Post entry

Dibs: lönsamt företag i het bransch

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

DIBS är ett storbolag i liten förpackning som verkar på en av de snabbast växande marknaderna som finns. Potentialen överväger starkt riskerna. Användaren "pechan" rekommenderar köp.

Den 18:e juni introducerades DIBS på Firsth North till kursen 36 kr. Såväl Börsveckan, Redeye, Smallcap och Privata Affärer rekommenderade teckning av aktien och emissionen övertecknades ca 7,5 ggr där 40 procent av aktierna gick till institutionella placerare.

DIBS beskriver sig själva som Nordens ledande oberoende leverantör av betalningslösningar för handel på Internet. Bolaget grundades 1998 och har lett utvecklingen sedan starten av den kommersiella e-handeln. Genom ett samgående mellan svenska DebiTech AB och danska DIBS A/S bildades DIBS Payment Services AB sommaren 2006.

Marknaden

Det första man bör ta en titt på när man planerar att investera i ett bolag är den underliggande marknaden. Tror jag på denna bransch i dagsläget och hur ser framtidsutsikterna ut? I DIBS fall är det e-handel vi pratar om vilken är en av de snabbast växande marknaderna i dagsläget. Enligt en undersökning gjord av Forrester Research så kommer e-handeln att växa med minst 26 procent per år de kommande 5 åren. Både jag och bolagets Vd tror dock att dessa siffror är försiktigt satta.

Något annat som är intressant att titta på när det gäller bolag som DIBS är konkurrensbilden. Jag tror att det är många investerare som väljer bort detta mycket intressanta bolag då de anser att risken är för stor att en större utländsk aktör eller bank sätter sin fot på den nordiska marknaden och successivt börjar ta marknadsandelar. Att denna risk finns ska inte förbises men det är framtiden för DIBS, om detta sker, som bör belysas. DIBS är idag klar marknadsledare i Norden med över 5000 kunder och en snart 10-årig erfarenhet. Att försöka flytta på en sådan stor aktör på en inhemsk marknad är näst intill omöjligt även för de allra största men framförallt är det inte det bästa alternativet. Vd Eric Wallin säger själv att konsolideringen inom e-handeln är stor i dagsläget, och jag vågar nästan lova att om det är något som ska sätta stopp för DIBS så är det ett uppköp, och detta kommer sannolikt inte att bli billigt.

Bra marginaler

Att DIBS visar en fin tillväxt och mycket bra lönsamhet kommer ni att se längre ner i denna analys där jag försöker titta på en rimlig riktkurs för 2007, men för att tydligare illustrera den enorma skalbarhet som finns i bolagets verksamhet så skulle jag vilja återge en del av den Q&A som hölls i och med Financial Hearings på Operaterrassen tidigare i år:

" Fråga: Vad finns det för hävstång i er affärsmodell?

Svar: I praktiken så finns det ingen som helst merkostnad för varje transaktion som läggs på toppen av de redan befintliga, alltså nya kunder på en etablerad marknad. Företagets huvudsakliga kostnader kan ses som en klump, och består av hyreskostnader, personalkostnader och till viss del systeminvesteringar, men detta gäller främst vid etablering av en ny marknad.

Svaret på din fråga beror alltså på vilken bas av transaktionsvolym du räknar på. Jag skulle säga att marginalen på varje transaktion som läggs på toppen, sätt från en redan etablerat marknad, är näst intill 100 procentig (!).

Bara för att ta ett exempel så kan vi titta på den nya kund (CDON) som anknöts till DIBS bara några dagar efter introduktion. CDON är idag nordens största internetbutik och 2006 sålde man varor för ca 740 miljoner kr. Eftersom det främst handlar om CD-skivor och Dvd:s kan ni alltså tänka er att det blir en hel del transaktioner. Detta gynnar onekligen DIBS som tar ett nominellt belopp per transaktion som alltså inte har någon som helst att göra med volymen på transaktionen i fråga. Eftersom Sverige idag måste ses som en fullt etablerat marknad så kan ni ju själva räkna ut att det blir rätt så fina marginaler.

DIBS är i dagsläget mycket stora i Sverige och Danmark och är i full färd med att bygga upp verksamhet i både Norge och Finland. Man har också indikerat att man kommer att följa sina kunder ut i Europa med fokus Baltikum och Nordeuropa. DIBS oberoende gör denna spridning lättare då det t.ex. inte är några problem att knyta samman aktörer med olika banker.

Värderingen

Pris per aktie: 37 kr

FÖRSTA KVARTALET 2007:

DIBS nettoomsättning hamnade på 17,8 miljoner kr

Resultat på 4,2 miljoner kr

Resultat per aktie 0,48 sek

Samlat transaktionsvärde på 8,9 miljarder

Eftersom första kvartalet historiskt har varit lite svagare än de andra tre så räknar jag med ett resultat per aktie överstigande 2 kr för 2007. Ledningen har också mycket klart gått ut med att Firsth North bara är ett steg mot Stockholmsbörsen där man framförallt vill kunna driva en aggressiv förvärstaktik. 2 Kr/aktie är alltså räknat utifrån dagens verksamhet som säkerligen kommer att byggas på i och med förvärv, kanske redan i år.

Jag tror absolut att DIBS kommer att kunna nå ett resultat efter skatt på omkring 20 miljoner kr för 2007. För ett bolag där den underliggande marknaden växer med 26 procent per år och man är störst i branschen, och där ledningen har ett uttalat att EBITDA-marginalen skall överstiga 25 procent den kommande treårsperioden tycker jag att man bör kunna räkna med ett P/e-tal på minst 25. Detta skulle motsvara en aktiekurs på omkring 54 kr vilket i sin ger en uppsida på ca 46 procent från dagens nivåer redan i slutet av 2007. Märk då väl att jag ej har inkluderat eventuella förvärv som faktiskt var motiveringen till intåget på börsen

Allt som allt så anser jag att DIBS är en extremt intressant aktie på många plan. Jag tror att handel på Internet kommer att vara fortsatt starkt växande de kommande åren då fler bolag väljer detta forum, och fler kunder ser det som en säker betalningslösning. Jag rekommenderar därför starkt köp i detta fina bolag som har kommit i skymundan efter en strid noteringsflod.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?