Post entry

AU Holding: doldis till fyndpris

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Omsätter en halv miljard och är endast värderad till 16 Mkr.

Satt för några dagar sedan och sållade igenom börsens bolag. Ett nöje som jag sannolikt delar med er andra. Fastnade dock vid AU Holding.

Ett bolag som skall vara en koncern som erbjuder tjänster och produkter från hela guldsektorn. Ett intressant perspektiv är man besitter bolag som gynnas vid Guldprisets uppgång så som Guldpriset nedgång. Det finns helt klart en plan som Gösta nämner i Jönssonligan filmen. Kan ta ett exempel. Medans försäljningen av dentala legeringar har gått ner. Har marknaden för alternativa billigare produkter dock sämre sett sin framtid detta har dock givetvis påverkat alldental omsättning. men medans marknaden för dentala legeringar har minskat så visar bolaget ändå en organisk tillväxt på 70% från förgående år, man har dessutom ökat vinsten med 135% hur kan det komma sig? ja det är vart fall väldigt bra jobbat då alldental fortfarande är bolagets huvudmarknad.

Ett bolag som i rådande stund värderas till 16 Mkr växer organiskt med 70% visar positivt kassaflöde och rörelseresultat, likvida medel på 4,9Mkr skall det verkligen värderas till 16Mkr? Tänk tanken att man under kommande år skulle kunna återgå till en vinstmarginal från 2007 då den var på ca 2% vilket skulle betyda att bolaget sannolikt skulle visa en rörelsevinst på ca 10-12Mkr för helåret. Då kan man återigen fråga sig är det rätt värderat?

Då familjen Stenberg äger över 30% av bolaget

http://www.shortcut.nu/artiklar/364/Darius-guldlage

- Alldental Q & Co AB (100%)

Sveriges största tillverkare av dentalguld Alldental producerar och säljer dentala legeringar av ädelmetaller i Europa och Asien. Desutom_är man helt ensam som nordisk producent med att exportera till Kina och Tyskland_

- Zabaikal Zoloto International Joint Venture (17%)

Zabaikal är ett område i Sibirien nära Baikalsjön, och Zoloto betyder guld. Bolaget genomför raffinerings och proberingstjänster för gruvproducenter i närområdet.

- Alldental Deutschland GmbH (10%)

Alldental Deutschland är en grossist som säljer olika produkter till dentaltekniska labb och tandläkarkliniker i Tyskland.

- Svensk Guldplacering AB (100%)

SGP erbjuder kunder att investera i finguldstackor, dvs. en fysik vara, som ett alternativ till aktier och andra värdepapper. Detta till marknadens bästa priser och minsta spread mellan köp- och säljkurs.

Au Holding verksamheter

Smältning: Återvinning och rening av material innehållande guld innefattar alltid smältning. Genom att smälta materialet bränner man bort en stor del bimaterial. Samtidigt homogeniserar man materialet genom smältning och omrörning. Det är mycket viktigt att materialet är så homogent som möjligt efter smältning om probering, dvs. kontroll av guldhalt skall utföras. En annan mycket viktig roll för smältningen är elimineringen av strålning från gruvsand/grus innan raffinering.

Raffinering & elektrolys: Kärnan i all återvinning av material innehållande guldpartiklar är raffinering. Det är den processen där man genom kemisk behandling utvinner rent guld utifrån skrot eller gruvmaterial. Genom elektrolytisk behandling uppnår man en renhet kallad "fyra nior", 999,9 ‰, vilket är den internationella standarden för rent finguld.

Probering är den process genom vilken man fastställer guldhalten av material innehållande guld. Genom borrprov från homogeniserade, smälta men ej renade tackor tar man fram ett representativt värde för materialet. Probering är en finkänslig process som kräver stor noggrannhet. Små kupeller av animaliskt benpulver används för att absorbera restmaterial, och utvunnet finguld jämförs med ingående material för att avgöra guldhalten. Proberingsprocessen är att jämföra vid en miniatyr raffinering.

Karathaltskontroll & Strykprov: För att kontrollera och fastställa guldhalten, eller karathalten av ett smycke utan att förstöra det krävs särskilda metoder. Genom att dra objektet mot en s.k. proberingssten, och på så sätt få en specifik färg att framträda, kan man sedan, under inverkan av kemikalier, jämföra provet med kända "normaler" vars karathalt redan är känd. På så sätt kan man avgöra huruvida smycket håller den lovade karathalten eller är underlegerat. Metoden är mycket skonsam mot de smycken som provas, och känsligheten är så hög att avvikelser på 5‰ upptäcks.

Halvfabrikat & guldsmedslegeringar: Halvfabrikat i form av tråd, plåt, plans m.m. är material som traditionellt används av guldsmeder i smyckeproduktion. De varierar i karathalt, form, färg, legering och hårdhet beroende på användningsområde och marknad. I detta skede kan färgen påverkas genom att olika metaller blandas med guldet. Orsaken till att man väldigt sällan producerar smycken i 24 karat (100% guld) är att guld i ren form är för mjukt. Man skiljer på i huvudsak tre färger på guldsmycken: Gult guld, som legerats med silver och lite koppar, vitt guld som legerats med palladium och koppar, och rött guld som legerats med koppar och lite silver. Vanliga karathalter är 18 karat (75%), 14 karat (58,33%) och 9 karat (37,5%).

Finguld - Granulat & Tackor: Rent guld hanteras i främst två former: granulat och tackor. Granulat är små kulor i storleksordningen 0,05-0,20 gram, och är mycket lätthanterliga. Tackor kan väga allt ifrån 5 gram till 12 kg, men för att vara internationellt gångbara måste guldhalten vara godkänd av ett kontrollorgan. AU Holdings tackor är London Good Delivery, den internationellt vedertagna normen för guldtackor.

Dentala guldlegeringar: Guldbaserade legeringar, sk. dentalguld utgör grunden i dental protetik och är än idag, trots många nya alternativa produkter, det mest utbredda och använda materialet. En liten del utgörs av den allmänt kända proceduren då man återuppbygger den yttre delen av en eller flera tänder med guld (s.k. kronor och broar), och det ligger synligt i munnen. Men den övervägande största delen av dentala rekonstruktioner där guld används är s.k. Porcelaine-Fused-to-Metal. Då täcks metallen, som är en stark och oftast vit legering, utav ett färgat porslin för att se ut som riktiga tänder.

Resultat och jämförelser

År 2010 376 Mkr omsättning med ett rörelse resultat 3,3 Mkr

År 2009 221Mkr omsättning med ett rörelse resultat 1,4Mkr

Omsättningsökning 70% mot jämförelsevis förgående år

vinstökning 135% mot jämförelsevis förgående år

Nuvarande kassa och likvida medel 4,9Mkr

De senaste sex åren har guldpriset trefaldigats, När allt fler privatpersoner nu också har insett att de har guldtillgångar liggandes i byrålådorna har det lett till att en rad nystartade uppköpare har etablerat sig med sinna webbshopar.

AU Holding är en av få bolag i Sverige som utför raffinering, Kapaciteten ligger på ca 8 kg/dygn

Vad är bäst för AU Holding och vad vill jag se härnäst.

Jag vill se guldpriset gå ner! Så att försäljningen av dentala legeringar ökar igen. Det finns en allmän minskning av användandet av tandguld i världen pga nya alternativa produkter. alla branschfakta tyder egentligen på det omvända då dentala legeringar egentligen skall ha en väldigt ljus framtid, dock sätter som sagt det högre guld priset en del käppar i hjulet. För den som spekulerar i ett att guldpriset minskar kan faktiskt en placering vara värd i detta bolag, då största verksamheten utgör just detta.

Det som imponerar stort på mig är att man under finanskrisen reagerade snabbt och dynamiskt då det blev kraftiga förändringar i marknaden i kina! Här användes inga silkes vantar utan man la ner helt sonika bolaget rätt och slätt, Ändrade fokus och förädlade varumärket med marknadsföring vilket tyder på handlingskraft! man har idag återigen byggt upp bolaget vinst och omsättning i Kina.

Om man nu förutsätter att man lyckas behålla farten så kan man ana att bolaget med råge kommer omsätta en bra bit över 500 miljoner kronor och jag tror inte det är helt otänkbart att företaget kommer visa ett rörelse resultat för innevarande år på ca 5-6 Mkr vilket då skall jämföras mot att företaget idag värderas till 16Mkr. Lägg då i åtanke att rensat från kassan på 4,9Mkr så värderas bolaget endast till 11Mkr. Är det ett fair value för detta företag? Det anser i varje fall inte jag. Nu kommer sannolikt en del tycka att marknaden bestämmer värdet på aktien vilket iofs är helt riktigt men inte fair value.

Jag anser att det bara en tidsfråga innan vi får se högre kurser i aktien förutsagt att man fortsätter den slagna vägen mot att växa organiskt samt visa högre rörelse resultat. noterbart är att marginalerna är små och en del anser nog det vara en risk, men har då tanken att bolaget har visat vinst de senast kvartalen medans man har vuxit ordentligt. Lek med tanken, bolaget kan ju öka marginalen, för bara något år sedan låg marginalen över 2 % vilket idag skulle ge en rörelsevinst baserat på 500 Mkr omsättning i runda tal på 10 Mkr. vilket då skall jämföras med en börskurs på 12 Mkr rensat från kassan. Jag anser helt klart att möjligheten är större än risken och helt klart värt några poster.

Jag anser att det är en stor styrka att man kan växa så kraftigt organiskt, även då deras största marknad dentala legeringar minskat pga det höga guldpriset, vilket tyder på att deras andra marknader har ökat kraftigt på sistone.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?