Post entry

Biophausia: det nya Meda?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Biophausia är ett läkemedelsbolag eller s.k Specialty Pharma bolag med verksamheten förlagd i dom nordiska länderna, Holland samt Polen. Biophausia var från början ett rent forskningsbolag men har gjort en kovändning till att bli en parallellimportör av mediciner och man säljer eller köper även mediciner som man har licensierat in från olika läkemedelsbolag.

Sommaren 2008 köpte Biophausia en portfölj av Astra&Zeneca bestående av 16 receptbelagda kända mediciner. Prislappen: 535 miljoner. Dom 16 medicinerna omsätter runt 200 miljoner per år med en rörelsemarginal på c:a 50 %. Astraportföljen kommer att påverka resultatet positivt redan för Q4 på ett påtagligt sätt. Bolaget har också tecknat ett exklusivt avtal med det kinesiska läkemedelsföretaget ShenZhen Zhijun som ger bolaget ensamrätt att sälja tre olika antibiotikum på den Europeiska marknaden.

I läkemedelsportföljen som består av 22 original och licensierade läkemedel finner vi bl.a indikationsområdena , cytostatika, smärta, antihistamin, antiepilektikum, samt läkemedel mot illamående efter operation eller cellgiftsbehandlingar, för att nämna några i den väldiversifierade portföljen. Livsviktiga mediciner för många patienter.

EU godkände GlycoVisc 2008 som är en patenterad behandling av artros i knäleden, en form av reumatism.

Siffror i korthet för perioden jan-sept 2008.

Nettoomsättningen blev 412 mkr (328) av

Rörelseresultat före avskrivningar 49 mkr (41)

Rörelseresultatet blev 39 mkr (36)

Resultatet efter skatt blev 34 mkr (17)

VPA före utspädning blev 0,17 kr (0,08)

Försäljningsökningen för årets nio första månader blev hela 26% och Ebitdmarginalen var 12% under dom första nio månaderna men ökade till fina 16% under det tredje kvartalet som normalt är det svagaste. Rörelseresultatet ökade ebitda med 21 % till 49 mkr (41) Bolagets mål är att växa organiskt med c:a 15-20% per år och med en Ebitdamarginal på 25-30 % med den befintliga strukturen. Jag tror att bolaget kommer att lyckas med den målsättningen.

Det pågår ett "chicken race" på medicinmarknaden där en del bolag dumpar priserna på licensierade produkter i jakten på marknadsandelar och några bolag håller på att lämna marknaden vilket ökar på prispressen ytterligare då man håller på att sälja ut lagren. Det verkar vara av en övergående natur och om bolaget kan behålla sina marknadsandelar under "chickenracet" så öppnar sig nya möjligheter att ta nya marknadsandelar när några av konkurrenterna lämnar arenan och andra kastar in handduken...

I takt med att nya produkter kommer ut på den nordiska marknaden, Baltikum och Polen så kommer intäkterna att öka. Vid utgången av perioden så fanns det 17 st produkter på marknaden under segmentet licensierade produkter och ytterligare 13 st produkter var godkända men ännu inte ute på marknaden. Bolaget har ytterligare 32 st produkter under registrering. Köpet av AstraZenecas medicinportfölj gör att bolaget kommer att växa kraftigt framöver.

Börskursen i Biophausia har halverats under förra årets kaosartade handel och är på tok för billig på nuvarande nivåer. En klar kursdubblare och bolaget bör kunna omsätta c:a 740 mkr med en ebitda runt 0,35-0,45 kr/aktie för helåret 2008. För 2009 räknar jag med kraftig vinstökning till 0,65-0,75 kr ebitda.

Riktkursen på aktien blir 3,0-3,5 kr på 12 månaders sikt.

Biophausia har förlustavdrag om 270 mkr.

Biophausia är en liten ettrig hungrig underdog i Specialty Pharma branchen, och man växer fint enligt plan och jag ser på bolaget som det nya Meda på börsen. Insiderköp av bl.a VD förra veckan hör till det positiva i sammanhanget. Bolaget ser ljust på framtiden och Biophusia är en bra defensiv placering på en turbulent börs.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?