Post entry

Artimplant: Dags att ta hem vinsten

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Biomaterialföretaget Artimplant ser ut att gå en ljus framtid till mötes på lite längre sikt. Men efter den substanslösa uppgången på dryga 50 % den senaste månaden, finns det tillräckliga skäl för att ta hem vinsten för denna gång, skriver medlemmen Kim Dahlström och rekommenderar sälj.

Kort om företaget

Artimplant är ett biomaterialföretag med applikationer inom bl.a. ortopedisk kirurgi och odontologi. Bolagets egenutvecklade biomaterial ”Artelon” är ett nedbrytningsbart polymerimplantat för behandling av tumbasartros (försvagning av brosk i leden), förstärkning av rotatorkuffen (axeln) samt olika odontologiska (dentala) indikationer. Efter nio års kliniska studier är nu kommersialiseringen av produkterna på god väg med produkten ”Artelon CMC Spacer” som draglok. Marknadspotentialen för Artimplants produkter är stora och flera positiva nyheter är att vänta under året, bl.a. förväntas FDA godkänna flera nya produkter inom Spacerfamiljen, men det finns även förväntningar på att bolaget kommer att presentera ett exklusivt utlicensieringsavtal för något applikationsområde.

På kort sikt kommer det dock troligtvis att vara rätt så tunnsått med nyheter, framförallt för att FDA godkännanden brukar ta lite tid samt även för att det förväntade utlicensieringsavtalet beräknas bli klart tidigast till hösten. Det finns således flera skäl att ta hem vinsten för denna gång, särskilt då kursen stigit med dryga 50 % den senaste månaden, trots att företaget inte presenterat några nyheter.

Förhoppningsbolag

Fjolåret var en besvikelse för Artimplant. För det första meddelade Artimplant att lanseringen av rotatorkuffen ”Sportmesh” försenas med 6 månader. Därefter fick bolaget återkalla produkten ”Bone Scaffold” från marknaden då implantatet inte lyckades återskapa den beninväxt i käkbenet som den förväntades göra. Förra årets försäljning på 5,5 Mkr var således långt under aktiemarknadens förväntningar vilket även präglade kursutvecklingen under året. Resultatet på – 56 Mkr, delvis belastat av engångsnedskrivningar, var inte heller något styrkebesked. Med ett nuvarande börsvärde på drygt 300 Mkr är det därför enkelt att placera Artimplant i kategorin ”

förhoppningsbolag ” vilket har sina nackdelar:

  • Den främsta nackdelen är att förhoppningsbolag tenderar att sjunka betydligt mer än andra bolag vid en generell börsnedgång. Då aktiemarknaden varit relativt turbulent den senaste tiden finns det alltså stor risk för negativa överraskningar vilket kan sätta prägel på den kommande börsutvecklingen. Orsaker till detta kan t.ex. vara ett amerikanskt anfall mot Iran eller stigande oro för den amerikanska ekonomin.

  • Förhoppningsbolag har även en tendens att ofta spekuleras upp inför rapport. Eftersom det emellanåt varit väldigt tyst från företaget mellan rapportperioderna är det ju då dags för ledningen att avslöja de positiva nyheter som alla väntat på. Resultatet av detta blir oftast att aktien spekuleras upp och den som sitter på aktien får även vara med på resan ner då bolagsledningen oftast inte förmår att avslöja de positiva nyheter som marknaden väntat på. Att då Artimplants aktie stigit med 50 % den senaste månaden utan att några positiva nyheter presenterats placerar omedelbart bolaget i riskkategorin.

Visserligen var försäljningsökningen på 40 % för ”Artelon CMC Spacer” mellan q3-q4 rätt hygglig, men det var trots allt från en låg nivå. Ytterligare är Small Bone Innovation som innehar licensrättigheterna ett litet bolag med svag marknadsnärvaro utanför USA. Räkna därför inte med några drastiska försäljningsökningar på flera hundra procent de närmaste kvartalen, utan klarar bolaget av att öka försäljningen med 40 % per kvartal måste det ses som klart godkänt. Jag tror dock att aktiemarknaden vid nuvarande kursnivå förväntar sig mer än så.

Även försäljningen av produkten ”SportMesh” (lagning av axelns senor) har kommit igång, men det tar dock i allmänhet tid att utbilda kirurger och i synnerhet tid att övertyga dem att produkten är bra. Ytterligare var Artimplants VD vid den senaste rapporten rätt försiktig i sitt uttalande om när försäljningen av ”SportMesh” kommer att ta fart på allvar. Produkten marknadsförs av Biomet Sports Medicine i USA och Artimplants VD Hans Roséns förklaring var att Biomet är ett stort företag vilket även har sina nackdelar bl.a. för att uppbyggnaden av försäljningsprocessen är tidskrävande. Rosén hävdade dock att när försäljningen kommer igång så accelererar den desto snabbare med hjälp av ett stort bolag med hög marknadsnärvaro.

Risk för besvikelser

Facit av detta är troligtvis att Artimplant ännu inte kommer att rapportera några drastiska försäljningsökningar i den kommande kvartalsrapporten. Det är även så att i brist på nyheter från bolaget ökar osäkerheten inför rapporten, vilket kan orsaka säljtryck före den 3 maj då resultatet presenteras. På lång sikt är dock aktien intressant, särskilt då applikationsområdena för "Artelon" successivt kommer att öka vilket minskar risken samt ökar möjligheten för bolaget att nå lönsamhet. Nuvarande aktiekurs motsvarar dock inte de förväntningar jag har på rapporten och det finns en risk för att aktien återigen sjunker mot 4-kronorsnivån. Artimplants aktie kommer troligtvis att vara rätt volatil under året på grund av att kraftiga spekulationer tillsammans med positiva nyheter blandas med besvikelser. Tillfälliga rekyler är tämligen vanliga bland förhoppningsbolag och det finns således bra skäl att utnyttja dessa fluktuationer. Därför blir rekommendationen ”sälj”. Avvakta rapporten och köp eventuellt tillbaka på billigare nivåer.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?