Post entry

Aros Quality Group: fyndläge

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Rekordlåg värdering efter rapporten ger fyndläge i aktien.

Aros Quality Group är en av Sveriges ledande leverantörer av Komponenter och System till krävande industrikunder.

Bolaget rapporterade i veckan en helårsvinst på 4,87 kr/aktie. Omsättningen i bolaget har vuxit med cirka 20 procent per år sedan starten 1994 och överstiger nu 1,6 miljarder kronor. Vinsten har under samma period också ökat med drygt 20 procent årligen och ligger nu på 116 miljoner kronor. Antalet anställda är 1900 st i Sverige, Bulgarien, Kina, Estland, och Italien.

Bolaget har sedan starten 1994 vuxit kontrollerat främst genom förvärv av illa skötta verksamheter (företagsrekonstruktioner och liknande), som man på kort tid vänt till vinst. Bland bolagets nuvarande kunder märks bland annat ABB, Autoliv, Ericsson, GE, Sandvik, Volvo, Scania och Munters.

I rapporten som kom i veckan flaggade man för vissa störningar inom affärsområdet System under Q4 2007, samt för oförändrad omsättning och vinst under 2008, med tanke på nuvarande osäkerhet kring konjunkturutvecklingen. Den som bevakat bolaget under några år vet dock av erfarenhet att ledningen i bolaget är mycket försiktiga i sina uttalanden och prognoser. Dessutom är som sagt själva affärsidén i bolaget är att köpa dåligt skötta verksamheter och förbättra dessa "in house". Således bedömer vi nuvarande problem på System-sidan som tillfälliga, och vi räknar med att man tar sig ur dessa redan i början av 2008.

I rapporten avslöjar också bolaget att man är intresserad av att förvärva ABB:s plåtverksamhet i Ludvika, som nyligen annonserats vara till salu. Denna verksamhet har för närvarande 68 anställda och har länge dragits med lönsamhetsproblem. Det är ovanligt att se Aros Quality Group presentera kommande förvärv på detta sätt. Och vår bedömning är att bolaget ligger bra till för att ro i land denna affär, och på så sätt öka omsättningen (och möjligen även vinsten) redan i år.

Den genomsnittliga rörelsemarginalen i AQ har sedan starten legat relativt stabilt kring cirka 7,5 procent (7,2 procent helåret 2007, inklusive problemen Q4). Vi bedömer att intjäningsförmågan i Aros Quality Group vid nuvarande omsättning ligger på drygt 5 kr aktie. Eftersom bolaget är i det närmaste skuldfritt betalar man således kring p/e 7,5 för aktien för tillfället. Det är en rekordlåg värdering för ett kvalitetsbolag som detta. Vi tror att det är fyndläge i aktien.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?