Post entry

Avega: klockrent case i IT sektorn

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Avega är ett mindre it-konsultbolag som sedan starten 2001 alltid växt organiskt och varit lönsamma. Man har prioriterat att anställa konsulter med längre erfarenhet och mer spetskompetens, vilket har gjort att bolaget blivit väldigt framgångsrikt vad gäller tillväxt och lönsamhet.

Den 13 maj 2009 så intog Avega Group en fjärde plats bland IT-konsulterna på Ahrens Rapid Growth Tillväxtlista över de mest snabbväxande företagen i Sverige. "Avega Group uppfyller kraven om att växa med 25 procent i genomsnitt om året i sex år med lönsamhet, då Avega Group har haft en genomsnittlig tillväxttakt om cirka 45 procent de senaste sex åren med mycket god lönsamhet."

Avega uttalar sig på följande vis: "Under tredje kvartalet har vi stärkt vår position ytterligare hos både nya och befintliga kunder. Nya ramavtal har tecknats med en multinationell verkstadskoncern och med en ledande aktör inom försäkringsbranschen." Man har också förlängt ramavtalet med NASDAQ OMX, VD säger också att flera andra strategiskt viktiga ramavtal är under förhandling.

Ledning och styrelse innehar mycket aktier, och i ägarlistorna finns bland annat Lannebo fonder.

Transaktioner under året:

Gunnel Tolfes + 14073 2009-10-23

Jan Rosenholm +120 000 2009-02-18

Utsikter värdering

Bolaget har hittills presterat 1,15 kr i VPA för årets första månader. Början av året har dock kantats av prispress och historiskt sett har Avegas marginaler varit väldigt goda. Trots prispress i början av året visade Avega marginaler på 13,5 % för första kvartalet.

Prognosen för 2009 ser god ut med ett resultat om ca 1,85 kr per aktie. Lägg därtill en väldigt solid nettokassa på ca 3 kr vid årsskiftet. Bolaget har också en fin utdelningspolicy där över 50 % av vinsten skall delas ut till aktieägarna.

Q1 och Q2 var sämre än förgående år, men trenden har vänts i Q3 där vinsten ökade ganska rejält mot förgående år. Bolaget är också bland de få antal som faktiskt lyckats växa organiskt under det tunga året som varit för industrin.

För 2010 ser det än bättre ut, med stabilare efterfrågan och en bättre marginal för helåret. Bolaget bör på sikt bli mer uppmärksammat desto större det blir. Jag tror inte storägarna är villiga att släppa aktier i detta läge, med tanke på den låga värdering som nu är, samt att bolaget introducerades för 18 kr.

Vinsten bör uppgå till ca 2,2 kr per aktie

Ett P/E tal på 12 ter sig mycket rimligt med tanke på den historiska utveckling av både omsättning och rörelseresultat.

Riktkurs sätt därmed till 26 kr för 2010.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?