Post entry

Brio: lyckats byta spår i uppförsbacke

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Sveriges och Osbys stolta företag har lyckats byta spår i uppförsbacke och förbättrat organisation och slimmat processerna.

Brio väcker känslor för de flesta och så även för mig. Ännu idag minns jag timmarna i källaren där man kunde bygga banor och hänga på nya tåg. Brio har ett starkt varumärke (plats 54 i Sverige enligt superbrands) och detta trots förhållande låg omsättning.

Brio har två affärsområden.

- Bilbarnstolar/Barnvagnar

- Leksaker

Bilbarnstolar och vagnar produceras i Ungern. Som de flesta bolagen som har etablerat verksamheten utomlands har det inte skett helt problemfritt. Brio har även drabbats av att det är mer socialt accepterat att köpa en begagnad barnvagn.

Det är med leksaker som Brio andas ny luft. Bolaget lade ut produktionen i Kina och det har varit många kulturella missförstånd som har drabbat kvalitén och ökat kostnaderna. Detta har den nya ledningen har visat handlingskraft och styrt upp processerna kring logistik och kontroll och visat att modellen fungerar. Brio har även lyckats att alliera sina leksaker med starka varumärke som Disney och Kitty.

Brio har gjort ett par viktiga strategiska förändringar under 2008/2009 som har börjat visa resultat. De rekryterade ny vd, ny logistikchef, avvecklade olönsam verksamhet och vågade att omvärdera sin affärsmodell genom att vara mer lyhörd mot marknaden. Framförallt fick de in kapital ifrån Proventus som enligt mig drstiskt har minskat risken med aktien. Ett tydligt trendbrott har även skett kring barns vanor av leksaker (källa www.brio.se) där man prioriterar kvalitè och design och detta sker samtidigt som Europa har en hög i kombination av hög barnafödsel. Brio har även en fantastisk möjlighet att lyfta försäljningen då Brio sedan tidigare har ett väl etablerat distributionsnät som mycket enkelt kan användas för att nå marknaden. Det skall även bli spännande hur det nya konceptet skall tas emot där man har utvecklat en ny tågbana i kombination med vägar för bilar. Brio har även skattetekniska fördelar att undvika skatt på framtida vinster i form av kvittning av tidigare förluster.

Jag ger ett starkt köp för Brio och sätter en målkurs innan 2010 utgång på 11-13 kr. Detta bygger jag på följande.

* Handlingsskraftig ledning som tagit i tag i bristerna

* Över 100 miljoner SEK i kassan

* Trendbrott på marknaden över val av leksak som gynnar Brio

Att sedan finansinspektionens lista visar flitiga köp av Brios insider gör att man vågar hoppas på en ny kommande storhetstid av Osbys stolthet.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?