Post entry

Beijer Alma - lönsam tillväxt, attraktiv direktavkastning

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Beijer Alma Ab saluför fjädrar och specialkabel i en lycksam lönsam kombination.

Beijer och Alma har två dotterbolag

Lesjöfors AB som är en fullsortimentsleverantör av standard- och specialproducerade industrifjädrar, tråd- och banddetaljer.

Habia Cable AB är en av Europas största tillverkare av specialkabel till kunder inom telekom, försvar, kraftgenerering och industri.

Betydelsefulla ägare

Investmentbolaget Svolder tillhör storägarna och innehar tio procent av kapitalet och nästan fem procent av rösterna. De har under våren 2008 stärkt sitt grepp om Beijer & Alma.

Försäljning och vinst

Försäljningen ligger på stabila 400 Mkr per kvartal, totalt ca 1200 Mkr per år, de senaste åren. Bruttomarginalen har under samma tidsperiod en svag dragning uppåt och tangerar nu 37 procent. Bruttomarginalen är ett nyckeltal som visar hur stor andel av försäljningen som återstår för att täcka löner, övriga rörelsekostnader.

En stor orderstock bådar gott inför framtiden. Vinstmarginalen ligger på 17 procent.

Lägre råvarupriser och starkare efterfrågan gynnar marginalerna i Beijer & Alma.

Accelererad tillväxt och rekordresultat

- Nettoomsättningen under första halvåret ökade med 11% till 952 Mkr (853) och under andra kvartalet med 14% till 501 Mkr (441).

- Resultatet efter finansnetto under första halvåret förbättrades till 168,3 Mkr (147,1) och under andra kvartalet till 90,4 Mkr (75,7).

- Vinsten per aktie efter skatt under första halvåret var 4,48 kr (3,88) och under andra kvartalet 2,39 (2,01).

En högavkastare

Under 2008 fyller Beijer & Alma 25 år. De gör detta med heder. Marginalerna är rekordartat goda och avkastningen på eget kapital hela 25 procent.

Direktavkastningen på 6 procent tillhör de bättre på aktiemarknaden. Utdelningen har varit på denna höga nivå de senaste åren. Så sent som våren 2008 höjdes den med 67 procent för att markera optimismen inför framtiden.

Internationell expansion

Den internationella försäljningen är en av hemligheterna till att det går så bra. Positionerna har hela tiden flyttats fram. Under året har en fabrik börjat byggas i Kina, och Heba Cable expanderar österut och öppnar försäljningskontor i Moskva.

Soliditeten är fantastiska 63 procent. Denna finansiella styrka lägger grunden för fortsatt tillväxt. Avsaknaden av lån ger möjlighet att expandera när lämpliga objekt dyrker upp, eller helt enkelt överleva om svårtider skulle sätta in. Många företag nöjer sig med en soliditet på 30 procent som jämförelse.

Riskanalys

Företaget säljer främst till industrin. Diversifiering minskar företagsspecifika hot.

Telekombranchen, det näst största kundsegmentet är känsligare, då färre kunder stör för en större andel.

Geografiskt är Europa fortfarande huvudmarknad. Det innebär att en nedgång i konjunkturen här påverkar mest.

De viktigaste marknadsriskerna är kopplade till valuta och prisutvecklingen på råvaror.

Euro är den mest betydelsefulla valutan. Beijer & Alma hedgar för att skydda sig mot oväntade valutanedgångar. Den turbulenta råvarumarknaden påverkar produktionskostnaderna. I årsredovisningen finns en graf som visar effekten i resultatet om priset förändras med 5 procent. Stål och stållegeringar får då effekten 13 miljoner kronor, och Euron tio miljoner kronor. Plus eller minus, beroende på varåt det drar.

Värdering

Ett p/e tal på tio är för alldeles för billigt för denna fina underleverantör. Borde snarare kosta över hundralappen. Så sent som för 12 månader sedan var aktiekursen strax under 110 kr. Jag tror att den kommer tillbaka dit, bara marknaden blir på bättre humör. Bolaget förutser fortsatt god efterfrågan på företagets produkter.

Det som håller tillbaka aktien, är dess låga likviditet.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?