Post entry

Avanza: en vinnare på lång sikt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Öppnandet av nya depåer för kapitalförsäkringar har exploderat på senare tid, vilket gynnar Avanza. Det kommer ge en stark kvartalsrapport i juli och driva aktien till nya höjder. Användarna Marko & Patrik rekommendrerar köp.

Det behövs någon form av utlösande faktor för att en akties kurs ska stiga. Det räcker sällan med att företaget är billigt värderat. Vi tror att Avanza kommer ha några överraskningar i nästa delårsrapport som inte är inbakade i kursen. Redan i den första kvartalsrapporten meddelade man att året börjat starkt.

· Kapitalförsäkringar har visat sig vara en mycket förmånlig sparandeform och öppnandet av nya depåer har exploderat på senare tid. En av fördelarna är att man inte behöver betala en krona i kapitalvinstskatt vid en försäljning. Man betalar istället cirka 1 procent i avkastningsskatt på hela sitt kapital. Detta är en förmånlig sparandeform om man kan öka sitt kapital med minst 3,5 procent per år. En annan fördel är att affärerna inte behöver deklareras. Allt detta sammantaget ger stora incitament till många affärer. Hos Avanza har man märkt att aktiviteten hos de som öppnat en kapitalförsäkring har legat på 7 byten per månad jämfört med 0,5-1 byte för en vanlig sparare. Detta är inga jämförbara siffror då de som öppnat kapitalförsäkring är mest aktiva men man tror ändå på en fördubbling av antalet affärer. Vi tror att det kan bli ännu bättre än så. Att det blir fler affärer är kanske den viktigaste framgångsfaktorn för Avanzas vinst. Courtaget utgör nämligen 50 procent av rörelseintäkterna.

Man har ett långsiktigt mål att rörelseintäkterna ska växa med 15-30 procent om året. Nu är chanserna goda att man hamnar i det övre intervallet. Målsättningen för antalet depåer i slutet av 2008 är 200 000. För att uppnå dagens nettoresultat på cirka 200 Mkr måste man göra en vinst på i snitt 1000 kr per depå.

Det finns starka trender i samhället som gör Avanza till en vinnare. Pensionssparandet ökar och man använder Internet allt mer. Nätbankerna erbjuder lägre kostnader och har numera en helhetslösning som man har saknat tidigare. De risker som finns är att bankerna skulle sänka sina kostnader och öka konkurrensen. En annan risk är att Stockholmsbörsen skulle falla på grund av exempelvis höjda räntor. Det skulle tynga aktien då antalet affärer minskar. Men numera är verksamheten inte lika känslig då man har andra intäkter som täcker ens kostnader.

Avanza är vid kursen 132 kr värderat till cirka 3,6 Mdr. Om man kan öka föregående års vinst med 20 procent skulle det ge ett P/E tal på 16. Dessutom uppgår det egna kapitalet till cirka 500 Mkr. Det finns ett starkt stöd med köpare runt 130 kr så vi tror att det är rätt läge att gå in nu. För ett företag med den här tillväxtpotentialen och med alla samhällstrender på sin sida så är rådet köp. Vi är helt övertygade om att Avanza är en vinnare på lång sikt men mycket talar för att det dessutom kommer bli en god kortsiktig affär. Man känner sig extra trygg när man hör att ”Aktiestinsen” har köpt för cirka 4 Mkr. Han om någon kan väl inte ha fel?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?