Post entry

Arcam: viktiga milstolpar har nåtts

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Arcam tillverkar maskiner för direkttillverkning av komplexa detaljer i metall för flyg- och implantatindustrin. På kort tid har flera indikationer för ökad omsättning kommit. Är det dags för en vändning nu?

Arcam utvecklar och tillverkar maskiner som använder patenterad elektronstråleteknik (Electronic Beam Melting, EBM) för att smälta metallpulver till solida kroppar. Förenklat går det till så att metallpulver smälts lager på lager till en färdig produkt. Genom detta kan komplexa geometrier skapas som är svåra eller rent utav omöjliga att få fram genom konventionella tillverkningsmetoder där verktygskonstruktionen ofta sätter begränsningar.

Traditionellt har liknande metoder framförallt använts för direkttillverkning (friformsframställning, FFF) av prototyper i plast. Dessa prototyper brukar oftast inte vara särskilt funktionsdugliga utan används oftast i ett tidigt produktutvecklingsstadium. Här urskiljer sig Arcams metod markant. EBM-metoden kan användas för tillverkning av funktionsdugliga prototyper men framförallt kan den användas till serieproduktion av detaljer för implantat- och rymdindustrin. Bland kunderna finns idag t.ex. Boeing och Nasa.

Arcam startades 1997 som en avknoppning från forskning på Chalmers och den första maskinen såldes 2002. Som för andra utvecklingsbolag har ett antal emissioner gjorts för att säkra företagets överlevnad. Den senaste emissionen gjordes sommaren 2009 och tillförde bolaget ca 27 MSEK.

Vad skiljer då Arcam från andra utvecklingsbolag? Det enkla svaret är att Arcam till skillnad från liknande bolag, alla emissioner till trots, har visat vinst under enskilda kvartal men även under ett helår. Det senare skedde under slutet av högkonjunkturen 2007 och resultatet blev 2 MSEK med en omsättning på 76 MSEK.

Vad har hänt den senaste tiden? Under lång tid var nyhetsflödet noll från Arcam. Under senaste tiden har aktiviteten ökat. Under sommaren kom det fram att amerikanska arméns sjukhus Walter Reed startat en process för att ge Arcam ett kontrakt. Storleken på detta kontrakt är dock oklart och så även tidpunkt för när det blir klart. Helt klart är iaf att det har ett stort reklamvärde att amerikanska försvaret överhuvudtaget är intresserat av Arcams maskiner för att tillverka implantat till sina krigsveteraner. En ännu positivare nyhet är att Avio, en betydande tillverkare av flygmotorkomponenter, valt att gå vidare från ett 18 månader långt forskningsprojekt och köpt 4 maskiner för leverans under 2010. Ordervärdet för dessa är ca 25 MSEK men enligt uppgift från Arcam finns även ett avtal om fortsatta beställningar från Avio. En ytterligare pusselbit som pekar på att detta kan leda till stora intäkter är att Arcam även anställt en lokal servicetekniker i Italien.

Hur ser framtidsprognosen ut? Under de tre första kvartalen i år har omsättningen varit 48,6 MSEK. Av detta kommer 21,4 MSEK från metallpulver, service och eftermarknad och 27,2 MSEK från maskinförsäljning. Med befintlig orderstock verkar det inte helt otroligt med en omsättning för innevarande på 65 MSEK och en förlust runt 11 MSEK (-7,5 öre/aktie). För nästa år är prognosen svårare att göra. Om vi antar att Arcam behöver sälja runt 10 system per år för att gå runt kan vi genom ordern från Avio tillsammans med den förmodade ordern från Walter Reed säga att halva denna volym redan är säkrad. Ökat antal maskiner betyder givetvis även ökad metallpulverförsäljning och servicetjänster vilket påverkar både omsättning och resultat positivt.

Den mest intressanta frågan är givetvis hur aktien kommer att påverkas. Aktiekursen har sedan introduktionen varit en rejäl berg- och dalbana. Sedan 2007 då aktien stod i strax över 4 SEK har aktien befunnit sig i en negativ kanal och bottnade runt 0,6 SEK i samband med emissionen somras. När ordern från Avio blev känd tog aktien ett rejält skutt upp till strax under 1 kr som för tillfället verkar vara en mostståndsnivå. Kortsiktigt (1-2 månader) finns det osäkerhet hur helårsrapporten (med förväntad förlust) kommer att påverka kursen. Aktien har en tendens till att falla på rapporter och eftersom jag förväntar mig en helårsförlust verkar det inte helt otroligt att så blir fallet även denna gång. För den försiktige blir därför den kortsiktiga rekommendationen att avvakta till efter helårsrapporten medan den långsiktiga rekommendationen blir köp. En mångdubbling av aktiekursen från dagens nivå känns inte alltför otroligt när Arcam visar positivt resultat.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?