Post entry

Biotage: dålig rapport men strukturaffär lockar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Dagens rapport var ingen rolig läsning. Men att ledningen nu tröttnat på harvande aktiekurs öppnar för en strukturaffär. Med de starka kassaflödena från verksamheten är bolaget ett perfekt mål för private equity-bolag som tröttnat på att bara strukturera om retail- och verkstadsbolag.

Biotage kom med sin niomånadersrapport strax innan lunch. Omsättningen sjönk till 361.9 miljoner kronor från 382.9 miljoner kronor i fjol. Rörelseresultatet steg till 27.6 miljoner kronor från -2.7 miljoner kronor. Fallet i omsättning är framförallt kopplat till en svag utveckling för enheten Discovery Chemistry och givetvis den svaga dollarn.

På något sätt är det tragikomiskt att det fortsätter vara utvecklingen för Biosystems som utvecklas bra med höga marginaler, gamla Pyrosequencing. Det meningslösa förvärvet av Personal Chemistry, som bara kostat massa pengar, fortsätter fortfarande att lysa som ett av branschens sämsta affärer under detta decenniet. Fånigt är att detta hyllades av flera analytiker som offensivt och ledde snabbt till en nyemission. Hade man istället använt den myckets stora kassan man då hade till att komplettera Pyrosequencings verksamhet, samtidigt som flera konkurrenter gick på knäna, istället för att rädda en värdelös investering för Investor hade nog inte aktien funnits på 10 kronor fortfarande.

Nu är det ju inte bara Personal Chemistry som varit problem även om det förvärvet sticker ut. Argonaut och Biotage är inte heller positiva, men dessa har i alla fall varit mer strategiskt logiska.

Ledningen och styrelsen verkar djupt besviken och överväger alla tänkbara strategiska alternativ. Man uppger till Nyhetsbyrån Direkt att förvärv av bolag åter bli aktuellt, eller att sälja hela eller delar av Biotage.

Det kommer nog finnas många möjligheter för bolaget och det mest troliga är att det kommer plockas bort från börsen till en viss premie. Det underliggande kassaflödet för verksamheten fortsätter vara mycket starkt och vi vet ju alla vilka typer av aktörer som gillar sånt. Trots svag omsättning finns goda tillväxt möjligheter på sikt för verksamheten.

Ett köp av Biotage är för den som vill ta chansen för att bolaget köps upp eller medverkar i en större strukturaffär. EDITDA för 2007 ser ut att hamna mellan 75 - 80 miljoner kronor, vilket innebär en multipel

om 11 - 12.2 som får anses billigt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?