Post entry

Biosensor: har framtiden för sig

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Försäljningen av Biosensors detekteringssystem har gått lite trögt i år. Det finns emellertid anledning att tro att det kan börja lossna snart.

Biosensor Applications är ett svenskt företag, beläget i Solna. Företaget har utvecklat en unik teknologi för detektering av spårämnen baserat på bioteknologiska sensorer. Denna teknologi detekterar simultant både sprängämnen och narkotika i mycket små mängder.

Biosensor lanserade den första alfaversionen av sin huvudprodukt BIOSENS år 2003. Efter omfattande tester lanserades den första kommersiella versionen Q3 2005. År 2006 påbörjade man en omfattande lansering av BIOSENS-systemet och en övergång från strikt utvecklings- och forskningsföretag till ett kommersiellt säljande företag. Produkten fortsätter dock att utvecklas för att kunna detektera fler och fler substanser på ett allt effektivare sätt. BIOSENS finns i ett antal varianter med olika priser och specialiteter. Man säljer också den specialanpassade mjukvaran Biolab som administrerar data från BIOSENS. I maj 2007 förvärvade dessutom Biosensor en angränsande patenterad teknologi som sägs kunna förbättra BIOSENS-systemet ytterligare.

BIOSENS säljs i första hand till tull, fängelser, vårdanstalter och polis där produkten används både för att detektera sprängämnen och som ersättning för urinprov för att detektera narkotika. På sikt ser företaget att t.ex. flygplatser kan bli en stor kund liksom andra stora känsliga arbetsplatser. Det finns nästan inga gränser för hur många som skulle kunna ha nytta av BIOSENS-systemet.

Försäljningen under 2007 har gått lite trögt. Vi märker att det är en lång sträcka mellan test och order. Kunderna behöver lång tid på sig att besluta sig. Bolaget har emellertid många intressanta kunder som testar produkten. Den kanske mest intressanta är den amerikanska kustbevakningen som ska ha startat en avslutande fas 3-test av BIOSENS under sommaren 2007. Den tyska polisen testade Biosens förmåga till snabba narkotikatester vid den jättelika ravetillstälningen Nature One den 20:e augusti 2007. De gjorde följande uttalande: "We are very satisfied with the capacity of the Biosens system. There is no other equipment on the market that is able to screen so many individuals in such a short period of time," says Hauptkommisar Maurer of the police in Saarbrücken.

I Sverige behövs en lagändring för att kunna använda BIOSENS till drogtester inom kriminalvården och trafiken men mer och mer tyder på att en sådan lagändring kommer att bli av. Mycket på att det håller på att lossna för Biosensor. I augusti/september 2007 har två ordrar ramlat in på kort tid. I september har Biosensor också meddelat att man planerar en nyemission. Den huvudsakliga anledningen är att man vill integrera ny inköpt teknik för att ge BIOSENS ännu fler användningsområden. Efter att detta är klart kommer man bland annat att kunna analysera samtliga kroppsvätskor vilket utökar marknaden för systemen till sjukvården. 50.821.016 aktier kommer att emitteras.

Priset för ett BIOSENS-system uppges i den senaste Indonesienordern vara 37,500 Euro. Jag räknar med ett snittpris på 345.000 SEK. Att märka är att systemen till Indonesien var gjorda för att detektera narkotika enbart. Vissa sålda system är kombinerade narkotika- och sprängämnesdetektorer. Då är priset högre. Jag höjer mitt snittpris till 370.000 SEK.

Den nya teknologi som nu integreras i BIOSENS kommer också att ge möjlighet att utveckla helt ny utrustning i ett mindre format. VD Bengt Hagander tror att marknaden för denna nya kompaktare utrustningen är mycket stor.

Folkpartiet har i augusti 2007 motionerat om möjlighet att drogtesta bilförare i stor skala med Biosensors teknik. Riksdagen avvaktar resultaten från kriminalvården innan man tar ställning. Jag tror det är det här bl.a. som VD har i kikaren. Gissar att en mindre, mobil, BIOSENS-apparat kommer att integreras i polisbilar i Sverige. Andra länder kan sedan följa. Tror de kan ha 200 sådana apparater ute redan 2009. Priset måste vara lägre än för ett komplett BIOSENS-system, säg 100.000 SEK.

De fasta kostnaderna verkar ligga runt 32,5 MSEK om man tittar på halvårsrapporten 2007. Marginalen på BIOSENS-systemen verkar ligga på c:a 50 procent. Använder mig av samma marginal för nya "mini-BIOSENS". Till detta kommer förbrukningsmaterial i form av bioceller som som behövs för användning av Biosens. En prenumeration på bioceller kostar mellan 4.000 och 7.000 USD per år. Jag räknar med i genomsnitt 33.000 SEK per år och kund och att marginalen på biocellerna även den ligger runt 50%.

Biosensor har låtit oberoende konsulter uppskatta marknaden för detekteringssystem. Det totala behovet i världen bedöms vara runt 10.000 system from 2008. Hur stor marknadsandel kan då Biosensor ta av den totala marknaden? Konkurrenter finns men mycket tyder på att BIOSENS står sig bra i jämförelse bl.a. därför att de anse ha marknadens lägsta falsklarms-halt, lägre än 2 procent. Tekniken är dessutom flexibel och kan relativt lätt uppgraderas för att detektera fler och fler substanser.

Användningsområdena för Biosenssystemen ökar hela tiden. Efter integreringen av den senast inköpta teknologin tar man sikte på ytterligare sektorer. Jag tror att Biosensor kan ta en marknadsantal på 5 procent av världsmarknaden from 2009. Det anser jag ändå vara relativt lågt räknat eftersom BIOSENS-systemen har en mycket konkurrenskraftig teknik. De skulle då sälja c:a 500 system om året vilket ger en intäkt på 185 MSEK. 200 st "mini-BIOSENS" dessutom, ännu så länge mestadels på den svenska marknaden, ger en intäkt av 20 MSEK. Antag att de, sedan tidigare, har 200 system ute på marknaden så har de en intäkt för bioceller på 6,5 MSEK. De rörliga tillverkningskostnaderna blir då c:a 106 MSEK. Antar att de fasta kostnaderna nu ökat till runt 40 MSEK. Detta ger en vinst före skatt på 66 MSEK och 47,5 MSEK efter skatt.

Vid det här laget växer Biosensor så snabbt så P/E 25 är motiverat. Antalet aktier efter nyemissionen kommer att vara 406.568.016. Jag får då en motiverad kurs på två års sikt på 2,90 SEK. Biosensor bör dock i dagsläget handlas med en rejäl riskpremie, som sedan kan sänkas efter hand som framgångarna kommer. Jag tycker ändå att aktien i dagsläget är köpvärd upp till åtminstone 1,80 kr och vill därför rekommendera köp av Biosensor men kanske inte med en större portföljandel än 25 procent inte ens för den riktigt riskvillige.

(Bolaget är noterat på Aktietorget med ticker BIAP. Totala antalet aktier är 355.747.000 st).

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?