Countermine: konkurs i år?
2010-05-12 12:32, Edited at: 2011-03-11 05:58Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Countermine är bolaget med börsen mest usla ledning. En ledning som går från klarhet till klarhet, i att misslyckas.
Countermine Technologies är noterat på NGM. Nuvarande börsvärde är c:a 32 miljoner. Det kan tyckas billigt med tanke på de tillgångar som finns i bolaget men sanningen kan vara en annan. Sommaren 2009 påbörjades en utrensning i Countermine. Det "gamla" Countermine med gamla VD:n Lars Nylin i spetsen rensades ut under uppseendeväckande former. Numera har VD Christer Bergquist tillsatt personal från det uppköpta Scanjack på många poster. Hur ser då det "nya" Countermine ut?
Ledningen
VD Christer Bergquist har en historia av att misslyckas med det mesta i sitt yrkessamma liv. Den s.k. Drax-härvan är ett typiskt exempel och han har fortsatt detta mönster i Countermine. Ledningen i Countermine torde vara en av de mest usla som någonsin synts till i ett svenskt börsbolag. VD fördubblade nyligen sin fallskärm till 24 månadslöner. VD Christer Bergquist är "persona-non-grata" i Libyen, en av bolagets huvudmarknader, efter tidningsintervjuer där han talat om Libyen som korrupt diktatur.
I Countermine har han dels gjort sig känd både för att inte kunna litas på, som när han gick ut i pressen och talade om uppdrag i storlekordningen 300 MKR, ett uppdrag som senare krympte till en tummetott på några få miljoner. Han har också gjort misstag på misstag som till stor del givit upphov till den situation vi idag har i bolaget. Våren 2009 köptes det konkurshotade svenska bolaget Scanjack. Scanjack tillverkade också minröjningsmaskiner med samma namn. Affären regisserades helt och hållet av Christer Bergquist. Sedan bolaget köptes har inte en enda Scanjackmaskin sålts men man sitter med anställda som rullar tummarna och en anläggning i Vikmanshyttan som inte anväbnds över huvud taget. Att VD får sitta kvar beror enbart på en långvarig vänskapsrelation till storägaren och styrelseordföranden Björn Wolrath.
Bolagets tillgångar
Vad har man då för tillgångar? Jo, i Libyen har man faktiskt tre st minröjningsmaskiner, värda kanske 40-45 MKR tillsammans. Det är bara just det att de finns i Libyen. Risken får sägas vara ytterst stor att de aldrig får ut sina maskiner ur Libyen med tanke på VD:s relation till landet. Därutöver har de en ny minröjningsmaskin i Sverige samt en äldre i Kroatien. Kassan är nu nere på 19 MKR och stadigt krympande trots att man tog in över 65 MKR i en jätteemission i höstas. Pengarna räcker kanske två kvartal till och jag tror inte någon ställer upp på fler nyemissioner nu.
TA
Aktiekursen har varit stadigt fallande under en mycket lång tid och det finns ingenting som tyder på att det skulle ändras framöver.
Marknaden
Marknaden för bolaget ser mörk ut, även om man hade haft en mer kompetent ledning. Bolaget fokuserar sedan länge på ett fåtal huvudmarknader:
1. Libyen. Libyen är alltså det land där bolagets huvudtillgångar sitter fast. Man har inte gjort något jobb i landet över huvud taget sedan man sparkade ut förre VD Lars Nylin ur bolaget. Lars hade mycket goda relationer med libyerna.
Enligt Q1-rapporten som kom nyligen kommer man att försöka få ut maskinerna från Libyen, något som jag alltså tror blir svårt.
2. Turkiet. Turkiet planerar att röja stora områden på gränsen mellan Turkiet och Syrien. Området skulle teoretiskt vara idealiskt för Countermines Oraclemaskiner. Turkiet har dock haft mycket svårt att komma till beslut i frågan och har dragit på det med politiskt käbbel under flera år. Enligt senaste beskedet ska upphandlingen ske genom NATO:s upphandlingsorganisation NAMSA. Det finns leverantörer som är etablerade hos Namsa som t.ex. Ronco och detta talar mot Countermine. Dessutom är det mycket politik i upphandlingarna och svenska riksdagens uttalanden nyligen om folkmord i Turkiet är ytterligare en försvårande faktor.
3. Egypten
I Egypten har man tagit ett principbeslut om att egyptiska armén ska sköta minröjningen manuellt.
Det beslutet är sannolikt omöjligt att komma runt.
4. Kroatien. Är det enda land där man faktiskt har löpande intäkter men konkurrensen i Kroatien hårdnar och marginalerna sjunker.
Kroatien haraldrig varit särskilt lönsamt och ännu mindre nu.
Dessutom har Countermines kroatiska dotterbolag terraFirma i skrivande stund inte ett enda uppdrag pågående i Kroatien.
5. Sverige Som gubben i lådan dök faktiskt en liten order upp i Sverige i senaste rapporten.
Man ska röja lite ammunition åt Mackmyra Whisky som ska bygga en ny anläggning.
Ordervärde c:a 1,3 MKR.
Slutsats
Det ser mörkt ut på samtliga bolagets huvudmarknader.
Samtidigt har osunda vänskapsband satt de vanliga mekanismerna för att sparka en dålig ledning ur spel.
Jag tror därför att bolaget går mot konkurs i år och min rekommendation är SÄLJ!