Post entry

Avega: IT branchens guldägg.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Avega Group har idag en stark tillväxttakt och får väldigt stora kunder som dom idag arbetar med och skapar en långsiktiga relationer med. Deras erbjudande matchar kunderna väl, och dom har ett välorganiserat bolag som bara anställer erfarna personer.

Avega group

Avega grundades år 2000 av Lars-Erik Eriksson och Jan Rosenholm. Dom här två såg chanserna när dom jobbade som högt uppsatta chefer åt ett dotterbolag till Connecta.

Det fanns en stor efterfrågan på special konsulter inom IT branschen och dom tog chansen. Under dessa år så har dom växt med ett genomsnitt på 112 procent per år och har aldrig förlorat en kund.

Något som bör noteras är att bolaget inte heter Avega, längre utan Avega Group.

Omsättnigen per branch, 2008

  • Bank/finans/försäkring: 34%
  • Detaljhandel: 22%
  • Telekom/teleoperatörer: 17%
  • Offentlig sektor: 11%
  • Övriga: 16%

Avega Groups Kunder

Avega group siktar som sagt långsiktigt med deras relationer till kunderna, 57 % av Avega Groups kunder har dom ramavtal med. Avega Group har växt enormt under dom här åtta åren och dom har fått kunder som OMX, Försäkrings kassan och Swedish match.

Avega Group har än så länge verksamhet här i Sverige, fast kunder som sträcker sig ut i världen. Efterfrågan tycks stiga efter specialiserade IT konsulter så Avega Group står säkert, till och med under finanskrisen så steg Avega Groups vinstillväxt. Svårt att motivera med tanke på att det blir ju en faktor företagen drar in på, fast det visar ju istället hur stark Avega Group är i dess tillväxt.

En annan faktor till att företaget expanderar snabbt, är att under 2006-2007 så bestod företagets omsättning till 44% av företagets fem största kunder. Idag så består deras fem största kunder till 33% och ramavtals kunder/ preferred partners 57%.

Bara erfarna och kompetenta konsulter

Avega group har vissa krav på deras medarbetare. Avega Group söker bara medarbetare med 4-5 års erfarenhet och snittet bland de anställda ligger på ungefär 10 år. 90 % av nyanställningarna genereras från det interna nätverket.

Detta får Avega Groups kunder att känna sig säkrare och dom förebygger deras varumärkes marknadsföring ganska bra i det här fallet. Eftersom dom har lyckas bearbeta till ett sådant starkt varumärke, deras kunder och omgivning vet att Avega group garranterar kvalitet och får en bra känsla till dom, så hjälper det Avega Group från konkurrens blandpriser.

Avega Group har till och med, tack vare sin väldigt kompetenta personal, fått uppgift till att komma med rådgivning angående finanskrisen.

Avega groups dotterbolag

  • Avega Stockholm
  • Avega Öresund
  • Avega Väst
  • Kipeo
  • Qurio
  • Infrastruktur

Bolagen som skiljer sig mest från mängden är Kipeo, Quiro och infrastruktur. Resten har samma affärside, att finslipa kundernas verksamhet med ett stöd av IT.

Kipeo :Är ett bolag som är helt fokuserade på Business Inteligence och verksamhetsstryrning. Dom tar även på sig kundernas projekt om det så önskas.

Qurio: Jobbar med kundlösningar och liknande.

Infrastruktur: Är som det låter, dom erbjuder specialiserade tjänster inom infrastruktur.

Fundamental analys

Vi har fått veta det vi behöver om bolaget nu, det lite viktigare i alla fall. Över till förtagets värde då, en sak kan man komma överens om och det är att aktien är värd en hel del med tanke på vinsterna.

Kassaflödesmodellen

Avega Group kommer med sådana siffror att det blir för osäkert att göra analysen upp till tio år, så jag gör den istället upp till 5 år. då blir det 99 kr aktien. Det ger ett P/e tal på 27.5 och ett PEG på 0.24.

Gordonsformeln

Eftersom att företaget kommer med en sån tillväxt i en sådan osäker branch vill man helst ha en direktavkastning över 5%. Avega Group lever upp till det kravet och med dessutom en % till, Avega Group har alltså en direktavkastning på 6%. i alla fall om man går efter fjol årets siffror. Eftersom att vinsten växer så snabbt så tycker man att utdelnigen borde hänga med tillväxten, så kanske en tillväxt i utdelningen på 8.5% är bra. Vi får då en motiverad aktie kurs på 66 kr.

Om vi utgår ifrån att utdelningen skulle växa med 9 procent per år, så får vi en motiverad aktiekurs på 100 kr. Det stämmer in då väldigt bra till kassaflödes analysen.

Substansvärde

Avega Group har inte så värst mycket tillgångar, aktiekursen är värd 1.12 kr aktien om man går på företagets JEK. Skulle man vara en person som inte tål risker bör man inte köpa i Avega Group med tanke på det väldigt låga substansvärdet och dagens aktiekurs. Substansvärdet får man skippa nu.

Övriga nyckeltal

27% av Avega Groups tillgångar är inlånat, relativt bra om man tar hänsyn till vilken bransch det är och vad dom andra företagen har. Avega Group har ett likvids tal på 1.3 ungefär. Avega Group har till sist vinstmarginalen på 15%

Slutsats.

Avega Group är ett ganska osäkert bolag om man ska tänka på hur aktien kommer att reagera när företaget till sist kommer vinstvarna. Priset på den här aktien sätter jag på 90 kronor, och då räknar jag 5 år framåt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?