Post entry

Aros Quality står och stampar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Aros Quality visar ingen tilläxt. Ett lönsamhetsförbättringsprojekt i lågpresterande bolag börjat ge resultat.

Aros Quality är en av de få tusenprocentare som Björn Davegård lyckades fånga under sin tid som chefsredaktör och skribent i aktietidningen Börsveckan. Han har målande berättat hur han fann ett bolag som gjorde "tråkiga saker", de bockade plåt. Men hade en lönsamhet som han inte sett maken till sedan sjuttiotalet. Då fyndet gjordes var värderingen på 3 gånger årsvinsten.

Den tiden är nu förbi. Bolaget uppvisar fortfarande stor stabilitet, och är köpvärt i en långsiktig portfölj, men delårsrapporen tydliggör att vinstnivån bara marginellt övergår tidigare år.

Lyckligtvis så kan Aros Quality skriva "ökad" på samtliga poster:

- Ökad nettoomsättning 863 MSek (792) - Ökad beställningsingång 899 MSek (876) - Ökat resultat efter finansiella poster 66,9 MSek (63,9) - Ökad soliditet 47 % (44) - Ökad vinst per aktie efter skatt 2,77 Sek (2,71)

Triggern för framtiden saknas. Däremot kommer bolaget att kunna kompensera för ökade metallpriser, genom att överföra kostnaden på kunden.

Den goda soliditeten ger styrka även om tiderna skulle bli sämre. Bolaget stiger kraftigt på rapporten (+10 procent). Det beror delvis på den låga likviditet som alltid varit en snara för Aros Quality. Det starka ägandet medför att få aktier finns tillgängliga för handel och spekulation. Den som köper gör bäst i att ligga på aktien en längre tid. Detta är inget lämpligt bolag att trada, och korttidshandla i.

Styrelsen meddelade idag att det inte är aktuellt med något listbyte. Akten kommer därmed att förbli på Aktietorget. Aros Quality bedömmer att det är det beslut som kommer att gynna aktieägarna mest.

Jag tror på köp, men eftersom att kursen redan rusat blir rådet att avvakta, just idag. Om några veckor kan det vara läge att på nytt kontrollera priset. Måhända uppstår då en köpsituation.

Värderingen

Aros Quality är ett gediget kvalitetsbolag. Företaget har den senaste femårsperioden i stort sett fyrdubblat såväl omsättning som resultat.

P/e-talet är måttliga 7 om man antar att årsvinsten blir 5,50 kr. Köpläge med andra ord varje gång kursen av någon oförklarlig anledning doppar. Den låga likviditeten medför att man måste köpa försiktigt och till viss fundamental rabatt.

Aros Quality har tidigare i år betalats i drygt 50 kronor, och tidigare tangerat 60 kr, så tror jag på dessa kursnivåer som riktkurs, på sikt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?