Post entry

Clas Ohlson, Swedol och Rörvik Timber

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I mitt förra bidrag rekommenderade jag Rörvik Timber på 57 kronor, kursen ligger nu runt 83 kronor så här kommer en kort uppföljning. Längre ner jämför jag Swedol och Clas Ohlson två bolag som är stabila och kan ge hygglig avkastning de kommande åren. Medlemmen Gustav von Sivers rekommenderar köp av Clas Ohlson.

Rörvik Timber: mot nya vinstrekord i Q2

Både Rörvik och Bergs Timber har strålande tider och tjänar nu grova pengar på skillnaden mellan de höga virkespriserna och de oförändrade inköpspriserna på sågtimmer. Under första kvartalet blev vinsten strax under 400 kronor per kubikmeter sågade trävaror. Under april har priserna fortsatt att stiga så det kommer att bli än bättre. Med noteringar på 2 200 kronor per kubikmeter så borde Rörvik kunna tjäna ytterligare 20 Mkr och därmed närma sig 100 Mkr för andra kvartalet. Översatt till helårssiffor landar vinsten runt 15 - 18 kronor per aktie. Det förutsätter att den avmattning i priset som märkts på granvirke i Tyskland blir tillfällig. Just nu sågas stormfällda träd för fullt och det har satt press på priset.

Svårt läge för aktien

Med ett p/e-tal på 6 kan man tycka att Rörvik är ett solklart köp. Jag är inte lika säker. Långsiktigt ligger vinsten klart lägre eftersom priset på råvaran kommer att stiga när effekterna av det stora överutbudet klingar av. Mellan tummen och pekfingret landar min gissning på en normalvinst, om det finns en sådan i sågverksbranschen, på 10 kronor per aktie. Det motsvarar en produktion på 1 miljon kubikmeter och en vinst på 200 kr per kubikmeter. På dagens kurs ger det ett p/e på 8 vilket känns som en rimlig värdering.

Swedol och Clas Ohlson

De flesta känner väl till den köpfest som pågår i Sverige. Drivet av en låg arbetslöshet och goda reallöneökningar har detaljhandeln strålande tider. Jag tar en snabbtitt på två bolag som gör ungefär samma sak men ändå inte, Swedol och Clas Ohlson. Båda säljer verktyg, järnhandelsvaror, trädgårdsredskap med mera, men det finns också skillnader. Clas Ohlson vänder sig till både proffs och privatpersoner medan Swedol har mindre och medelstora företag som kunder. Medan Clas Ohlson ligger i stadskärnorna så håller Swedol till ute vid stora industriområden där det är lätt att parkera och komma fram med stora fordon. En av Swedols stora produktgrupper är arbetskläder och en stor kundgrupp är åkerier.

Swedol

Förra sommaren noterades Swedol på First North listan till kurs 22 kr och tilldrog sig inget större intresse. De som dock tog sig tid och tittade, fann ett solitt bolag med stabil tillväxt och bra management. Idag har Swedol 16 butiker och skall öppna fyra nya per år tills man är uppe i 32 butiker. De flesta ligger i den södra rikshalvan och i Mälardalen. Nu riktar man in sig på att öppna i Norrland. Normalt blir en butik lönsam efter 1 månad och Swedol vill ha 50 000 personer i närområdet för att etablera sig.

Stark försäljningsökning

Försäljningen har ökat med dryga trettio procent de senaste två åren och marginalen legat stabilt runt 13 %, att jämföra med Clas Ohlsons som ligger runt 14 procent. Med ett p/e - tal på 20 på dagens kurs 40 kronor är en ljus framtid intecknad för Swedol. Bolaget är välskött och har goda finanser och så länge som konjunkturen håller sig lär Swedol fortsätta att växa. Det tar emot att köpa på denna värdering men aktien går nog vidare vartefter rapporterna kommer in. Jag sätter rådet "passar i lång portfölj".

Clas Ohlson

Med 57 procent av försäljningen i Sverige och 35 i Norge samt 7 i Finland är Clas Ohlson en god väg på att bli internationella. Nästa år skall även de första butikerna i England öppnas. Goda finanser och en fantastik historik utveckling gör mig positiv till bolaget. Aktien har trampat vatten och värderingen har kommit ner.

Det är sannolikt etableringen i England som spökar. Den minnesgode kommer ihåg hur svårt det var och hur lång tid det tog för Hennes & Mauritz att etablera sig. Jag tror rädslan är överdriven och att den fina företagskulturen borgar för att det kommer att fungera i England. Med ett p/e- tal 19, att jämföra med Swedols 20 borde Clas Ohlson kunna bli en bra placering. Det är ett bra företag och kommer att fortsätta att vara det. Jag vill äga aktien och sätter köp.

Författaren och närstående äger aktier i Rörvik Timber, Clas Ohlson och Swedol.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?