Post entry

Axfood: målkursberäkning

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Axfood har en potential på några tior. Bolaget har en svag, något svajande vinsttillväxt på två procent. Prognosen ligger på 14 kronor under 2009.

Axfood 156,50 kr

Riktkurs?

I år tror analytikerkåren på 14 kronor i vinst per aktie, för Axfood, vilket ger ett p/e-tal på 11,2.

Avanza tänker sig att:

"Målet är på sikt att lyfta marginalen till 3 procent vilket skulle addera runt 2-2,50 kronor i vinst per aktie för koncernen. Med dagens p/e-tal runt 11 skulle det i så fall motivera en kursuppgång på 25 kronor eller 16 procent." Det ger en målkurs på ca 180 kr.

Hur rimligt är då detta?

Många upplever det arbetsamt att själv göra en fundamental analys av ett bolag, därför struntar de i det.

Benjamin Graham tyckte att det var onödigt med långa och krångliga uträkningar och skapade en formel för fundamental företagsvärdering.

Den lyder:

P/E = 8,5 + 2G

P/E är det vanliga pris på aktien, dividerat med vinst.

G står för tillväxttakten på vinsten.

Exempel

P/E för Axfood = 11,2

11,2 = 8,5 + 2G

G = (11,2-8,5)/2 = 1,35

Nuvarande värdering på 156 kr håller så länge som vinsttillväxten ligger på 1,35 procent, eller mer.

Ur Axfoods redovisning framgår att vinsttillväxten de senaste fem åren legat på i genomsnitt 2 procent., alltså något högre än formelvärdet ovan. Dock med reservationen att vinsttillväxten varit väldigt slagig. Ibland stor och ibland utebliven.

Två procents vinsttillväxt

Ny uträkning, nu med två procents tillväxt insatt istället för G. Vinsten per aktie prognostiseras fortfarande till 14 kronor:

P = E (8,5 + 2G)

P = 14 kr (8,5 + 2G).

Det ger ett P = Pris på aktien. Den tycks vara värd 175 kr.

Nu visar erfarenheten att Benjamin Grahams formel brukar ge väl optimistiska värden. Det kan alltså finnas fog att justera formeln något, åt det konservativa hållet, speciellt i nuvarande kärva marknadsklimat. Det görs i denna kalkylator, som finns tillänglig på nätet:

http://www.moneychimp.com/articles/valuation/graham.htm

Med två procents vinsttillväxt och den försiktigt modifierade formeln finner jag att ett P/E tal på tio (exakt 9,86) vore rätt värde på aktien.

Om vinsten fortfarande kan antas bli 14 kronor, så bör den försiktige inte betala mer än 140 kronor för Axfood.

Summering av de tre värderingsförsöken

Tre olika bedömningar har gett ett fundamentalt värde på aktien mellan 140 kronor upp till 180 kronor.

Förväntningar och teknisk analys

Aktier värderas utifrån förväntningar. De stora instutionerna och proffsanalytikerna har i förväg skissat ett sannolikt scenario. Om resultatet är bättre än detta så stiger aktien (som i Nokias fall), men är det sämre så faller kursen tillbaka.

Axfood tjänade 163 miljoner kronor efter skatt under årets tre första månader vilket var några miljoner mer än väntat och på pricken lika mycket som i fjol.

Det fick kursen att lyfta initalt, och omedelbart. Sedan gled den tillbaka. Axfood steg totalt med 3 kronor eller 2 procent som svar på rapporten.

Den som är intresserad av teknisk analys ser att Axfood bröt upp genom ett motstånd som fanns vid 155 kr. Det kan nu betraktas som stöd. Aktien har lagt sig i en stigande trend, i och med genombrottet. Potentialen, som kan utläsas i grafen, kan bedömas till ca 170 kronor.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?