Post entry

BE Group: starkaste resultatet någonsin

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

En lyckad vår, med löften om vinstförbättringar under det andra halvåret 2008.

Det andra kvartalet blev en fullträff för stålgrossisten BE Group. En ökad nettoomsättning, ett starkt förbättrat resultat och stärkt marginal. Resultatet per aktie hamnade på 2,72 kr (2,17 kr). Detta är den framgångsrikaste delårsrapporten i BE Groups historia.

Framtiden ser ljus ut, med stigande priser på handelsstål och stabil efterfrågan. BE Group förväntar sig att helårsresultatet "avsevärt" kommer att överträffa det från 2007. Däremot ser det osäkrare ut inom rostfritt stål, där prisutvecklingen sannolikt blir negativ.

Det kan bli aktuellt med ytterligare prishöjningar på handelsstål under det tredje kvartalet, eftersom att järnmalm, kol och frakter ligger i en uppåtgående trend. Prishöjningarna gynnar BE Group, och är även ett tecken på att efterfrågan övergår utbudet.

Andra halvåret 2008 kommer att bli lätt att överträffa, då jämförelsesiffrorna är förhållandevis låga.

En stor efterfrågan på stål i både Sverige och Finland har bidragit till rekordresultatet. Sverige och Finland står för 90 % av försäljningen.

I Europa har BE Group förbättrat sin position, under kvartalet, genom köp av Ferram Steel, i Tjeckien.

För att tillväxtmålet skall nås, behöver BE Group göra ytterligare två förvärv under året.

Målet för tillväxt är att den ska ligga över 5 procent mätt över tolv månader. Den har under den senaste tolvmånadersperioden varit negativ. För andra kvartalet blev den 2,1 procent.

Bedömare skulle vilja se större förvärv, än de gjorda. Vårens affärer betecnas som "små".

Stålbranchen är starkt cyklisk, men den nuvarande uppgångsfasen uppskattas kunna hålla i sig ytterligare något år.

Värderingen av aktien har alltid varit låg. Introduktionskursen låg på 62 kronor i november 2006. Aktien kostar ungefär detsamma idag. Den höga direktavkastningen har varit skyddande för aktiekursen. Den ligger nu på 5,8 procent.

P/E-talet kan beräknas till 10 om man i runda tal räknar med att vinsten för 2008 hamnar på 6 kr.

Det finns en risk i att köpa ett konjunkturkänsligt bolag, som BE Group. Marknaden kan vika när man minst anar det, men sammantaget så ger bolaget ett gediget intryck, och i kombination med en god direktavkastning blir rådet att göra som det trettiotal medarbetare som tecknat sig för aktiesparplan 2008, dvs ställa sig på köparsidan.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?