Post entry

Creative Antibiotics: Stark balansräkning medför köp på lång sikt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Creative Antibiotics saknar i nuläget huvudkandidat för två av de tre projekten och därmed har aktiekursen varit relativt oförändrad med fäste kring JEK/aktie. Företaget har dock en rad möjligheter att utreda och är tryggt finansierat lång tid framöver varför stora möjligheter för uppgång finns i bolaget.

Kursutvecklingen har det senaste halvåret gått i sidled sedan Creative Antibiotics (CAS) den 20e augusti 2010 meddelade att utveckling av huvudsubstansen INP-341 avbrutits pga. låg biologisk effekt i humangodkända lösningsmedel. Borttagandet av INP-341 innebär att två av bolagets projekt, Svåra brännskador och Sexuellt överförbara infektioner, har avstannat tills en substans med likvärdig effekt har identifierats. Bolaget har även problem med Diarréprojektet där samarbetsföretaget Syngene uppmärksammat en naturlig motståndskraft mot diarrébakterier hos försöksdjur vilket medför svårigheter att undersöka substansens verkan.

För att stärka aktiekursen behövs positiva nyheter rörande dessa projekt där ersättare till INP-341 rankas som av mest betydelse. Företaget har här startat ett omfattande arbete för att identifiera substanser med rätt egenskaper. I nuläget finns två primära möjligheter till att återuppstarta företagets projekt. Den ena är ett samarbete med University of Wisconsin, Milwaukee då en forskargrupp där har identifierat substanser verksamma mot T3SS, det sekretionssystem som CAS fokuserat sin forskning på. Mer specifikt har även företaget startat samarbete med ett Norskt bolag som funnit en bakteriofag som med ett toxin dödar E.coli in vivo. E.coli är en vanligt förekommande bakterie som kan orsaka diarré. I dagsläget arbetar företaget mot klockan då det egna kapitalet är begränsat och möjlighet till vidare emissioner kan begränsas av huvudägarnas tro på bolaget, ex. en av företagets huvudägare, Affärsstrategerna, avyttrade sin aktiepost under slutet av 2010.

I bokslutet för juli 2009 - december 2010 redovisar CAS ett negativt resultat om -16,8 Mkr och likvida medel om 40,7 Mkr, borträkning av kortfristiga fordringar på 556 tkr medför att företaget har kapital nog att fortsätta verksamheten under 42 månader om existerande kostnader anses konstanta. Under denna tid bör företaget, med all sin kompetens, ha möjlighet att identifiera en lämplig kandidat och fortsätta studier mot slutlig lansering. Med största sannolikhet kommer flertalet nyemissioner att ske under perioden då vägen mot en produktlansering inom läkemedelsbranschen är ytterst svår men i slutändan mycket lukrativ.

Kursutvecklingen kommer i den nära framtiden troligen fortsätta i sidled kring JEK/aktie: 0.65 och även vara relativt motståndskraftigt mot negativa nyheter då företaget har kapital att betala ut vid en ev likvidering. Rekommendationen är köp på lång sikt (> 12 månader) då CAS i nuläget har intressanta möjligheter att utforska, eget kapital att stabilisera kursen med och framförallt ett stort nätverk med företag och Universitet världen över vilket maximerar möjligheterna till finnandet av minst en lämplig substans att basera sin forskning på.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?