Post entry

Axis: billig tillväxt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Axis är ett mycket fint tillväxtbolag som nu kan köpas till rabatt. Ett givet köpläge för den långsiktige.

Axis är ett IT-företag som erbjuder nätverksvideolösningar och inriktar sig i huvudsak på den snabbväxande marknaden för professionella videoinstallationer. Företaget är marknadsledande och den drivande kraften är skiftet från analoga till digitala lösningar.

FRAMTID

Bolagets mål är att växa med minst 20% om året. Enligt IMS Research förväntas branschen växa med minst 30% om året bara i USA. Tidigare låg den siffran på 40%. I år har Axis aktie fallit kraftigt pga av att man märkt av en inbromsning av efterfrågan. Det är framför allt detaljhandeln i USA som senarelagt sina ordrar. Även den svaga dollarn har påverkat resultatet negativt. Dock så är tillväxten fortfarande väldigt hög och bolaget bör klara sina mål och växa stabilt i många år. Även om konjunktursvackan påverkar negativt bör tillväxten hålla sig starkt eftersom den framför allt drivs av övergången från analogt till digitalt.

Avkastningen på eget kapital var 50% 2007 och har varit i stigande trend i många år. Även om 2008 inte kommer visa sådana siffror är den långsiktiga tillväxten intakt. Ett fin balansräkning och starkt kassaflöde möjliggör en fortsatt hög direktavkastning. En hög soliditet ger extra stabilitet åt företaget. Alla nyckeltal ser med andra ord väldigt bra ut historiskt, vilket stärker tron att Axis kommer lyckas bra även i framtiden. Speciellt som branschen väntas växa med över 30% om året i många år. Ännu märker man inte av någon större konkurrens även om det naturligtvis är en risk på lite sikt.

VÄRDERINGEN

Tidigare år har bolaget värderats till ett p/e tal på 40. Med tanke på tillväxten har detta varit motiverat. Vinstprognosen för 2008 ligger på ca 4kr per aktie och 5,3kr för 2009. Det ger p/e tal på 19 respektive 14. Med tanke på den höga vinsttillväxten är detta mycket attraktivt. Håller tillväxten så bör aktien värderas upp ordentligt på något års sikt.

SLUTSATS

Vi kan konstatera att bolaget historiskt visat upp mycket fin lönsamhet. Detta i en bransch som väntas växa ordentligt i många år till. Med tanke på vinsttillväxten borde aktien kunna dubblas i värde utan för den skull vara övervärderad. Den låga värderingen sänker den långsiktiga risken rejält i aktien. Det är få bolag som kan visa upp en sådan tillväxt som Axis. Ett sådant bolag brukar älskas av marknaden och därför bör det bara vara en tidsfråga tills börsen omvärderar aktien ordentligt. Håller vinst-och tillväxtprognoserna bör aktien dubblas på ett par års sikt. Bromsar tillväxten in har vi i alla fall en begränsad nedsida tack vare den redan låga värderingen.

Ett klart köp för den långsiktige. Det är inte ofta man kan köpa en snabbväxare så billigt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?