Post entry

Axis: fortsatt köpvärd

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Sedan min förra köprekommendation är Axis ned med 2% samtidtigt som börsen i övrigt fallit med nästan 30%. Trots den relativa överavkastningen är jag fortsatt positiv till aktien.

Axis är ett IT-företag som erbjuder nätverksvideolösningar och inriktar sig i huvudsak på den snabbväxande marknaden för professionella videoinstallationer. Företaget är marknadsledande och den drivande kraften är skiftet från analoga till digitala lösningar.

FRAMTID

Axis har en ledande ställning på en marknad som bör kunna växa snabbt i många år framöver. IMS Research förväntar sig att den totala världsmarknaden för nätverksvideoprodukter kommer att växa i snitt 35% de kommande fem åren. Dessutom har Axis ökat marknadsandelen inom området till 33,5% från tidigare 32%.

Det är mycket få branscher som väntas växa så snabbt och stabilt de kommande fem åren. Tillväxttakten har skruvats ned något från förra året men den är fortfarande mycket hög. Under året har Axis sagt att många skjuter upp på beställningar på grund av finanskrisen men att ordrarna kommer någon månad försenat. På sikt spelar det ingen större roll om ordern kommer idag eller om en månad. Då tillväxten framför allt drivs av övergången till digitala lösningar bör den vara stabil och relativt konjunkturokänslig.

Då marknaden får anses som relativt stabil bör risken istället vara en ökad konkurrens. Något sådant har vi dock inte sett ännu och så länge Axis inte förlorar marknadsandelar ser det mycket bra ut.

Att bolaget har en fin balansräkning och god utdelningsförmåga lär fortsatt belönas av marknaden i desa tider.

VÄRDERINGEN

Min förra vinstprognos per aktie låg på 4 kr för 2008 och 5,3 kr för 2009. Då den senaste rapporten var bättre än väntat skruvar jag upp min vinstprognos något. Nu förväntar jag mig 4,2 kr för 2008 och 5,3 kr för 2009.

Detta ger ett p/e tal på 14 för 2009 vilket är mycket lågt med tanke på den konjunkturstabila tillväxten. Bristen på riktiga tillväxtaktier kombinerat med den fina balansräkningen gör att nedsidan bör vara ordentligt begränsad. Tidigare har aktien handlats kring ett p/e tal på 40. Givet tillväxten är det inte helt omotiverat men med tanke på hur börsen i övrigt ser ut är det knappast troligt att vi får se en sådan värdering på länge. Det är dock troligt att aktien värderas upp till ett p/e tal på mellan 20 och 30 vilket ger en ordentlig uppsida från dagens kurs.

SLUTSATS

En hittills stabil vinsttillväxt kombinerat med sunda finanser och låg värdering gör Axis till ett givet bolag i portföljen. Bristen på konjunkturstabila tillväxtbolag på börsen garanterar ett ständigt intresse från investerare och ger en begränsad nedsida. Trots att aktien gått betydligt bättre än index sedan sommaren kvarstår köprekommendationen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?