Countermine: intressant förhoppningsbolag
2008-01-20 19:14, Edited at: 2011-03-11 05:31Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.
Countermine verkar i en bransch som förhoppningsvis kommer att mogna de närmaste 5 åren. Med flera avtal klara, marknadsledande utrustning, så finns potential att öka sin verksamhet markant.
Inledning Detta är en
kortanalys av Countermine Technologies AB (noterade på NGM) där jag försöker uppskatta huruvida detta bolag är värt en investering. Analysen är enbart gjord för att jag själv skall bestämma huruvida jag tycker aktien är värd en investering. Alla som läser denna måste ta ett eget ansvar för sin investering och själva tänka genom om siffrorna nedan är i underkant eller överkant. Jag har inte vägt in alla parametrar som ett riktigt proffs skulle göra utan koncentrerat mig mer på möjliga intäkter och vinster och om det i slutändan kan bli bra.
Verksamhet All verksamhet är samlad i koncernbolaget Countermine Technologies AB. Det till 100 procent ägda dotterbolaget Countermine Engineering AB är det bolaget där tillverkningen och sammansättningen av minröjningsmaskinen Oracle II görs.
I det från januari helägda dotterbolaget Countermine PLC sker själva marknadsföringen av de tjänster som Countermine kan erbjuda.
Konsultuppdrag avseende ammunitionssprängning: Dessa innebär att man hjälper till med att ta hand om ammunition som hittas på markområde och destruerar/spränger dessa.
Geografiska undersökningar ”Technical Surveys”: Dessa innebär att man gör en analys över ett område för att avgöra vilka delar som skall genomgå en röjning och vilken prioriteringsordning som skall väljas.
Minröjning: Med hjälp av Oracle II kunna utföra minröjning.
Dotterbolaget Countermine PLC äger även bolag i de länder där ovanstående tjänster utförs. (Terra Firma i Kroatien, Countermine Turk i Turkiet och Countermine Libya i Libyen)
Marknad 90 procent av all minröjning sker manuellt där man kan arbeta med en röjningshastighet på mellan 2-40 kvm per timme. Maskinell röjning är alltså fortfarande under uppbyggnad och Countermine får anses ligga i framkant tillsammans med andra tack vare sin Orcale II utrustning.
I hela världen är det uppskattningsvis 1 miljon kvadratkilometer land som är minbelagt. Röjningen av dessa områden går extremt långsamt och uppskattningsvis
(Enligt ICBL,
International Campaign to Ban Landmines
) har inte mer drygt 1000 kvadratkilometer röjts under 2005 – 2006. Siffrorna visar ett mörkertal då man från vissa länder inte kunnat få uppgifter bekräftade eller ens fått information om deras pågående arbete för att sanera område med minor.
Redan 1997 presenterade FN ett antal stadgar om minbekämpning och kapitel nummer 5 (Article 5) behandlar hur alla länder skall arbeta för att sanera sitt territoriums minbelagda områden. Grunden i detta är att länder som sätter upp sig på listan har 10 år på sig att sanera sina områden. 47 länder, vilka har minbelagda område, finns på listan och 22 av dessa är nu mer halvvägs på sin 10 års period (Förfaller 2009).
Av dessa 22 länder är det inte mer än 11 (bland annat Kroatien) som i dagsläget har planer på att uppnå målet. Resterande 11 har redan uppgett att man inte kommer att klara det eller har undanlåtit sig att rapportera hur arbetet framskrider.
Min tro till att ovanstående
dåliga
siffror är dels politiska orsaker, men även att det inte funnits tillräckligt bra teknik för att snabbt sanera stora områden. Arbetet med röjningen har helt enkelt varit för farlig och det har varit enklare att ”spärra av” område istället för att sanera.
FN’s (och andra organisationers) arbete och påtryckningar fortsätter och flera nationer börjar inse att det är dags att ta tag i detta arbete, dels av politiska orsaker, men även på grund av att flera minbelagda områden faktiskt är till nytta för länderna, antingen för etablering av nya företag eller till exempel jordbruksmark för invånare.
Om det då finns företag med väl fungerande teknik som snabbt kan sanera dessa områden är min tro att även detta ökar incitamentet för länderna att faktiskt ta beslut om att sanera.
Låt säga att Oracle II passar på 25 procent av all mark som behöver saneras är ytan som Countermine konkurrerar om på 250.000.000.000 kvadratmeter (250 miljarder kvadratmeter). Detta är enorma arealer.
Konkurrens och risker Det finns idag flera företag som arbetar med maskinell minröjning och flera av dessa är mer etablerade än Countermine. Bara i Kroatien beräknas det finns 27 olika bolag som genomförde minröjningsuppdrag. Flera av dessa företag arbetar med manuell röjning. Countermines marknadsandel uppskattas till 7 procent i Kroatien.
Countermine har inte heller så många referenser som flera andra bolag har, samt att Countermine idag bara har ett fåtal Oracle II i drift.
Oracle II tekniken går inte att patentera vilket gör att konkurrenter, om de skulle vilja, kan ta efter Countermines teknik. Dock skall man tänka på att detta sannolikt kräver en del investeringar och ändringar i deras egna produktionsled, vilket gör att det tar tid innan motsvarande teknik kan finnas på marknaden.
Det tröga arbetet med att få länderna som har minor på sin mark kan riskera att fortsätta, vilket gör att intäkterna förskjuts framåt.
Möjligheter Countermine har visat att Oracle II fungerar och man har genomfört sina uppdrag helt utan anmärkning i Kroatien.
I dagarna slöts även avtal med företag i Libyen, vilket jag tycker visar att ledningen är kapabel att driva företaget i rätt riktning.
Oracle II ligger i framkant när det gäller utveckling och uppfyller de krav som Geneva International Centre For Humanitarian Demining (GICHD) ställer Själva verktyget som förstör eventuella minor drivs med drygt 50 % mer kraft än närmaste konkurrent.
Dessutom har IMAS (International Mine Action Standard) antagit en ny standard som innebär att man efter en maskinell röjning inte behöver ha en manuell efterkontroll. Oracle II uppfyller denna standard och är en av få maskiner som finns på marknaden som uppfyller detta krav.
Oracle II röjer dessutom djupare än någon annan maskin i dagsläget, vilket även ses som en konkurrensfördel.
Oracle II bygger även i grunden på ett chassi från Caterpillar vilket är ett världsomspännande företag, vilket underlättar då det gäller service.
O.R.A.C.L.E II kapacitet En grundläggande fråga är hur stor kapacitet en Oracle II har. Den teoretiska kapaciteten är att Oracle kan röra sig med 5 km/h och har en fräsbredd på 3 meter. Detta innebär alltså att den teoretiska ytan vid optimala förhållanden ligger på 15.000 kvm per timme eller 120.000 kvm per dag.
Detta är dock en utopi och den verkliga kapaciteten avgörs från område till område. I mina beräkningar nedan utgår jag från att en Oracle II i snitt arbetar med 40.000 kvm per dag vilket alltså är 33 procent av den teoretiska kapaciteten.
Jag tror också att Countermine kommer att välja de affärer där man bäst kan utnyttja Oracle II när de väl blivit mer etablerade. (Affären i Kroatien på 18,9 miljoner avser ett område där man inte kan utnyttja Oracle med full kapacitet, vilket gör att kvm priset man offererat är högre än framtida affärer där man kan nyttja Oracle på rätt sätt)
Oracle II väger också mycket och det innebär att den passar bäst på lite mer plana område framför område med mycket sluttning och lutning. Det man kan säga är att de flesta minutsatta områdena är på plan mark eftersom målet med mineringen har varit att förhindra truppframryckningar från fiender.
Ett år har 220 arbetsdagar (fler i t ex Libyen där man arbetar 6 dagar i veckan) och jag räknar med att en Oracle kan vara aktiv 70 procent av denna tid (154 dagar). Övrig tid är transport, service och andra stilleståndsorsaker. (Tror även att man kommer att nyttja helger till både transport och service, men jag bortser från detta)
Detta innebär alltså att en Oracle II kan sanera 154 dagar * 40.000 kvm = 6 miljoner kvadratmeter per år.
Eftersom Oracle klarar av att röja på ett djup av 50 cm kommer detta givetvis att nyttjas vid många tillfällen. Detta innebär dock att kapaciteten sjunker, men å andra sidan borde man kunna ta mer betalt och öka marginalen i motsvarande nivå.
Hur tjäna pengar? Countermine skall tjäna sina pengar på flera sätt:
- Försäljning av Oracle II till sina intressebolag.
- Försäljning av geografiska undersökningar.
- Försäljning av konsultuppdrag avseende ammunitionssprängning.
- Försäljning av minröjning med hjälp av Oracle II.
Jag väljer att just nu bortse helt från både
punkt 1 då detta sannolikt inte kommer att bli någon större intäktskälla under överskådlig tid. (Det är viktigare att behålla maskinerna själva och tjäna pengar på röjning) och koncentrerar mig enbart på punkt 2 till 4.
När det gäller
punkt 2 är detta svårt att uppskatta. Detta säljs per kvadratmeter eller tidsenhet (dvs per dag) och det som används här är personalens kunskap och erfarenhet för att undersöka områdena. Jag räknar här med vinster på 0,50 kronor per kvadratmeter. Det är inte så att alla område man utför en ”technical survey” på, renderar i en minröjning och i vissa fall är redan denna del utförd när man får ett uppdrag om röjning. I kalkylen nedan gör jag ett tillägg som innebär att på 10 procent av röjd yta har man även gjort en ”Technical Survey” (Benämnd TS i kalkylen) med 50 öre i vinst per kvadratmeter. (Detta motsvarar då alltså 5 öre i vinst per kvadratmeter röjd yta)
Punkt 3 är också svår att uppskatta, men detta är ett sådant uppdrag man nu sålt in i Libyen och det beräknas ge intäkter på runt 9 miljoner under 2008, med gott täckningsbidrag. Jag räknar med att man kommer att ligga runt 20 procent och om man kan sälja in ett sådant uppdrag per år ger detta alltså runt 2 miljoner extra i vinst per år.
Punkt 4 borde vara den största intäktskällan, där man utnyttjar sin egen teknik och kunskap för att snabbt röja stora områden.
Jag ser det som omöjligt att räkna på en genomsnittlig intäkt per kvadratmeter, då min tro är att detta pris kan komma att variera mycket beroende på land, antal minor, geografi (lutningar och annat) och markens beskaffenhet.
Ett område som ger ett högt kvadratmeterpris ger sannolikt en lägre marginal procentuellt, medan ett lätt område sannolikt ger ett lägre kvadratmeterpris men en högre marginal procentuellt.
Jag väljer istället att sätta en summa kronor som bolaget borde kunna tjäna per kvadratmeter oasvett vad kvadratmeterpriset till kund är.
Ett område som Kroatien där man nu arbetar ligger på ett kvadratmeterpris på 14 kronor, men här tror jag att marginalen är låg, då man inte kan utnyttja Oracle med full kapacitet och en 10-15 % marginal är rimlig, medan man på andra område kan offerera 8-9 kronor per kvadratmeter, men tack vare kapaciteten på Oracle kan man ha 30 procent marginaler.
Prognos för break-even Om jag i min kalkyl räknar jag med att man tjänar 2 kronor per röjd kvadratmeter och man har kostnader i koncernen avseende marknadsföring och administration på 20 miljoner krävs årligen en yta motsvarande 15 miljoner kvadratmeter röjning, vilket kan uppnås med tre Oracle II.
Denna nivå borde uppnås någon gång under senare delen av 2008.
Eftersom man inte når upp i break-even under första delen av 2008 samtidigt som man behöver utöka produktionen tror jag att en emission kommer att komma inom kort. (Se nedan)
Jag räknar med att man i slutet på 2008 har 5 Oracle II i drift och att detta utökas till 8 i snitt under 2009.
Framtiden I mina ögon behöver Countermine fler kontrakt för att bli en etablerad spelare i denna nisch och man behöver definitivt tillverka flera Oracle II för att i framtiden kunna ta ytterligare affärer.
Jag räknar med att de två Oracle II som är klara kommer att driftsättas början på Q2 2008.
I dagarna presenterade man två färdiga avtal med oljebolag, samt en affär med Libyska myndigheterna avseende 2 större område som skall röjas. Storleken på dessa ordrar i förlängningen är okänd, men avtalen är av yttersta vikt för fortsatt etablering och framgång.
Det är precis detta som företagsledningen koncentrerar sig på och jag tror att de kommer att lyckas. I dagsläget har man en kapacitet på att tillverka cirka 6 Oracle II per år i egna lokaler och det kan säkert räcka inför 2008-2009.
Jag ser
inte 2008 som ett år då man kan generera stora vinster, men däremot ett år då man kan etablera sig på flera marknader och presentera flera bra affärer och producera flera Oracle II som sätts ut runt om i världen. Detta är första milstolparna att bevaka, dvs tillverka flera Oracle, presentera affärer, etablering på fler marknader.
Med en fortsatt marknadsbearbetning kan 2009 bli det året då vinster kan börja genereras och en etablering kan ske på fler marknader, samt att partnersamarbetet i Countermine Asia kanske kan börja ge frukt.
Tillverkningen av fler Oracle II kräver kapital och om vi förutsätter att man under 2008 och början på 2009 skall tillverka 6 nya Oracle II krävs 90 miljoner kronor (15 miljoner per Oracle). Min tro är att man gör en (eller flera) nyemission/er under 2008 / 2009 som skall ta in pengar nog för att tillverka dessa. Det är svårt att spekulera i hur man angriper detta men jag räknar med en emission på 2:1 på 2 kronor vilket alltså drar in 92 / 2 = 46 miljoner aktier (inkl optionerna) * 2 kronor = 92 miljoner. (Detta motsvarar kostnaden för tillverkningen av 6 Oracle II)
Värderingen Idag värderas Countermine till cirka 79.405.622 aktier * 4,2 kr = 333 miljoner kronor.
Under nästa år finns 12,9 miljoner optioner som kan lösas till 2,22 kronor. Detta gör att bolaget tillförs 28,7 miljoner kronor och det totala antalet aktier blir drygt 92 miljoner aktier.
Med emission 2008 räknar jag med att det kommer att finnas 138 miljoner aktier i slutet på detta år. (Det kan även bli 2 olika emissioner men i ovan har jag räknat på en stor)
I aktiekursen finns idag ett naturligt förhoppningsvärde och detta värde kommer att minska när man går i mer kontinuerlig produktion till förmån för mer handfasta värderingsprinciper som PE-tal. Jag tycker däremot att man kan åsätta dem ett högt PE-tal från 2009, då potentialen och marknaden är så stor som den är, samtidigt som Countermine levererar i form av nya avtal (vilket även måste fortsätta). I tabellerna har jag inte med något ”förhoppningsvärde” alls utan utgår enbart från rent PE-tal (15, 20 och 25). (Till börsvärdet kan valfritt förhoppningsvärde adderas)
Jag har valt att inte sätta något värde på 2008 då jag inte anser att man kan räkna PE-tal under detta år. 2008 är ett uppbyggnadsår med målet att under senare del 2008 nå break-even.
Det finns ett antal förutsättningar i nedanstående siffror och dessa kan både förändra till det bättre och till det sämre. (Dock är mina siffror nedan försiktigt beräknade)
Vinst innan skatt per röjd kvadratmeter = 2 kronor.
Kapacitet per Oracle II = 40.000 kvm per dag.
Kapacitet per Oracle II = 154 dagar per år.
Vinst innan skatt för TS = 5 öre per
röjd kvadratmeter.
Vinst innan skatt för
ammunitionsröjningsuppdrag = 2 miljoner per år
Antal nya Oracle i drift per år = 4 styck
Jag väljer även att öka deras
övriga
kostnader (alla kostnader ej förknippade till uppdrag, dvs administrationskostnader, säljkostnader, marknadskostnader) från 2009 till 2011 nedan.
År 2009 8 Oracle II i drift
48 miljoner kvadratmeter röjt med 96 miljoner i vinst
4,4 miljoner i övriga intäkter.
Övriga kostnader på 20 miljoner
Vinst 80,4 miljoner (56 miljoner efter skatt)
138 miljoner aktier
PEtal 15 = Kursmål 6.12 Kronor
PEtal 20 = Kursmål 8.16 Kronor
PEtal 25 = Kursmål 10.20 Kronor
År 2010 12 Oracle II i drift
72 miljoner kvadratmeter röjt med 144 miljoner i vinst
5,6 miljoner i övriga intäkter.
Övriga kostnader på 30 miljoner
Vinst 119,0 miljoner (83 miljoner efter skatt)
138 miljoner aktier
PEtal 15 = Kursmål 9.10 Kronor
PEtal 20 = Kursmål 12.13 Kronor
PEtal 25 = Kursmål 15.17 Kronor
År 2011 16 Oracle II i drift
96 miljoner kvadratmeter röjt med 192 miljoner i vinst
6,8 miljoner i övriga intäkter.
Övriga kostnader på 40 miljoner
Vinst 158,0 miljoner (110 miljoner efter skatt)
138 miljoner aktier
PEtal 15 = Kursmål 12.10 Kronor
PEtal 20 = Kursmål 16.11 Kronor
PEtal 25 = Kursmål 20.14 Kronor
Ovanstående kurser skall jämföras med att man idag väljer att köpa 1 aktier för 4 kronor samt att man deltar i nyemissionen. Detta ger ett snittvärde per aktie på 3,34 kronor. Om man då köper idag kan man vid ett PE-tal på 15 räkna med en värdeökning på 83% från idag till slutet på 2009, helt utan förhoppningsvärde och väljer vi att räkna på ett PE-tal på 20 är motsvarande värdeökning 144 %.
Rekommendation Jag gillar det jag ser. Marknaden är enorm. Det börjar släppa rent generellt då det gäller länders inställning till minröjning. Countermine har en teknik som ligger i framkant, om än möjlig att kopiera.
Dotterbolagen är etablerade i de länder där man vill agera och jag tror att fler affärer finns runt hörnet.
Utmaningen är att man snabbt måste tillverka fler Oracle II för att kunna fortsätta bearbeta marknaden och jag misstänker att det kommer att krävas en nyemission för att klara detta.
Om man bara kan visa på nya affärer och projekt där det skall röjas, ser jag bara emissionen som positiv. En emission utan färdiga affärer kommer garanterat att ses som negativt och den som oroar sig för detta bör stå utanför ett tag till.
Samtidigt kittlar det när man ser potentialen framöver och möjligheterna när man närmar sig ett större antal områden som skall röjas när man utökat sin maskinpark.
Om man kan vara
långsiktig
i denna aktie och ledningen gör vad de skall, så tror jag att man med denna aktie i portföljen kommer att slå börsindex under de närmaste åren.
Min rekommendation blir att köpa om du tror på kommande affärer, men bered dig på en emission för att kunna tillverka fler Oracle II.
Det svåra är som vanligt att ha rätt ”timing”. Är det nu, är det när börsen stabiliserat sig, är det precis när emissionen offentliggjorts eller är det efter eventuella arbitrageaffärer under emissionen?
Som vanligt är det bästa att dela upp sina inköp över en period framöver och framförallt vara långsiktig så länge de kommande rapporterna innehåller ökad försäljning, nya etableringar runtom i världen och tillverkning av nya Oracle II.
Se
http://web.telia.com/~u40425485/Countermine20080120.pdf för analys i PDF format med tabeller.