Post entry

Axis: ökad osäkerhet

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Strax efter min förra köprekommendation kom Axis med en vinstvarning. Trots ökad osäkerhet är aktien fortfarande billig.

Axis är ett IT-företag som erbjuder nätverksvideolösningar och inriktar sig i huvudsak på den snabbväxande marknaden för professionella videoinstallationer. Företaget är marknadsledande och den drivande kraften är skiftet från analoga till digitala lösningar.

FRAMTID

Det är fortfarande den gamla analoga kameratekniken som står för över 80% av kameraövervaknings-marknaden. Skiftet pågår från analogt till digitalt och det är det som gjort att Axis vuxit ordentligt de senaste åren. Enligt IMS research förväntas tillväxten för marknaden vara över 30% om året de kommande fem åren vilket är något lägre än de senaste fem åren men fortfarande en mycket snabb tillväxt. Då Axis är marknadsledande med en marknadsandel på ca 30% ser det på några års sikt mycket bra ut för bolaget. Ännu syns inga tecken på ökad konkurrens och förlorade marknadsandelar vilket är något att hålla utkik efter.

På kortare sikt är osäkerheten dock mycket stor. Många kunder har senarelagt sina ordrar och Axis varnade nyligen för att tillväxten är betydligt långsammare än tidigare. Den oroliga ekonomin gör att många detaljhandelskedjor avvaktar med projekt. Därför är tillväxtutsikterna på kort sikt mycket osäkra vilket Axis också medger i ett pressmeddelande från mitten av December.

Den starkare dollarn gynnar Axis och kommer att mildra inbromsningen en del om än inte helt. Det råder dock få tvivel om att Axis kommer att fortsätta växa även nästa år även om tillväxttakten blir betydligt lägre. De långsiktiga målen kvarstår dock och tillväxttakten bör återgå till normal nivå förr eller senare.

VÄRDERING

En riktig tillväxtaktie som Axis bör handlas till en premie gentemot börsen i övrigt. Det gör också Axis men i förhållande till det långsiktiga tillväxtmålet ter sig aktien billig. Tidigare hade jag en vinstprognos på 4.2kr för 2008 och 5.3kr för 2009. Nu sänker jag vinstprognosen till 4.1 kr för 2008 och 4.7 kr för 2009. Det ger ett p/e tal på 12.2 för 2009 års vinst vilket får anses som attraktivt med tanke på tillväxtpotentialen. Prognosen får dock anses som mycket osäker och bolaget har vinstvarnat flera gånger under 2008 och fortsatta vinstvarningar är ingen omöjlighet. På fem års sikt känns köpet dock som givet.

SLUTSATS

Trots viss osäkerhet om det kommande årets tillväxt är bolaget världsledande inom en på längre sikt snabbväxande marknad. Rekordlåg värdering talar för köp men det finns fallrisk vid fortsatta vinstvarningar. Potentialen är dock större än risken, åtminstone för den som investerar på några års sikt. Därför består min köprekommendatin trots den senaste månadens underprestation av aktien.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?