Post entry

Betsson: fortfarande på tillväxtspåret

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Betssons bokslutsrapport kom in ungefär som väntat om man tar hänsyn till engångsposter på 15 miljoner. Bolaget är fortsatt på tillväxtspåret.

Fjärde kvartalet ökade omsättningen med 77 procent till 189,7 miljoner. Aktiva kunder ökade till 107.000 ( + 18 procent jämfört med föregående kvartal) Rörelseresultatet ökade till 43,5 miljoner (22,8) Kvartalets resultat har belastats med poster av engångskaraktär med 15 miljoner varav merparten avser justeringar för årets föregående kvartal.

För helåret ökade omsättningen till 649 miljoner (+121 procent) Rörelseresultatet ökade till 189,9 miljoner (18,9) Koncernens resultat efter skatt uppgick till 179,4 miljoner (32,0) motsvarande 4,54 kr per aktie (0,84)

Likvida medel ökade med 63 miljoner till 233 miljoner vid årsskiftet. Man föreslår utdelning med 5 kr per aktie inklusive extra utdelning på 1,50 och man skriver att överföringen ska ske till aktieägarna genom ett inlösensprogram och man återkommer om detta. Man skriver även att januari börjat bra med 6 procents högre omsättning än tidigare rekordmånaden december 2007. Februari har börjat ännu bättre. Man har under fjärde kvartalet ökat tillväxtsatsningen genom ökad marknadsföring vilket har varit framgångsrikt och gett ökade spelintäkter och kunder. Kvartalet har belastats med en engångskostnad på 5 miljoner avseende ej genomfört bolagsförvärv.

Vid utgången av 2007 uppgick antalet registrerade kunder till 996.000 vilket är en ökning med 15 procent gentemot föregående kvartal och med 83 procent mot Q4 2006. Antalet aktiva kunder ökade med 18 procent till 107.000.

Bolaget är nu etablerat i 15 länder med Norden som sitt starkaste fäste men man växer nu snabbare i övriga Europa. I januari har man inlett verksamhet i Peru och avser att utvärdera möjlighet att växa i Sydamerika. Betsson skriver att politiska beslut kan påverka verksamheten men ett flertal EU-domar talar till spelbolagens fördel. Inom den närmaste framtiden kommer sannolikt flera europeiska spelmonopol att utsättas för utmaningar i form av nationella domstolsprocesser. Trycket på länderna inom EU att förändra lagstiftningen och tillåta konkurrens har ökat starkt under 2007. Betssons bedömning är att Norges intentioner att förbjuda internetspel är svåra att genomföra. Betsson skriver att Norge är en av deras tre största marknader och ett förbud skulle påverka negativt på kort sikt. Betsson bedömer att marknaden för internetspel ska växa med 20 - 30 procent under året och man avser att växa mer än marknaden.

Sammanfattningsvis så finns det både hot och möjligheter för Betsson. Mitt emellan det en försiktigt värderad aktie i förhållande till tillväxten. Bolaget är överkapitaliserat och behöver inte göra några större investeringar. Man har varit nära att köpa ett annat spelföretag under året och vi kan nog räkna med att det kommer något köp ganska snart eller att man själva blir uppköpta. Det är en styrka för ett spelbolag att vara stora och kända.

För 2008 sätter jag en försiktig vinstprognos på 6,50. Trots den starka tillväxten så finns det en del risker inte minst politiskt så jag nöjer mig med ett p/e på 16 vilket ger en målkurs på 104 kr på 12 månader. Rekommendationen blir därmed köp.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?