Post entry

Axis: bara för den långsiktige

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Sedan min förra köprekommendation har Axis stigit med 24% och därmed gått bättre än index. Värderingen har också kommit upp och det gäller att vara försiktig.

Axis är ett IT-företag som erbjuder nätverksvideolösningar och inriktar sig i huvudsak på den snabbväxande marknaden för professionella videoinstallationer. Företaget är marknadsledande och den drivande kraften är skiftet från analoga till digitala lösningar.

FRAMTID

De långsiktiga tillväxtmöjligheterna för Axis är mycket goda. Marknaden för videoövervakning är långt ifrän mätt och så länge man inte förlorar marknadsdelar till stora drakar som till exempel Sony bör man inte oroa sig även om tillväxten drabbas av lågkonjunkturer. Marknadsandelen är fortfarande omkring 30%.

För 2009 och 2010 är det dock mycket osäkert hur vinsten utvecklas för Axis. Axis lämnar ingen prognos i sin senaste rapport men konstaterar att marknaden är fortsatt svag och aktiviteten inom samtliga kundsegment är lägre än den var under 2008. Det senaste året har resultaten varit mycket ryckiga och vinstvarningar har varvats med rapporter som ibland varit betydligt bättre än väntat. Investerare har med andra ord ryckts mellan hopp och förtvivlan. Bolagets dollarkänslighet skapar också stor osäkerhet på kort sikt eftersom valutorna varit väldigt volatila det senaste året.

På längre sikt är det betydligt stabilare och en långsiktig tillväxt på minst 20% om året är fortfarande ett mycket trovärdigt mål för bolaget.

VÄRDERING

Axis har historiskt handlats till en premie mot börsen i övrigt. Så även idag och med tanke på tillväxtmöjligheterna är det helt klart motiverat. Riktigt fina tillväxtbolag finns det ont om på börsen.

Vinstprognoser har under året justerats både upp och ned i väldig fart. Efter den senaste rapporten har prognoserna justerats upp. Upp har även aktiekursen gått och risker finns som sagt på kort sikt. Det är mycket svårt att resonera sig fram till en vinstprognos för nästa år men förväntningarna ligger på runt 3,4 kr. Det ger ett p/e tal på ca 20 vilket är i högsta laget.

SLUTSATS

På kort sikt är osäkerheten mycket stor och det senaste året har kursen varit mycket volatil. Det långsiktiga tillväxtcaset är trots det fortfarande intakt. Den stora kursuppgången som varit de senaste månaderna gör dock att jag får sänka min köprekommendation till avvakta. Aktien bör gå ungefär som index fram till nästa rapport.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?