Post entry

Axis: tillväxten fortsätter

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Axis-aktien har tappat nästan 30 procent sen början av året. Jag tycker detta är en klar överreaktion då bolaget är relativt okänsligt för konjunkturen. Dessutom tror jag att bolaget kan expanderar sin rörelsemarginal mer än vad marknaden tror. Således rekommenderar jag köp på aktien.

Axis viktigaste affärssegment är video-området som står för mer än 90 procent av Axis totala försäljning. Detta omfattar digitala kameror samt videoservers (för inspelning av bilder).

Efter en närmare undersökning av marknadens estimat för Axis finner jag att mina estimat ligger betydligt högre på vinsten för 2008 och 2009. Anledningen till detta är att jag tror på en fortsatt marginalexpansion från dagens nivåer om 22 procent till cirka 25 procent. Dessutom förväntar jag mig att vinsten per aktie för 2008 hamnar på 5,14 kronor vs. marknadens förväntningar om cirka 4,7-4,8 kronor.

Anledningar till min optimistiska syn är tredelad:

1. Unik marknadstillväxt. Den totala marknaden för kameraövervakning under 2007 omsatte troligen runt 2,0-2,5 miljarder dollar. Av denna marknad är ungefär 80-85 procent analoga kameror och endast cirka 15-20 procent digitala kameror. Således är penetrationen av digitala kameror (Axis huvudsegment) mycket låg. Detta borgar för en hög marknadstillväxt de närmaste åren, troligen runt 40 procent per år. I dagsläget har Axis en 30+ procentig marknadsandel och är nummer ett i världen inom digitala kameror.

2. Unikt bolag . En av de viktigaste aspekterna när det gäller Axis är deras affärsmodell och deras distribution och försäljningsmodell. I princip sköter Axis 14000+ återförsäljare och systemintegratörer försäljningen. Således skalar Axis affärsmodell mycket bra utan att Axis själva måste anställa alltför mycket personal. En annan intressant aspekt är att Axis återförsäljarnät byggdes upp under 1990-talet för försäljning av olika printserverprodukter. Således är Axis varumärke mycket känt inom dessa kretsar och dessutom har således Axis stor erfarenhet av att ta en teknikprodukt ut i världen och slåss med de stora spelarna.

3. Konjunkturokänsligt . Säkerhetsinstallationer är relativt okänsligt för den ekonomiska konjunkturen. Ser jag tillbaka de sista 10 åren har säkerhetsbranschen i snitt växt med cirka 7-14 procent per år och speciellt efter den 11 september har säkerhetsmedvetandet runt om i världen ökat dramatiskt. Således sker investeringar i övervakning snarare beroende på rädsla och säkerhet än rent ekonomiska aspekter.

Axis Q4-rapport var visserligen lite svag men detta tror jag till stora delar var tillfälliga effekter som gjorde att försäljningstillväxten var lite sämre än marknadens förväntningar. Även bolagets VD underströk att han inte ser några som helst tecken på avmattning inom deras segment, givet att inte den globala ekonomin helt rasar samman.

Sammanfattningsvis rekommenderar jag att köpa Axis-aktien framförallt beroende på den starka tillväxten och den unika position som Axis befinner sig i. Mitt motiverade värde på 6-12 månaders sikt ligger på 165 kronor.

Estimat:

Försäljning 2008e: 2218 MSEK

EBIT 2008e: 506 MSEK

VPA 2008e: 5,14 kronor

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?