Post entry

Aros: ett stabilt verkstadsbolag

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ett stabilt verkstadsbolag som drabbats av den globala lågkonjunkturen och har en del att bevisa.

Verksamhet

Bolaget utvecklar, tillverkar och monterar komponenter och system till kunder inom industri, telekom, fordon och livsmedel. Verksamheten bedrivs i 16 helägda dotterbolag och merparten av kunderna finns inom den svenska industrin.

Bolaget har två affärssegment:

-

Komponenter - som producerar transfomatorer, kabelage och form sprutad thermaplast.

-

System - som utvecklar och producerar kraft- och automationslösningar.

Utveckling senaste åren

Bolaget har senaste åren visat att man kan växa med lönsamhet. Sedan 2005 har man varje år ökat både omsättning och resultat. Under 2009 har man dock påverkats av lågkonjunkturen som de flesta andra verkstadsbolag. Dock visar man fortfarande vinst, om än sämre än föregående år. Första halvåret är vinsten ca 30% än lägre 2008.

Utsikter resten av året

Resterande del av året är mycket svår att bedöma. Har konjunkturen börjat vända? Kvartal 2 var i alla fall betydligt bättre än kvartal 1, men beror det bara på att det fanns ett uppdämt behov?

Om man ska våga sig på en kvalificerad gissning så tror jag att andra halvåret visar något bättre resultat och att man når upp till 3 kr i vinst. Dock är läget väldigt osäkert, styrelsen meddelade i senaste delårsrapporten att man inte vill lämna någon prognos för 2009, just beroende på att läget är så osäkert.

Osäkerhetsfaktorer

Konjunkturen har drabbat AQ och dess dotterbolag och man har inlett förhandlingar om att stänga produktionsenheten AQ Lasertools i Valdemarsvik som idag sysselsätter 40 st kollektivanställda och 13 st tjänstemän. Tillverkningen avses flytta till andra enheter inom AQ.

Ett av bolagens förvärv senaste året, AQ Segerström & Svensson AB, genomgår ett åtgärdsprogram, men visar ännu inte positivt resultat.

Bolaget jobbar även med andra effektiviseringsåtgärder.

Förhoppningen är naturligtvis att ovan åtgärder skall medföra att bolaget på sikt förbättrar rörelsemarginal och resultat.

Värdering

I dagsläget känns inte värderingen attraktiv. Om man gör 3 kr i vinst 2009 så handlas bolaget till 13,3 i p/e-tal. Med tanke på att man visar lägre vinst jämfört med föregående år trots att omsättningen är högre så känns inte aktien köpvärd i dagsläget. Dock jobbar bolaget kontinuerligt med effektiviseringsåtgärder och lyckas man få upp rörelsemarginalen kan det snabbt bli en attraktiv värdering, men det måste bolaget visa att man klarar innan aktien blir köpvärd.

Positivt är annars att bolaget har en hög soliditet (56%) och att man är en pålitlig utdelare.

Sammanfattning

Ett stabilt verkstadsbolag som visar vinst och har en hög soliditet trots att lågkonjunkturen påverkar branschen mycket. Dock har rörelsemarginalen sjunkit och trots att man ökat omsättningen jämfört med föregående år visar man lägre vinst 2009 jämfört med året innan. Om bolaget gör 3 kr i vinst 2009 handlas aktien i förhållande till måndagens slutkurs (40kr) till ett p/e-tal på 13,3, vilket i dagsläget inte känns tillräckligt attraktivt. Sammanfattningsvis blir därför rådet att avvakta tillsvidare för att se om bolaget kan förbättra omsättning och framför allt rörelsemarginal.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?