Affärsidén
Billiga märkeskläder.
Affärsidén är slug.
Brandworld köper moderiktiga kläder från ÅRETS kollektion, bland de kläder som inte marknadsförs via de stora klädkedjorna i Sverige. Därmed skiljer sig konceptet från traditionell överskottsförsäljning. I det senare fallet brukar man köpa osorterade restprodukter. Brandworld köper det senaste, av det som inte finns tillgängligt på annat sätt på den svenska marknaden. Fördelen är att varumärkena är välkända: Björn Borg, Disney och Billabong. Ytterligare en vinst är att Brandworld kan genomföra planerad reklam, eftersom att affärskedjan har full kontroll på vad som inhandlas. Vanliga ”överskottslager” präglas av de tillfälliga partier, som för stunden råkar finnas till salu, av det som blivit ”över”.
Brandworld kan inhandla det senaste, till mycket förmånliga priser. Det gillas av kunder som är modemedvetna, men samtidigt intresserade av att finna något speciellt, som inte finns på den Svenska marknaden, för övrigt. Brandworld kan alltså erbjuda unika kläder.
Brandworld blir ett alternativ för de kunder som tidigare valt bort märkeskläder från starka varumärken, på grund av det höga priset. Brandworld, blir ”deras kedja”.
Framgången visar sig i den starka tillväxten av nya butiker. Göteborg är största staden, för de egna koncept butikerna, sedan följer Lund och Sundsvall. Totalt fyra orter. Till detta kommer sex butiker under varumärket ”Marketsoutlet”, ”Märkesutförsäljning”. Här märks Malmö, som största stad. Dessa butiker kommer att omvandlas och infogas under Brandworld, för att kunden skall förstå att det inte är fråga om traditionell restpartiförsäljning, utan om unika produkter av senaste snitt.
Butikerna är centralt och attraktivt placerade på platser där kundtillstömmningen är god. Brandworld hoppas genom att synas, kunna fånga de spontana besökarna, något som inte sker vid traditionell utförsäljning, där överskottsförsäljaren vanligen väljer en butik med låg hyra, vanligen en bit utanför den mest etablerade marknadsplatsen.
Brandworld har ytterligare stärkt sin affärsidé, genom att bygga upp butikerna med en enhetlig design och inredning. Bilder på hemsidan klargör hur det kan se ut.
För kunden innebär Brandworldbutiken att han kan spara upp till 70% på varumärken i värdklass, och att produkterna alltid är minst femtio procent billigare jämfört med märkesbutikernas prissättning, alla dagar på året. Alltid senaste mode, till bestående låga priser. Kläderna och skorna har främst inriktning på sport och fritid. Skorna kommer, till hösten, att kunna köpas direkt över nätet, och därigenom ökar exponeringen avsevärt.
Framtiden
Utgå ifrån att det finns tio butiker i nuläget 2010, och att det kan kommas att öppna ytterligare fyra per år de följande åren. Det innebär att det om tre år skulle kunna finnas 10 ursprungliga + 12 nya = 22 butiker.
Ännu har inga planer framlagts på expansion utomlands.
Ledningen består av erfarna personer, med bakgrund i klädbranchen.
En indikation på märkeskedjans popularitet:
När Brandworld sökte personal till sin nya butik i Birsta (Sundsvall) i hösten 2009 drunknade de nästan i svar. 650 personer sökte, åtta fick jobb.
Just nu ser framtiden ljus ut, men det gör den för det mesta i bolag som nyligen stärkt kassan via en nyemission.
Affärscentra ser gärna att märkesbutiken etablerar sig hos dem, eftersom att det höjer statusen på marknadsplatsen.
Faror
Hotbilden består i att bolaget redan genomgått en konkurs, och företagsrekonstruktion, på grund av ett alltför högt risktagande i samband med finanskrisen. Brandworld hade inte tillräckligt med eget kapital för att klara påfrestningarna. Detta är nu löst, genom flera nyemissioner. Därmed torde risken vara att söka på annat håll.
En sak att beakta är att kläderna, skorna och accessoarerna som säljs, har ratats av de professionella och marknadsmedvetna inköpare, som först fick välja i kollektionen. Märkesbutikerna själva går noga igenom vad som kan tänkas vara attraktivt. Det innebär att det som säljs ut, via Brandworld, inte hållit måttet, när kunniga och erfarna märkesuppköpare valt det som passar den svenska marknaden.
En annan sak som man bör hålla ett öga på, är huruvida kundunderlaget räcker. Det finns ganska många klädbutiker på marknaden, och som helhet så finns en överetablering. Kommer den lågprismedvetne att välja Brandworlds restvaror, framför det fräscha folkliga utbud som Hennes & Mauritz och Kapp Ahl erbjuder? Håller konceptet jämfört med det som huvudkonkurrenterna Stadium och Intersport står för? Kanske. Märkesvaran talar för saken, men det är inte alldeles självklart att den som köper billigt också önskar ett exklusivt märke. Kunder kan vara nyckfulla. Det är inte säkert att den utpräglade märkeslooken stämmer med normalsvenssons syn på trivsamt mode.
Butikskedjan har hittills främst etablerat sig på mindre orter där konkurrensen och modemedvetenheten vanligen är lägre. Ännu återstår storstäder som Stockholm, Södertälje, Norrköping och Uppsala.
Sedan skall man inte underskatta faran av att märkesbutikerna själva sätter sig till motvärn, för att skydda märkets status. Visserligen är det inte samma kollektioner som säljs, men redan det faktum att varumärken börjar realiseras, är ett hot mot märkesimagen. Vilka motåtgärder dessa redan etablerade butiker kan tänkas ta till, för att förhindra en ohämmad expansion, och konkurrens från BrandWorld, kan man fundera över, men inte kommer de att släppa sitt märkesmonopol, utan motdrag.
Värdering
De tre ursprungliga grundarna äger betydande mängder med aktier, vilket vilket borgar för långsiktighet och kontinuitet.
Prognosen för 2010 är en femtioprocentig försäljningsökning, i takt med att konceptet och kedjan blir alltmer väletablerad och känd. Nya butiker kommer, men först är det en fråga om att se till att de fungerande butikerna inlemmas i konceptet, och att kedjans egna varumärke stärks och den unika affärsidén blir känd. Eftersom att varusortimentet inte konkurrerar med det som övriga märkesbutiker säljer, så finns en acceptans för att finnas på attraktiva lägen.
De första fyra månaderna för 2010 uppvisar en stabil försäljningsökning, på 44 procent för hela kedjan, sammantaget. Företagets egen prognos står fast: ett resultat efter finansiella poster 2010 om 6,9 MSEK. Omräknat: 0,96 kr per aktie. Kursen är nu på 6,30 kr. Det innebär ett P/E tal på drygt sex för ett snabbväxande företag, med stark balanskräkning och tydlig affärsidé. Målsättningen är att expansionen skall ske under lönsamhet, vilket minskar risken för nyemission.
Sex gånger vinsten kan låta billigt, men man bör vara medveten om att det vore fel att värdera nykomligen på Aktietorget, med samma P/E-tal som de redan etablerade klädföretagen. Risken är högre, och aktieägaren skall premieras för att han tar den.
Om vinsten stiger med tjugo procent per år, finns utrymme för en uppvärdering.
Jag sätter riktkursen till 8,50 kr i första hand. Det är det pris någon högst har betalat för aktien under den tid den varit noterad. Så småningom kommer mera vägledning om hur bolaget skall värderas.
Om tio butiker ger en årsvinst på ca 1 kr, så kan ett dubblat antal butiker, om ca 3 år ge en vinst på, grovt räknat 2 kr. Med bibehållet P/E tal på sex, blir den långsiktiga målkursen 12 kr. Dvs en ökning av aktievärdet på mellan 25 till 30 procent per år. Om expansionen sker lönsamt, kan aktieägaren räkna med att en del av vinsten tillfaller honom i form av direktavkastning.
Rådet blir att köpa innan rapporten den 23:e augusti, när företaget framlägger sin rapport. Varning utfärdas samtligt för den låga omsättningen i aktien. Det finns få aktier omsatta och tillgängliga på marknaden, de allra flesta ligger redan på fasta händer, och därför bör den som blir aktieägare se långsiktigt på sitt innehav.