Post entry

Arcam: vändning i sikte ?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Arcam gjorde 2006 enorma framsteg och försäljningen tog fart, 2007 hoppades man på ett ännu bättre resultat men tyvärr så misslyckades försäljningen under detta året och 2007 får räknas som en liten besvilelse trots att företaget vänt till vinst.

Inledning

Arcam är ett litet teknikbolag bildat 1997 och har haft sin produkt på marknaden sedan 2002. Produkten består av ett system för "Free form Fabrication" av komplexa detaljer i metall . Man bygger i en vacuumkammare upp en del direkt från en cad fil , detaljen kan sedan användas direkt . Applikationer där det används är medicinska implantat , flygindustri och som prototyp och verktygstillverkning.

Kunder är bland annat, sjukhus, universitet och industri, särkilt flygindustrin har varit intresserade bla Boeing har köpt system.

Man har 2 system på marknaden Arcam S12 och A2 det nya systemet A2 har dubbel byggvolym och troligen kommer de flesta systemen vara av denna typ i framtiden .

Intäkter : Bolaget tjänar pengar på två sätt systemförsäljningar och aftersales , ett system kostar cirka 4,5-5 MSEK man sålde 2007 13 system för totalt 60 MSEK. Aftersales som består av metallpulver, reservdelar och uppgraderinagar och utbildning var för 2007 16 MSEK vilket motsvarar cirka 400 000 kr per system (totalt 40 st på marknaden) förhoppningsvis skall den siffran bli ännu lite högre när fler och fler system använder den större byggvolymen.

Kostnader: Bolaget har i dagsläget 38 anställda. De flesta jobbar inom FOU och försäljning, mycket av monteringsarbetet är utlagt på utomstående part vilket gör att man bara betalar när man verkligen har jobb.

Därefter kommer råvaror och förnödenheter men bruttomarginalen är ganska god och ligger på cirka 50 procent.

Finansiell ställning: Man gjorde för 2007 en vinst på 2,3 MSEK och kassan är 17,8 MSEK så bolagets finanser ser helt ok ut i det korta perspektivet.

Risker : Det som är största risken i bolaget är att försäljningstiden är så lång som 6- 12 månader och just nu är orderstocken pga det avbrutana arbetet med "Stratasys" på en låg nivå.

Konkurrenter : Det finns en större konkurrent som är baserad i Tyskland, de har varit på marknaden lite längre och de har större marknadspenatration. Dock så har Arcams system bättre prestanda vilket de bör kunna hålla.

Framtidsutsikter. Även om 2007 var det första året i bolagets historia då man visar upp ett positivt resultat så kan man ju inte ge det godkänt , förväntningarna på försäjining var betydligt högre. Man har nu tagit tjuren vid horrnen på Arcam och gjort sig av med säljpartnern stratasys i USA och skall nu sköta den marknaden själv vilket troligen kommer göra susen . Att anlita konkurrenten Stratasys var redan från början ett tveksamt val.

Man håller även på med ett utvecklingsprojekt för en flyplanstillverkare där detaljer skall serieproduceras vilket kan ge en ordentlig tillväxt franförallt på efterförsäljningen av metallpulver.

Tidigare kunder som har det mindre systemet kanske återkommer nu och köper system med den större byggvolymen.

För att nå ett break even resultat för 2008 krävs försäljning på 13- 14 system dvs lite bättre än årets, men jag tror att med ny säljorganisattion i USA kan man nå betydligt högre än så, minst 20 system tycker jag är ett rimligt antagande.

Efter breakeven stiger dock vinsterna snabbt:

15 system= 5öre /aktie

20 system=20öre/aktie

25 system=36öre/aktie

30 system=53öre/aktie

Klarar man 20 system så kan det finnas en kurspotential på en bit över 7 kr dvs p/e 35 och skulle man klara 30 system så ser jag inga hinder för kurser på 20 kr, då bolaget genom så många ordrar skull dra till sig mycket uppmärksamhet och generara en god framtida tillväxt av efterförsäljning.

Min rek blir därför köp , men risken är hög.

(Jag äger själv aktien och den utgör cirka 3 procent av mitt innehav).

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?