Post entry

Axis: bra tillfälle att köpa

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Axis har tidigare handlats till en farligt hög värdering. Efter den senaste tidens kursfall kan det vara värt ett chansköp.

Axis är ett välskött bolag med spännande framtidsutsikter. De utvecklar och levererar system för digital videoövervakning. Analoga kameror står för cirka 80 % av marknaden men det förväntas att digitala kameror skall ta över mer och mer. Det är främsta anledningen till att Axis är så intressanta. De är nämligen världsledande inom den digitala videoövervakningsbranschen. Alltså borde företagets utveckling vara mer beroende av hur fort övergången till det digitala går än hur världsekonomin utvecklas i övrigt. Marknaden förväntas växa med 40 % om året de kommande åren. Axis har därför en fin vinsttillväxt och förväntas ha det ett bra tag till. Det är naturligtvis denna vinsttillväxt investerare vill åt och det är därför aktien handlades till mycket höga p/e tal tidigare.

Framtid

Framtiden ser som nämnts mycket ljus ut för Axis. Efterfrågan på övervakningskameror är stabil och det är framför allt övergången till det digitala som gynnar bolaget. Där är Axis världsledare och har en marknadsandel på drygt 30 %. Bolaget är verksamt över hela världen.

Bolaget har vuxit ordentligt de senaste åren och även aktien har klättrat i hög takt. Men det troliga är att bolaget kan växa länge till. Ledningen har bevisat sig kunniga och bolaget fortsätter att utveckla sig stadigt.

Risker

Den främsta risken är nog ökad konkurrens. Den fina vinsttillväxten kommer naturligtvis dra till sig många som vill ha en del av kakan. Men än så länge märker vi inte av att Axis förlorat några marknadsandelar.

Marknaden tycks vara konjunkturstabil och borde inte drabbas så illa av en eventuell lågkonjunktur. Helt immun är naturligtvis branschen inte och försäljningen kan drabbas negativt.

Dollarexponeringen är också en risk även om den också kan ses som en möjlighet. Skulle dollarn fortsätta att falla kommer det inte att gynna Axis.

Värdering

Att värdera ett företag som Axis är inte det lättaste. Tidigare handlades aktien till p/e tal över 40. Med tanke på vinsttillväxten kan det väl i och för sig motiveras men jag försöker alltid hålla mig undan aktier med för höga p/e tal. Den dag tillväxten försvinner straffas aktien väldigt hårt om p/e talet är högt och det är väldigt få företag som kan växa tillräckligt länge för att försvara en så hög värdering.

Efter de senaste månadernas kursfall har dock värderingen kommit ner betänkligt. Aktien har nästan halverats. I och för sig har vinstprognoserna kommit ner en del också. Till nuvarande kurs på 89 är p/e talet cirka 21 på min prognos på 4,2 kr i vinst per aktie för 2008. För ett konjunkturokänsligt tillväxtbolag är det ingen hög värdering. Dessutom är kassan stor i bolaget.

Slutsats

De två senaste kvartalsrapporterna har varit en besvikelse för marknaden och det är anledningen till att värderingen kommit ned så mycket. Jag har dock svårt att se att aktien kommer att bli mycket billigare än så här. Tillväxten kommer att bestå länge än och ännu syns inga spår av förlorade marknadsandelar.

Jag anser att ett bolag som Axis skall värderas till minst p/e 25. Det ser sannolikt ut att bolaget kommer att växa ordentligt de kommande åren och då kommer aktien att följa med.

Av denna anledning rekommenderar jag köp och sätter den blygsamma riktkursen 105 kr för februari 2009. Det är en uppgång på 18 % från dagens kurs.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?