Post entry

Boliden: rekyl väntar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bolidens aktiekurs har utvecklats starkt under 2010 och mycket baserar sig på marknadens syn på värderingen i zink och koppar. Jag tror dock att värderingen nått toppnivåer och att en rekyl är att vänta i bolaget den närmaste tiden.

Boliden AB är ett ledande europeiskt metallföretag. Bolidens verksamhet är inriktad på de första stegen i förädlingskedjan som är prospektering, gruvbrytning och anrikning, smältning, raffinering samt återvinning. Återvinning av metaller, där Boliden är en av de ledande aktörerna i världen, är en växande del av verksamheten. Huvudmetallerna är zink och koppar. Andra metaller som Boliden framställer är bly, guld och silver. Verksamheten bedrivs i två affärsområden: Gruvor och Smältverk. Bolidens aktie är noterad på NASDAQ OMX Stockholm, men även på Toronto Stock Exchange. Boliden har ca. 4500 anställda.

Tekniskt sett ligger Bolidens aktiekurs i en stigande trend, utan större rekyler under det senaste året.

Bolidens aktiekurs påverkas tydligt av priset på zink och koppar samt valutakursen SEK/USD.

Marknadens nuvarande prissättning av zink och koppar ser attraktiva ut vilket gynnar Boliden. Aktiekursen har dock gått starkt under 2010 och noteras nu på över 120 SEK, vilket indikerar på att marknaden redan prissatt Bolidens aktie till höga metallpriser. Priset på koppar och zink beräknas stiga måttligt under de närmaste åren. Den nuvarande efterfrågan ligger på en stabil nivå, men på sikt känns det som efterfrågan minskar vilket även påverkar prissättningen och därmed direkt Bolidens resultat. Metallpriserna påverkas av den amerikanska och kinesiska ekonomin och de ekonomiska stimulanspaketen.

En försvagning av USD har stor inverkan på SEK vilket jag ser att har en kortsiktig påverkan på aktiekursen.

Jag tror att toppnivåerna är nådda och att en justering i form av rekyl är nära föreliggande. Aktien har handlats på P/E-nivåer under 10x de senaste åren och nuvarande riktkurs ligger ovan den noteringen.

Jag har valt att sälja mina aktier i Boliden för att invänta en rekyl och kunna återvända vid nivåer på 90-100 SEK, vilket indikerar en 20%ig nedgång från nuvarande nivåer.

Min rekommendation är således SÄLJ för de närmaste månaderna.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?