DIBS: en oslipad diamant
2008-02-13 23:24, Edited at: 2011-03-11 05:32Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Engångskostnader tyngde resultatet i Q4, men 2008 ser ut att bli ännu ett kalasår för DIBS. 30 procents tillväxt, hög lönsamhet, låg risk, uppköpspotential och P/E 14.5 lockar. Köp rekommenderas, riktkurs 66 kr.
Resultatet per aktie för 2007 blev 2.31 kr, vilket var precis under mina (ganska höga) förväntningar. Rörelsemarginalen uppgick till 28 procent, något lägre än jag räknat men som beror på att bolaget tog engångskostnader på 1.3 Mkr i samband med förvärvet av Cardia som jag inte räknat med.
"För fjärde kvartalet har rörelseresultatet belastas med restruktureringskostnader i Cardia, ökad aktivitetsnivån inom försäljning och marknadsföring och reservering för sociala avgifter för personaloptioner."
Utan engångskostnader hade VPA 2007 blivit cirka 2.45 kr, dvs. en bra bit över mina och troligen de flestas förväntningar. Misströsta dock inte Cardia, det är ett lysande förvärv som väntas bidra med synergier på cirka 3 Mkr årligen
I övrigt andades rapporten optimism och det faktum att företagets ledande ställning har stärkts ytterligare är mycket positivt och ökar chanserna till ett bud på företaget avsevärt.
"Med beaktande av att DIBS kunders samlade transaktionsvärde under 2007 uppgick till drygt 40 miljarder kr är DIBS position på marknaden starkare än någonsin."
Dessutom verkar inte VD minsta orolig över att de finansiella målen kommer att nås och vi vet ju sedan tidigare att han brukar vara ganska försiktig i sina prognoser, vilket är mycket positivt.
Om vi nu lägger 2007 bakom oss och istället tittar på 2008 så tycker jag inte det är någon dum idé att utgå från Remiums estimat. De brukar vara väldigt träffsäkra och så även nu; deras prognos för 2007 var 2.29 kr/aktie, endast 2 öre ifrån det verkliga utfallet.
För 2008 räknar Remium med en tillväxt på 27 procent och kraftigt ökad lönsamhet med en rörelsemarginal på 34.8 procent tack vare synergier och stordriftsfördelar. Själv tror jag att tillväxten blir lite högre, runt 30 procent och rörelsemarginalen lite lägre, runt 32 procent men det leder ju till ungefär samma resultat ändå. Remium räknar med 3.59 kr VPA 2008 (ingen skatt betalas tack vare förlustavdrag).
Värderingsmässigt kan man inte riktigt räkna på denna VPA eftersom skatt kommer att betalas i framtiden (2010 och framåt antagligen), dock har ju förlustavdraget ett värde och främst då eftersom det generar mer pengar i kassan vilket ökar förvärvsmöjligheterna. Därför tycker jag det är mest rättvist att räkna på ett hypotetiskt tal mellan VPA utan och med skatt, dvs. 3.09 kr VPA 2008.
Alltså har vi P/E 14.5 på 2008 års vinst för ett snabbväxande, lönsamt bolag vars risk för stora avvikelser i den framtida intjäningen är mindre än för något annat bolag på hela börsen (i mina ögon).
Dessutom värderas tyska konkurrenten Wirecard till P/E 19.5 på 2008 års förväntade vinst enligt Reuters (P/E 31.79 för 2007 års vinst). Wirecard är inget litet pyttebolag utan har ett börsvärde på cirka 9 miljarder kr och Reuters-estimaten kommer från 8 olika analytiker.
Faktum är att DIBS vore en mumsbit för Wirecard och i den här branschen handlar det om att köpa eller köpas. Alltså måste DIBS själva förvärva många bolag vilket kommer att gynna resultatet, gör det inte det kommer troligtvis ett bud på DIBS med en rejäl premie (>30%).
Föjaktigen en win-win situation för aktieägarna och ännu ett starkt argument till köp. Trots att jag i tidigare sammanhang nämnt Wirecard som trolig friare så kunde man i "Börsgolvet" i senaste numret av Affärsvärlden läsa att de är intresserade av att köpa DIBS. Börsgolvet har historiskt ofta varit rätt ute vad gäller budspekulationer och det är inte omöjligt att de får rätt igen.
En rimlig värdering för DIBS är P/E 22 (och P/E 25 vid stabilare börs) vilket ger en riktkurs på 66 kr för 2008. Med andra ord en uppsida på nästan 50 procent från dagens kurs. Finare tillväxt och lönsamhet till så här låg risk och värdering hittar man inte i dagsläget enligt min mening.