Post entry

Countermine: sista halmstrået

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Skyhög risk till ett högt pris.

Countermine har sedan starten varit en gigantisk förlustmaskin, 2007 slutade räkningen på -14.5 miljoner kr exklusive PLC. Man har svårt att nå god lönsamhet på sina uppdrag i Kroatien och man har inte fått några beställningar för sitt Oracle 2 system. Ständiga förluster gör givetvis avtryck i balansräkningen och vid ingången av året hade man bara 12 miljoner kr i kassan och en likviditetskris känns farligt nära.

Tidigare har man hållit sig flytande genom nyemissioner och man har nu än en gång vänt sig till marknaden och bett om pengar för sin överlevnad. Teckningsperioden gick ut den 25/3 och aktien har handlats långt under teckningskursen de senaste veckorna. Detta kan indikera att det föreligger stor risk att företaget denna gång inte lyckas ta in så mycket pengar som krävs för att hålla rörelsen flytande. Faktum är också att bara en av nio storägare har annonserat att man kommer delta i nyemissionen

Företaget vill ta in högst 31 miljoner kr för att bygga en ny Oracle 2 maskin samt utveckla en helt ny maskin. Ledningen påstår att man ser ett behov av deras maskiner i Libyen och har för avsikt att skicka företagets två enda maskiner dit efter emissionen. Ledningen har ju tidigare gjort sig kända för att måla upp scenarior av guld och gröna skogar men aldrig levererat annat än besvikelser i det hänseendet vilket har avspeglat sig i aktiekursen. Det återstår att se vad som händer den här gången, men den konspiratoriskt lagda personen kanske spekulerar i om det finns ett samband mellan att man lägger fram det scenariot samtidigt som man skriker efter mer pengar för att företaget ska överleva. Faktum är att man fortfarande inte har någon beställning av minröjningstjänster för Oracle 2 i Libyen, eller någonstans heller för den delen.

Att man ska utveckla ett nytt system trots att ledningen inte lyckats sätta en enda Oracle 2 i arbete än låter kanske konstigt men jag tror dock det är en nödvändighet. Counterminefantasterna har länge hävdat att Oracle 2 är fullständigt överlägsna sina konkurrenter, men jag tycker tvärtom. Med tiden har konkurrenterna sprungit om och dragit ifrån Countermine. Till exempel så har engelska Armtrac nyligen blivit tvungna att bygga ut en fabrik för att kunna möta den stora efterfrågan på sina minröjningsmaskiner.

Armtracs 400-modell som finns ute på marknaden har lika stor kapacitet som Oracle 2 men har många fler fördelar. Armtrac 400 kostar drygt 4.7 miljoner kr i inköp medans Countermine enligt uppgift får lägga ut 15 miljoner kr bara för att bygga en Oracle 2. Man verkar uppenbarligen ha avsevärt lägre kostnader vilket givetvis avspeglar sig i det pris som kunden senare får betala för minröjning.

Oracle 2 har aldrig använts ute i fält medan Amtrac kan skryta om att man genomfört arbete i bland annat Albanien, Angola, Bosnien, Kroatien, Jordan, Kosova, Mozambique, Irak och nordafrika med sina maskiner. Armtrac är också avsevärt smidigare då den bara väger 15 ton som man kan jämföra med Oracle 2 som väger 52 ton. Detta gör att den kan flyttas stora sträckor både snabbare och billigare och rör sig givetvis mycket smidigare än en Oracle 2. Oracle 2 gräver några cm djupare än Amtrac 400 men det är något som kunderna uppenbarligen inte bryr sig om.

Armtrac genomför själv ingen minröjning utan säljer sina maskiner direkt till länder/institutioner eller till andra minröjningsföretag som utgör konkurrens till Countermine. Det har också visat sig bära frukt då företaget ligger flera mil framför Countermine i utvecklingen då företagets maskiner genomfört minröjning runt om i hela världen. Man har en fortsatt stor efterfrågan och bara för Nordafrika ligger 17 beställningar inne för 400-modellen. Just nordafrika är väldigt intressant. Tittar man på kartan ser man att de länder med störst minproblem i den regionen är Lybien och Egypten, marknaderna som Countermine hade som mål att få sitt genombrott på! Kan det vara så att maskinerna från Armtrac redan vunnit matchen? Har svårt att se hur Countermine ska kunna komma in och konkurrera om Armtracs maskiner redan kört runt i några år i regionen och möjligtvis redan utökat sin flotta av minröjningsmaskiner.

Det är för mig obegripligt varför det här företaget inte omnämns i Countermines prospekt över stora konkurrenter.

Om företagets lyckas med att ta fylla nyemissionen räknar man med att hålla sig flytande till april 2009, sen måste man ta in pengar igen. Misslyckas man ta in pengarna som behövs får man givetvis skrota sina planer för att spara pengar, men jag tror ändå man snart skulle stå inför en likviditetskris och då är konkursrisken överhängande. Även om man skulle lyckas ta in alla pengar så tror jag man har svårt att konkurrera på marknaden som Turkiet och Egypten som är företagets mål. Man påstår att man ska skicka företagets två maskiner till Libyen, och man planerar att bygga ytterligare en men den står inte klar förrän tidigast 2009. Hur ska man kunna vinna en seriös upphandling om man inte har några lediga maskiner att visa upp? Hur ska man kunna konkurera mot nya moderna maskiner med likvärdig kapacitet och förmodligen lägre kostnad? Företaget planerar ju att utveckla en ny maskin men det kan ju ta flera år innan den är färdig för produktion. Kommer aktieägarna verkligen att skjuta till pengar så länge? Som jag redan nämnt ovan är ju Armtrac ett stort problem då de redan tagit flertal stora beställningar och väntas skicka 17 maskiner för minröjningsuppdrag i regionen snarast. Finns det något för Countermine där att göra?

Det är relativt dålig omsättning i aktien och man kan förvänta sig tvära kast i båda riktningen tills avgörande nyheter presenteras. Närmast till hands ligger resultatet för nyemissionen vilket givetvis kommer bli väldigt intressant. Negativt utfall där och jag tror vi kommer vara nere på nya bottnar relativt snabbt. Många ägare går också med stora förhoppningar om att beställningar ska komma i Libyen. Detta skulle säkerligen ge en rejäl positiv skjuts för aktien, hur länge den varar är dock oklart. Jag tror förväntningar ligger alldeles för högt uppe. Vi vet ingenting om vinstmarginaler och lönsamhet, och eftersom maskinerna börjar bli gamla i sammanhanget kan man bli tvungen att sänka sina priser för att konkurrera. Oracle 2 har heller aldrig testats i ökenmiljö och detta kan medföra komplikationer.

I och med köpet av PLC samt nyemissioner har aktieantalet spätts ut enormt. Detta medför ju givetvis att företaget måste nå högre vinster för att nå en VPA som motsvarar ägarnas avkastningskrav, och detta med i dagsläget endast två maskiner. Avkastningskravet borde sättas relativt högt i och med risken, men detta är ju givetvis upp till varje individ att sätta. Vi kan ju göra ett litet räkneexempel. Användaranalytikern "Glepar", som är en husgud bland counterminefantasterna, räknar med att företaget kan tjäna cirka 10.5 miljoner kr i ren vinst per Oracle 2 om året. Vi bortser helt från att företaget har några andra kostnader . Två maskiner igång ett helt år ger oss en årsvinst på 21 miljoner kr. Om man producerar ytterligare en så får man en vinst på 31.5 miljoner kr. Fullt utspädd så finns det cirka 130 miljoner aktier i företaget. Även om P/E är en dålig metod att värdera företaget så använder vi det här för enkelhetens skull. Vid p/e 15 får vi en riktkurs på 2009 års vinst om 2.4 till 3.6 kr. Inte mycket till kurspotential alltså.

Risken är skyhög och jag anser inte att den motsvarar potentiell avkastning. Företaget har mycket att bevisa, man har fortfarande efter nio år inte fått sitt genombrott och nu kanske det är för sent när konkurrensen är stenhård. Rekommendationen är stark sälj tills företaget kan visa upp acceptabel lönsamhet. Speciellt så länge hotet om likviditetskris ligger vid horisonten om man inte lyckas fylla sin nyemission.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?