Post entry

Teckna inte Biosensor Applications

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det finns många förhoppningsbolag på börsen, Biosensor Applications (BIAP) är ett av dem. Jag har länge haft en viss förkärlek att hitta det lilla bolaget som plötsligt slår igenom och på kort tid höjer värdet i aktieportföljen drastiskt. Strategin är inte utan problem och det är lätt att fastna i bolag vars enda inflöde av kapital består av nyemissioner.

Låt oss titta litet närmare på Biosensor Applications. Deras affärsidé om att sälja en produkt som kan detektera narkotiska preparat med hjälp av en "elektronisk näsa" låter onekligen lockande. Narkotikapåverkade människor är ett stort problem för de flesta länder och behovet av en produkt som kan hjälpa till i kampen mot knarket borde vara mycket stort. Men, varför har BIAP bara sålt för drygt 5mkr under 2008? Redan för två år sedan utropade de sig själva i en pressrelease till "a world leader in drug detection" när de ansåg sig även kunna detektera cannabis i sin produkt. Att ett sådant bolag två år senare har en försäljning i nivå med en större grillkiosk får mig att tänka "mycket snack - litet verkstad". Andra varningssignaler för mig är deras pressreleaser ofta handlar om sk. viktiga patent som är säkrade och nya tester av deras produkt är inledd hos tull, polis eller någon annan potentiell kund. För en utomstående är det mycket svårt att bedöma värdet av att ett vist patent har blivit beviljat, ej heller är det speciellt imponerande att myndigheter väljer att testa en produkt med en så god egenskap som att spåra knarkare. Konstigt vore det annars. Men, faktum kvarstår, att bolaget aldrig har lyckats ta hem en stor order.

Nu är det dags för ännu en emission i Biosensor. Denna gången kommer bolaget bara att få in 8 Mkr, vilket ungefär motsvarar deras burn-rate per kvartal. De påstår att kapitalet ska användas till ny produktutveckling men med en i det närmaste tom kassa känns det motivet inte speciellt trovärdigt. Att de två huvudägarna avser att teckna sin andel ser vissa investerare nog som positivt. Men om de två huvudägarna verkligen hade trott på sin produkt hade de då inte varit bättre att lägga ett bud på hela bolaget nu när börsen de senaste halvåret har värderat ner Biosensor från 300 Mkr till 80 Mkr? Dessutom finns ingen emissionsgaranti utan bara en avsiktsförklaring av huvudägarna.

Det svåra med att gå ur en förhoppningsaktie är att om det av någon anledning skulle vända för bolagen inom en nära framtid får man acceptera att man har sålt av sitt innehav mycket billigare än vad aktien då kommer att värderas till. Min rekomendation blir trots allt - sälj BIAP och teckna inte i nyemissionen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?