Post entry

Balder: fastigheter till halva priset

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Balder är ett fastighetsbolag som inriktar sig på kommersiella fastigheter i Stockholm, Göteborg och Malmö. Företaget har ett år med stor kursnedgång bakom sig och handlas idag till en mycket attraktivt kurs.

Företaget har tidigare ägt en del industrifastigheter varav många avyttrades under föregående år. Fastighetsbeståndet består av 47% kontor 22% handelsfastigheter, 6% bostäder, 1% projekt, 1% industrifastigheter och 23% övriga fastigheter. Den uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 551 000 kvm till ett värde av cirka 6,8 Mdkr. Balder jobbar hela tiden med att förfina sitt fastighetsbestånd och strävar efter expansion.

Företaget har under föregående år förädlat sitt fastighetsbestånd med målsättningen att vara inriktat på kommersiella fastigheter i Sveriges tre största städer. Den uthyrningsbara ytan har därmed minskat men det genomsnittliga hyresvärdet per kvadratmeter har ökat.

Balder presenterar ett resultat efter skatt på 784,8 Mkr vilket motsvarar 48,39 kr per aktie. Detta ger ett p/e tal på 1,41. Något man bör ta med en nypa salt då resultatet mestadels består av orealiserade värdeförändringar. En intressantare siffra i sammanhanget är förvaltningsresultatet som visar resultatet av uthyrningsrörelsen och bortser från fastigheternas värdeförändringar.

Förvaltningsresultatet uppgick under förra året till 179,2 Mkr vilket motsvarar 11,05 kr per aktie. Då Balder kan utnyttja underskottavdrag är resultatet ungefär detsamma som vinsten, vilket innebär att p/e talet skulle ligga på cirka 6,15 om man bortsåg från de orealiserade värdeförändringarna och endast såg till föregående års intjäningsförmåga. Detta innebär i princip en avkastning på 15% på dagens börsvärde.

Det största hotet mot fatighetsföretag är i regel räntestrukturen och i dessa tider som präglas av finanskrisen bör man vara extra vaksam mot företagens soliditet.

Soliditeten uppgår till 30,1% och den genomsnittliga upplåningen motsvarar en ränta på 4,8 %. En förändrad marknadsränta med en procentenhet skulle påverka räntekostnaderna med +12,9 Mkr/ -24,2 Mkr. Detta anser jag som relativt goda fortsättningar även för ett sämre framtida ränteläge.

Balder strävar efter att expandera i snabb takt och för att kunna växa maximalt väljer man därför att ha låg utdelning. I år föreslås en utdelning motsvarande 1 kr/ aktie vilket ger en direktavkastning på 1,42%.

Utdelningen är relativt låg men detta banar väg för vidare expansion och hög framtida avkastning.

Företagets egna kapital uppgår till 2 241,1 Mkr vilket motsvarar cirka 141 kr/ aktie. Substansvärdet ligger högt över börskursen och ger en substansrabatt på cirka 50% vilket i grund och botten innebär att man kan köpa en krona för 50 öre. Jag bedömer därmed aktien som billig och tror att den kommer ta fart uppåt i takt med att utdelningen ökar i framtiden.

Jag rekommenderar köp av Balder och ser aktien som en bra långsiktig investering. Med tanke på att en stor del vinsten återinvesteras kommer substansvärdet fortsätta att öka och jag ser en stor potential för en hög framtida direktavkastning.

S
s
Member since Apr 14 2008

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?