Post entry

BE Group: kommentar till rapport

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Fortsatt oklart från BE Group kan vara ett bra köptillfälle

BE group landade i en räntabilitet på operativt kapital på 63 procent på helåret, en försäljningsminskning jämfört med 4:e kvartalet 2006 på 7 procent sista kvartalet och en resultatminskning på 57 procent. Av resultatminskningen kan cirka hälften förklaras av lagervärdesjusteringar och den andra hälften av volym och marginalförändringar. Man skriver att den underliggande bruttomarginalen sjunker till 15,7 procent från 17 främst pga prispress på rostfritt. Man säger också att man i stort sett sålt rostfritt helt utan marginal under kvartalet eftersom man skrev ned lagret 30/9 till bedömt försäljningsvärde.

Vid förra delårsrapporten så gjorde bolaget en engångsnedskrivning på 27 Mkr och det skulle alltså motsvara att man fick sälja utan marginal under kvartal 4. Det är något märkligt om detta skulle stämma eftersom man då skulle haft lager motsvarande ett kvartals försäljning just på rostfritt vid förra kvartalsslutet. Man hade totalt ett lager på 1,1 miljarder vid start av kvartal 4 och hade totala anskaffningsvärden för sålda varor på 1,5 miljarder. Man borde alltså ha omsatt lagret cirka 1,4 ggr under perioden och inte bara en gång.

Osäkerheten framåt ligger mycket i hur omsättningen kommer att påverkas. Den underliggande marginalen verkar ligga hyggligt uppe och skulle legat högre om man sålt rostfritt med normala marginaler.

Under 2002 - 2006 hade man marginaler på mellan 16 - 18 procent. Jag hittar tyvärr inte äldre siffror varför jag inte kan kolla ytterligare. På grund av nickelsiffrorna så är årets marginal något lägre och landar på 15,2 procent. Frågan är vad som är en rimlig marginal framåt.

Om vi antar att alla kostnader/intäkter utom varor stiger med 5 procent och att marknaden kräver PE12 i lågkonjunktur nästa år så har marknaden räknat med att BE Group ska minska sin försäljning med cirka 14 procent. (Vilket enligt mig inte känns särskilt realistiskt.)

Även med den osäkerhet runt framtida omsättning som finns tycker jag att man gott kan behålla sina BE Group eller köpa en liten post om man inte äger. Medan man väntar på en rimlig värdering får man också en hygglig utdelning, 3,50 kr är föreslagen för 2007 och det lär säkert inte bli lägre för året som följer om väntan på klarhet blir lång.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?