Post entry

Biophausia: stor hävstång i SEK / Euro

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bolaget tjänar pengar och amorterar av skulderna i ett rasande tempo.

Biophausia är ett läkemedelsbolag eller s.k Specialty Pharma bolag med verksamheten förlagd i dom nordiska länderna, Holland samt Polen och litauen. Bolaget var från början ett rent forskningsbolag men har gjort en rejäl usväng till att nu erbjuda sjukvården kostnadseffektiva lösningar i form av generiska läkemedel samt nischprodukter och originalläkemedel.

Redan för några år sedan påbörjade man sin stora satsning genom att köpa 2st portföljer av orginalläkemedel från Astra, 785Mkr har man fått lägga ut via lån och Emissioner.

Original läkemedel kallat Egna produkter: (visade en omsättning på 206Mkr med en Ebitda 78Mkr för året 2009)

Cross pharma köptes under 2005 för 41Mkr (bolaget visade en omsättning på 296Mkr med en Ebitda på 24Mkr för år 2009) vilket är en minskning minus 16% respektive 23% vilket då härleder från den under året starka euron.

BMM pharma :s mission är att förse den nordiska hälsovårdssektorn med högkvalitativa och kostnadseffektiva läkemedel. Man har tecknat avtal med världsledande tillverkare av generiska läkemedel. (Generiska läkemedel är kopior av original där patent har utgått. Omsättning 107Mkr Ebitda 6,7Mkr för 2009) dock existerar det en prispress på den danska marknaden som drog ner resultatet under sista kvartalet med -1Mkr (organisk tillväxt +23%).

Den absolut viktigaste händelsen under året är omregleringen av apoteksmarknaden.

1. Enligt Vd:n har en aktiv bearbetning pågått under sista kvartalet och man ser med tillförsikt hur framtiden kommer att se ut då man redan nu har etablerat nära kontakt med de oberoende apotekarna. Från och med 1november är det också tillåtet att sälja godkänd från läkemedelsverket receptfri medicin i dagligvaruhandeln, Det har enligt VD:n varit ett stark intresse för Biophausias produkt novalucol. Som för övrigt under året hade försäljningsvolym enbart på apoteket på uppemot 25,2Mkr.

2. Målet med omregleringen på marknaden är att ge konsumenterna ökad tillänglighet, Bättre service och Bättre tjänsteutbud och Billigare läkemedel . Dock har man påbörjat en revision för att utvärdera omregleringen där vissa steg antagligen kan komma att ändras framöver. I Sverige var läkemedelspriserna redan innan omregleringen lägre än EU-genomsnittet. [pdf] Att köparna av läkemedel styckas upp i mindre enheter ger ett sämre förhandlingsläge gentemot producenterna, vilket regeringen tack och lov förstod. Lösningen blev prisreglering, och därmed försvann också prispressen ur upplägget vilket hade kunnat skada marknaden på flera sätt.

3. Under året ökade man intäkterna med 9% 634 Mkr man visade ett rörelseresultat på hela 98Mkr vilket är en ebitda nivå på 35% organisk tillväxt var dock negativ Då SEK föll kraftigt mot EUR. Försäljning sker i SEK men import av varor i EUR och förändringen i valuta-kurser miskar drastiskt marknaden och resultat, dock visar det på styrka att cross pharma tog marknadsdelar under året samt fortfarande kunde uppvisa en ebitda på 24 Mkr

4. Så här såg de finansielle målet ut 2008! BioPhausia skall, baserat på befintlig struktur och efter genomfört förvärv, uppnå en organisk tillväxt motsvarande 15-20 procent per år samt en EBITDA-marginal om 25-30 procent.

Tillväxtmålet innebär en miljardomsättning inom 3 år genom organisk tillväxt. BioPhausia avser att utöver organisk tillväxt fortsätta växa genom förvärv!

Så här har det hittills gått: Man visade en försäljningstillväxt på 9% samt en ebitda marginal på 35% dock visade man en negativ organisk tillväxt som härleder från En väldigt stark euro. Crosspharma är idag den tredje största marknadsaktören på parallelimport. Polen har man nu påbörjat försäljning av 2 produkter, nio st är redan godkända, så en implementering av resterande kommer att komma successivt under året.

Marknaden för Polen beräknas till ca 25Miljarder SEK, men att räkna med ett ordentligt instick under första året är nog att hoppas för mycket. Bolaget visade under året en rörelseresultat på 98Mkr man amorterade också bort 93Mkr i lån pga det starka kassflödet. Och man har redan förvarnat marknaden om fortsatta amortering i och med att man redan nu har avsatt 67Mkr i kortfristiga skulder, då kan man ju fråga sig kommer de att klara av att amortera bort så pass mycket under innevarande år? Nja, det blir tufft men fullt möjligt, enbart sista kvartalet så amorterade man bort 16Mkr i lån, vilket då skall jämföras med att det också existerade en väldigt stark euro under den tiden som försämrade alla förutsättningar för ett bra resultat. Nu har då SEK stärkts ordentligt sedan 31 december med över 60öre http://www.valutagraf.se/eur-sek.html Jag tycker det finns fog nog, för att i varje fall göra dessa klargöranden angående Biophausia man påverkas stark av Euro/SEK

Ett återtagande av resultat och omsättningsfall har redan nu skett i och med kronförstärkningen.

Hur skall detta tolkas ? STOCKHOLM (Direkt) Biophausias styrelse har beslutat att inleda en process att se över de kommunicerade finansiella målen, mot bakgrund av marknadsutvecklingen och omregleringen av den svenska apoteksmarknaden.

Är det så illa som marknaden vill ge sken av? dvs sänka aktien med 25% på 2 dagar

5. Fakta: De anställda har under perioden tecknat optioner med lösen 2,04kr! SEK har kraftigt ökat i värde. Det verkar inte heller bli lika stor prispress på marknaden efter omregleringen då man redan nu avsatt 67Mkr i amorteringar av lån, vilket är i mina ögon ganska offensivt, anser jag och krockar dessutom om nu bolaget skulle sänka de finansiella målen. Snabbt räknat är nog bolaget skuldfritt inom 3-5år. Notera också att endast räntorna på de kvarvarande lånen uppgår till ca 35Mkr årligen. Vilket minskas i stark takt med lånen, de blir således kumulativ amortering gissningsvis.

Vad är bolaget värt ? Om man tänker på att bolaget ändå under året kunde visa ett rörelseresultat på nästan 100 Mkr även under ett år med svåra förutsättningarna som Euron gav och att man dessutom sannolikt har amorterat bort skulderna de närmsta 3-5åren ja då kan vi börja räkna multiplar på bolaget. Vi får ju inte glömma att endast räntorna kostade företaget ca 35Mkr för helåret.

6. Biohausia värderas idag till 432 Mkr dvs 4ggr sitt eget rörelseresultat. vilket kanske skall reflekteras mot att endast läkemedelsportföljen värde när den då köptes loss från Astra kostade 785Mkr.

Meda värderad till ca 20 miljarder kr, rörelse resultat 2,8 miljarder kr. Vilket innebär att bolaget värderas till 7ggr sitt eget rörelseresultat.

Intressanta triggers kommande år

7.GlycoVisc är en patenterad beredning för behandling av artros, vilket är en form av reumatism som kan uppkomma i bland annat knäleden. GlycoViscTM godkändes för försäljning i EU under 2008.

8.CE-märkningen kom efter att den kliniska prövningen av GlycoVisc kunde visa att produkten var säker. I studien framgick även att patienterna upplevde en klar smärtlindring och minskning av svullnad i det behandlade knäet. Resultaten visade att drygt 91 procent av de patienter som deltog i studien uppgav att behandlingen var bra eller mycket bra.

9. Bolaget kan slå sig in på nya marknader. USA , japan?

Plasmaexpander RescueFlow® är en återupplivningsvätska som ges till människor med livshotande blodförluster vid olyckor eller våldsdåd. RescueFlow® ges för att snabbt öka och därefter upprätthålla volymen i blodbanan. En infusion av 250 ml ger en snabb blodvolymsökning på ca 900 ml.

RescueFlow® marknadsförs för närvarande i ett tiotal länder.

RescueFlow® - FASS

RescueFlow® är en återupplivningsvätska som ges till människor med livshotande blodförluster vid olyckor eller våldsdåd. RescueFlow® ges för att snabbt öka och därefter upprätthålla volymen i blodbanan. En infusion av 250 ml ger en snabb blodvolymsökning på ca 900 ml.RescueFlow® marknadsförs för närvarande i ett tiotal länder.RescueFlow® - FASS

Ganska så intressant lista som kuriosa på toppsäljare på apoteket som biophausia äger

citodon +10% 58,8Mkr

Dexofen -6,59% 20Mkr

Laxabon +8% 7, 9Mkr

novalucol -1,49% 25,2Mkr

Novaluzid 9,9% 8,2Mkr

paraflex 12,4% 12,5Mkr

suscard -6,85% 13,6Mkr

tiparol 12,3% 13,5Mkr

Amlodipin Bmm Pharma+28,09% = 7,7Mkr

Cetirizin Bmm Pharma -34,57 % = 5, 3 Mkr

Citalopram BMM Pharm + 1702%=9,9Mkr

Diclofenac BMM Pharma +42.6%= 19 Mkr

Digoxin Biophausia +0,49%= 14,2Mkr

Finasterid BMM Pharma +103,4%=5,5Mkr

Naproxen Bmm Pharma +54.6%= 6, 3Mkr

Nitroglycerin Bmm Pharma 19.52%=7Mkr

Omeprazol Bmm Pharma +53.29%=25Mkr

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?