Inledning och verksamhet
Caucasus Oil AB, med säte i Vimmerby, handlas på Aktietorget och är en av börsens lättviktare. Börsvärdet är ca 9 miljoner kr.
Bolaget är ett olje- och gasbolag. Verksamheten bygger på investeringar i andelar s.k. Working Interest (W.I.) eller m.a.o. rörelseintressen. Man tar via sin investering del av driftnetto samt kostnader för borrning, underhåll och produktion av en källa.
Bolagsnamnet kommer från att man redan 2007, innan den formella bolagsbildningen, undersökte investeringsmöjligheter i Georgien, vilket ligger i Kaukasus-regionen (eng. Caucasus). Strax efter bildandet av bolaget valde ledningen dock att avstå och istället satsa på andra möjligheter. Bolagsnamnet fick dock kvarstå.
Caucasus Oil är grundat av samma nyckelpersoner som bl.a. står bakom det på Aktietorget noterade Swede Resources (börsvärde ca 25 miljoner kr). Swede Resources affärside är också att investera i s.k. W.I. i politiskt stabila områden med närhet till avsättningsmarknad. Dess tillgångar finns i nuläget i USA och Ungern. Caucasus affärside är att utifrån liknande “säkra” investeringar som grund diversifiera sina projekt och investeringar med mer riskfyllda som då också ska kunna erbjuda mer potential. Om Swede Resources kan liknas vid en storebror som av föräldrarna under sin uppväxt hållts mer strikt, så är Caucasus lillebrodern som ges mer fria tyglar…
Caucasus noterades i november 2009 och en s.k. “value trigger” var då just en investering i Syrien som sades ha mycket god potential. Den tilltänkta investeringen avbröts dock av den tilltänkta samarbetspartnern av oklar anledning.
Tillgångar och resultat
I nuläget innehar bolaget två smärre andelsinvesteringar, W.I. i en producerande gas- och en producerande oljekälla, Reese #1H (i produktion sedan april 2009) respektive Schiflet #1H (i produktion sedan augusti 2009), båda belägna i Texas, USA. En tredje investering har också gjorts i Woodbine #11. Denna brunn ingår i den s.k. Woodbine-formationen där den redan färdigställda Schiflet #1H finns. Borrstart var satt till 28 mars. Information om hur det gått har ej ännu släppts.
Investeringarnas andel i källorna är små och produktionen är med andra ord väldigt blygsam. 2009 genererade det en omsättning på ca 0.02 kr/aktie varav resultatet för 2009 hamnade på - 0.04 kr/aktie. Båda brunnarna var dock, som synes ovan, ej i produktion under hela 2009. Bolaget genererar än så länge inget positivt kassaflöde. För det krävs att de fortsatta investeringarna i USA slår väl ut.
Som operatör och samarbetspartner i brunnarna står Petro Max operating Inc, säte i Garland, Texas. Ett bolag med över 20 års erfarenhet. Bakom deras satsning i Woodbine ligger en över 2 år lång geologisk studie av området och de ska enligt uppgift ha väldigt hög träffsäkerhet i sina borrningar.
Caucasus egna kassa är värd ca 0,13 kr/aktie. Tillgångarna i form av nuvarande W.I. investeringar ca 0.16 kr/aktie. Värderingen av bolaget utifrån de parametrarna hamnar därför på ca 0,29 kr/aktie.
Om Woodbine investeringen (Investeringen är 2% i Woodbine #11 i jämförelse med 1% i Schifflet #1H) slår ut väl och ger en för Woodbine-området genomsnittlig produktionen, samt de redan producerande brunnarna fortsätter producera som förväntat så kommer det tredubbla bolagets omsättning och därmed har man möjlighet att nå jämnvikt i sitt kassaflöde i början av 2011.
Bolagets mer långsiktiga resultat är sedan avhängt hur framtida investeringar faller ut. Skulle bolaget få en intressant andel i ett lyckat prospekt utanför USA kan resultatet snabbt förändras till det positiva, allt enligt bolagets affärside. Från bolagets håll har man enbart informerat att man just nu kollar på eventuellt intressanta projekt i Östeuropa och i Nordafrika. Hur nära man är en investering, med vilka eventuella operatörer, vilken storleksordning et.c. det gäller har ej förmedlats.
Kommunikation från ledningen
I mindre bolag är kommunikation med aktieägare och marknaden av extra stor vikt. Speciellt då de dessa bolag ofta är mycket sämre genomlysta av analytiker. Aktieägare och marknaden behöver ha möjlighet till lättillgänglig och tydlig information därav avsätts en särskild punkt i denna enklare bolagsanalys för belysa detta.
Ser man till pressreleaser så bedöms frekvensen av och innehållet av dem fullt adekvatata. I Caucasus Oil släpper man en pressreleas när man har något att berätta. De fungerar inte som kortsiktiga “value drivers”. Årsredovisning och delårsrapport finns också lätt tillgängliga via bolagets hemsida.
Bolaget har en särskild utsedd informationsansvarig (informationsansvarige har samma position i Swede Resources). Responstiden över mail är ca två arbetsdagar, vilket får sägas vara ganska normalt i bolagskontakter. Om svar på frågorna kunde ges varierar, beroende på frågan. På de frågor som man ej kunde få svar på med en gång lovades återkoppling, vilket i skrivande stund ej kommit än (9 dagar sedan), men förhoppningsvis kommer så småning om.
Generellt ger Caucasus intrycket av att vara ett “öppet” bolag. Ofta förekommer uppmaningar i bolagets releaser om att man gärna får ta kontakt för frågor och/eller tips. Swede Resources som är att likna vid Caucasus Oils “storebror” genomför i dagarna en frågeenkät bland sina aktieägare angående hur man uppfattar bolaget och framtida strategier, vilket pekar på att ledningen (i huvudsak är det samma ledning i båda bolagen) är intresserad av sina aktieägare och deras åsikter. Något liknande kanske kommer även i Caucasus Oil, vilket säkerligen skulle uppfattas som positivt.
Caucuasus Oil syns även i andra sammanhang. Bolaget har valt att stödja speedway klubben Dackarna i Målilla.och gå in som huvudsponsor. Anledningen är att man vill nå ut till pressumtiva blivande aktieägare.
Aktien och kursens utveckling
Om vi ser till handeln med själva aktien så är omsättningen av den generellt låg, vilket ej är ovanligt i denna typen av bolag.
Vid bildandet av bolaget gick grundarna in med 0,20 kr/aktie. Utvalda investerare gjorde sedan en entry på 0,25 kr/aktie. Vid noteringen 9 november 2009 på Aktietorget handlades Caucasus för ca 2 kr, strax innan noteringen hade en kapitalanskaffning genomförts genom andra till nästan motsvarande kurs. Sedan noteringen har utvecklingen dock gått kraftigt nedåt. Orsakerna är flera. Strax efter noteringen gjorde t.ex. det onoterade investmentbolaget Capillum en exit och sålde sina aktier. För en investering på 25.000 kr innan noteringen av Caucasus Oil, gjorde de därmed vid sin exit strax efter noteringen en vinst på ca 200.000 kr.
Aktiekursen föll strax efter noteringen snart mot 1 kronors nivån och den 25 november meddelades också att Syrien-projektet ej gick i land (Det projekt som axiers.se analys inför noteringen grundar sig mycket på). Kursen har sedan dess legat runt 0.80 kr. Vilket motsvarar ungefär kurs/eget kapital 3.
Ett frågetecken är också månadsskiftet mars/april nu i år då tre i styrelsen nästan samtidigt sålt av en del av sina innehav (som mest ca 5% av eget innehav). Anledningen är okänd och kan naturligtvis vara harmlöst, men i ett litet bolag som Caucausus skulle marknaden säkerligen uppskatta att få tydligare information om varför när dylikt inträffar för att på så sätt undvika spekulationer.
Inför den nära framtiden så är kursens utveckling troligen nära förknippad med utgången av investeringarna gjorda i Woodbine. Faller de väl ut så har bolaget möjlighet att skapa ett positivt kassaflöde 2011. Dessa kan då utgöra grunden till att få igång mer riskfyllda projekt med mer potential, allt enligt affärsmodellen, utanför USA. Blir borrningen av Woodbine #11 ej lyckad så kommer antagligen förtroendet för bolaget svikta och kursen fortsätta sin resa nedåt. Det är trots allt en hel del kvar tills börsvärdet är i nivå med bolagets tillgångar.
Spekulationer om framtiden
Caucasus kan betecknas som ett förhoppningsbolag då det saknas längre historik och det även förekommer några OM som behöver förverkligas för att bolaget ska lyfta. Caucasus kan således vara en mycket god investering om bolagets investeringar slår väl ut, men det medföljer också en betydande risk. En investering i bolaget bör passa den eller de som är genuint intresserade av branchen, samt har en god portion riskvillighet.
En framtidsmöjlighet, om nyckelpersoner i bolaget väljer att enbart fokusera på ett oljebolag, är att Caucasus, liksom Petro Pequnia AB blev, blir införlivat i Swede Resources. Petro Pequnia bildades 2005 av i stort sett samma nyckelpersoner som står bakom Swede Resources och Caucasus men blev uppköpt av Swede Resources 2007. I det fallet erbjöds 2 aktier i Swede Resources för 1 aktie i Petro Pequnia, då Petro Pequnia hade tillgångar för ca 5 milj. kr.
Rekommendationen över bolaget blir att avvakta med köp. När nyheter om Woodbine #11 släpps blir det troligen lättare att bedöma om och när det är läge att “gå in”. Den som vill kan spekulera i kursuppgång vid mycket positiva nyheter, men då Caucasus redan nu handlas för kurs/eget kapital 3, så är värderingen och förhoppningarna på bolaget redan stora. Den riktiga “triggern” vore om ledningen lyckas få till en investering utanför USA med stor potential, liknande den Syrien-investering som lyftes fram innan noteringen, men där är vi inte än.
Sist, men inte minst; gör man jämförelser med t.ex. det mindre onoterade bolaget O & T Invest (delar vissa nyckelpersoner med Caucasus) som också bedriver W.I. investeringar i USA så visar det att det är först under verksamhetsår 4-5 som bolagen börjar göra vinst. I O & T Invest fall har man på senare t.o.m. fått till en vinstmarginal på 19%, 4% och 54% under de tre senaste redovisade åren, vilket visar vilken vinstpotential det finns i bolag av denna typ.