i Nils Stormby har gått oupptäckt förbi aktiespekulanterna. Potentialen i bolaget är hissnande och min gissning är att det är nu det händer.

Dignitana står inför en internationell storsatsning med en ny generation produkter. Efter en lyckad nyemission har bolaget de resurser som behövs för att förverkliga sin målsättning. Går det som bolaget räknar med kan Dignitana bli ett mycket lönsamt och snabbväxande bolag. Dagens börsvärde på ca 60 miljoner kronor ger den riskvillige en uppsida på flera gånger pengarna.

Skalpkylning har använts sedan 70-talet för att minska eller helt motverka håravfall vid cellgiftsbehandling. I slutet av 1990-talet utvecklades Dignicap – en produkt överlägsen de befintliga produkterna på marknaden. Det har genomförts flera studier på Dignitanas produkt. Totalt har 3200 patienter behandlats och av dessa har 85 % sluppit att skaffa peruk och upplevt en betydligt högre quality of life.

2007 kom den erkände Nils Stormby in som huvudägare med 75 % av aktierna och 2009 noterades Dignitana på Aktietorget. Det var startskottet för bolagets pågående internationella satsning. Det viktigaste momentet i denna satsning är den kliniska studie som ska genomföras i Japan tillsammans med tre universitetssjukhus och Dignitanas japanska distributör Reve 21. Studien omfattar 100 patienter och Reve 21 bekostar hela studien. Målet är att få ett godkännande av japanska läkemedelsverket, Ministry of health, Labour and Welfare. Dignitana har redan nu fått en order omfattande 179 system till ett värde av cirka 25 MSEK från Reve21. Reve 21 har visat sitt förtroende för bolaget genom att delta i bolagets nyemission. Bolaget har också startat en klinisk studie i Malaysia tillsammans med universitetet i Kuala Lumpur. Ett avtal har tecknats med en grekisk distributör som i år lanserar Dignicap på Cypern och i Israel. Distributionsavtal finns också med Venezuela, Ryssland, Tjeckien och Colombia. Med den fart som bolaget tar mark är det en god gissning att vi kommer att få se betydligt fler avtal detta år samtidigt som försäljningen börjar ta fart i de länder produkten nu lanserats. Den största av marknaderna USA kommer att börja bearbetas i år. Det sker genom kliniska studier för att få ett marknadsgodkännande av FDA. Skulle denna pusselbit falla på plats är sannolikt bolagets lycka gjord.

Tekniken för Dignicap är patenterad. Det viktigaste patentskyddet räcker till år 2026. Det finns konkurrenter, t ex Paxman och Penguin, men min bedömning är att teknikhöjden i deras produkter är betydligt sämre än för Dignicap.

Marknad Dignitana uppger i sitt noteringsprospekt att marknaden är värd 10 000 miljoner kronor. Av detta ska bolaget inom fem år nå 5 procent. Det skulle innebära en omsättning på 500 miljoner kronor. Det känns inte orimligt med tanke på att det finns mer än 20 000 kliniker världen över som behandlar cancersjuka med cellgifter. Dignitana bedömer att varje klinik behöver 2-3 Dignicapsystem.

Smallcap.se har analyserat bolaget och räknar med att Dignitana säljer 50 system i år, 150 året därpå och 300 år 2012. Totalt blir det 500 system de kommande tre åren och Smallcap.se uppger att Dignitana redan har order på över 200 system.

Värdering

Smallcap.se bedömer att bolaget 2013 når en omsättning på 140 MSEK med ett rörelseresultat på 23 MSEK. Skulle det scenariot bli riktigt kommer bolagets aktie förmodligen att ha fyrdubblats på denna tid. Dock tycker jag att bedömningen är oerhört konservativ, vilket kanske beror på att analysen är en uppdragsanalys? Med tanke på Reve 21s intresse och redan över 200 orders skulle de här prognoserna mycket väl kunna överträffas flera gånger om.

Smallcap räknar med att det kommer att hända mycket i år och att det blir en strid ström av nyheter till aktieägarna. Det brukar ju fungera kursdrivande och framför allt tror jag att det kommer att leda till att bolaget upptäcks av investerarna och media.

Med tanke på hur vissa småbolag plötsligt kommer i fokus och sticker som raketer tror jag att Dignitana är en mycket intressant placering just nu. I takt med att nyheterna kommer och bolaget uppmärksammas kommer intresset och aktien stiger. Dagens börsvärde på 60 miljoner kronor gör att en dubbling med rätt nyheter känns ganska enkel. Om Dignitanas egna scenario med en omsättning på 500 miljoner kronor om 5 år blir verklighet tror jag att aktien står i 100 kronor.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?